Skocz do zawartości

Bób na świeży zbiór- rozstaw międzyrzędzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja w zeszłym roku zaprawiałem Maxim 025FS i nie było widać askochytozy czy zgorzeli siewek. A rok wcześniej zaprawiane T75, bób miał może z 10cm i już trzeba było lecieć z opryskiem na askochytoze.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, radian123 napisał:

Nie chodzi oczywiście o koszt ani o robotę, chodzi mi o to ze skończył mi sie zapas t75 i jedyne co mogę kupic to właśnie funaben, orius czyli czysty tebukonazol. A wiem właśnie ze w czosnku odradzają tebu. Stąd taki dylemat 

kup sobie coś co jest stosowane w fasoli, grochu , bobiku. np Maxim 025FS

Chyba to już jedyna zaprawa w strączkowych

31 minut temu, ahten napisał:

dlaczego tebu się nie sprawdza jako zaprawa?

tebu to jest regulator wzrostu w rzepaku. w zbożach też daję podobny efekt dodatkowo dając efekt zieloności

Chyba bodajże  żadne warzywo nie jest zaprawiane jako kwalifikowane

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Ten luis to też taki ciemny chyba jest

Praktykował ktoś BUFFALO ? Major ? . Bufalo jest filmik to zachęcająco wygląda

Podejrzewam, że też może mieć czarne znamie.

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Z odmian których nie uprawiam aktualnie to Buffalo byl najlepszy. Ale jakos zraziłem się do zagranicznych i zostałem przy Bizon, Bachus i Rambos. Dlatego przestałem dalej go testować. Ale te dwa sezony ( jeden kiedy jeszcze nie mial nazwy tylko kod NOV cos tam ) byl ok. Spróbuj u siebie, nie będzie to taki niewypał jak luz de otono, histal, aquadulce, monica itp

Opublikowano

Moim zdaniem tylko będzie to stało w polu, a nie rosło. Pogody tez nie zapowiadają rewelacyjnej na rozsadę. W grunt jak najbardziej bo jak susza to z tych najwcześniejszych siewów największy plon

Opublikowano

Ja też jakbym mógł to już posadziłbym bób ale puki co truskawka opryskana, podsiana i przykryta

Sadzonka bobu to jeszcze bodajże do 20marca nie będzie 10 stopni to po co z nią się spieszyć na pole

Opublikowano
Dnia 10.02.2023 o 08:38, Tomasz0611 napisał:

Tylko pompe masz do 14m3, a ile daje na prawdę to inna sprawa. Moja daje do 24m/3, ale to przy ciśnieniu 4 bar xD

A jakaś taka pompę  do studni? Do 20 betonów żeby wyciągało wodę to ktoś poleci ...

Opublikowano

Pompę dobiera się pod to co się chcę zasilić a także z jakiej półki ona ma być

Te 20 metry to rozumie, że to jest równe 20m wysokości

Opublikowano
6 godzin temu, Mareksnopkowski napisał:

A jakaś taka pompę  do studni? Do 20 betonów żeby wyciągało wodę to ktoś poleci ...

Pytanie typu "Jaki samochód kupić, aby jeździć nim 5000km rocznie? " Za mało konkretów.

Opublikowano

Mausery to i jednofazową napompuje i nie trzeb pchać się w koszty byle podniosła w górę. 2 tys litrów to nie jest jakaś kolosalna ilość. Moja jendo fazówka pompuje 4200 na godzinę

Chyba 1krąg to mniej niż 1m także będzie mniej do pokonania

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez SUZI
      witam!
      chcialbym wiedziec ilu agrofotowiczów sieje cebule ??? jezeli tak to na jakim areale i jakie macie plony ??? jakimi siewnikami siejecie i jakie dawki nawozow stosujecie ???
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że pomogą mi Państwo w tym, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używa Pan/Pani do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki używanej obecnie maszyny do zbioru jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chcieliby Państwo używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej marki?
      Pytanie 7: Co jest dla Państwa ważniejsze w przypadku maszyny do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
    • Przez ziaba28
      Dzień dobry,
      Mam pytanie do osób, które sprzedają swoje warzywa lub sadzonki.
      Nie jestem rolnikiem i nie prowadzę działalności gospodarczej. Mam niewielki ogródek (poniżej 1 ha), w którym hobbystycznie uprawiam warzywa.
      Zastanawiam się, jak wygląda sprawa sprzedaży nadwyżek - np. własnych sadzonek pomidorów, papryki, ziół albo wyhodowanych warzyw. Chodzi o sprzedaż lokalną, na targu lub z posesji, nie przez internet, raczej w niewielkiej skali (żeby trochę dorobić).
      Czy w takiej sytuacji:
      trzeba gdzieś zgłaszać taką sprzedaż (np. do urzędu gminy, sanepidu, inspekcji weterynaryjnej)?
      trzeba mieć działalność gospodarczą lub status rolnika?
      na co zwrócić uwagę, żeby działać zgodnie z przepisami?
      Chodzi mi o małą, sezonową sprzedaż – żeby wszystko było legalnie, ale bez zakładania firmy.
      Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i doświadczenia 🌱
    • Przez Asija
      Chciałam podzielić się swoim odkryciem: po kilku sezonach eksperymentów wreszcie znalazłam konstrukcję, która trzyma ciepło i nie pęka przy wiosennych przymrozkach. Jeśli ktoś szuka solidnych rozwiązań, zerknijcie na ofertę szklarni dla ogrodników – u mnie sprawdziła się rewelacyjnie. Chętnie posłucham, jakie macie sprawdzone sposoby na naturalne wzmocnienie gleby pod pomidory i ogórki, żeby maksymalnie wykorzystać przestrzeń pod osłoną.
    • Przez vitara
      Witam
      Gdzie ogłaszacie że sprzedajecie swoje warzywa ? i w jakich cenach
      macie jakieś swoje ulubione portale giełdy ?
      Jestem związany z firmą skupującą warzywa i często szukam różnych warzyw
      i ilościach paletowych.
  • Dodaj nową pozycję...
v