Skocz do zawartości
marluk

naturalne żywienie świń

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
marluk    29

witam,

 

pytanie do doswiadczonych w zywieniu swin. Chce zywic swinie naturalnie, mieso ma byc przeznaczone na wyroby i zalezy mi przede wszystkim na smaku. Jak zywic swinie. Dodam ze mam dostepne w korzystnej cenie przenzyto, jeczmien i ziemniaki. Mam mozliwosc ich parowania tylko nie wiem czy to wplywa korzystnie na smak. Jakie proporcje? Nie wiem tez co z bialka dawac. Sruta rzepakowa?

 

Podpowiedzcie, dzieki.

Edytowano przez marluk

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek73    206

Teraz wszyscy szukają chudego mięsa, na ziemniakach tego nie zrobisz. Wystarczy odstawić koncentraty i pasze i bedzie całkiem inny smak mięsa, bo to zabija i zmienia prawdziwy smak mięsa. Jak już to tylko starter przy odsadzaniu można dać, do 30 kg.

 

Ja jak zakończyłem hodowlę i odstawiłem koncentraty to poczułem prawdziwy smak mięsa, a  jeszcze jak miałem krowę i nie było co z  mlekiem robić to takie mieso nigdzie nie kupi, nawet rzeźnik jak mi robił ostatnią sztukę na mleku chowaną, taką z 180 kg, to sam był bardzo zdziwiony że takie mięso można wychować.

Najlepiej w lesie chować, takie mięso to rarytasik.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
master20002    168

Kiedyś dawno temu jak jeszcze u mnie karmiło się na mokro, to dawało się ziemniaki, śrutę jęczmienną i pszenną 50/50, wysłodki buraczane i czasem buraki pastewne. To wszystko w mieszalnik i do koryta. Dużo roboty przy tym było i świnie bardziej tłuste. W lecie czasem lucerne się dawało z ręki.


Jesteśmy różni, pochodzimy z różnych stron Polski, mamy różne zainteresowania, ale łączy nas jeden cel. Cel ten to Ojczyzna, dla której chcemy żyć i pracować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

marluk    29

do wyslodkow za bardzo nie mam dostepu, jesli juz to buraki pastewne. Tylko wlasnie chodzi mi zeby te swinie tez rosly w rozsadnym czasie. Nie bedzie za malo bialka? Czy sruta rzepakowa zmienia negatywnie smak miesa?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
master20002    168

Tego nie powiem bo nie wiem, ale mozna spróbować z naszymi strączkowymi. Ostatnio był bardzo fajny artykuł na ten temat w Poradniku Rolniczym. Znajomy sieje dużo bobiku i całość skarmia. Mówił, że kupuje tylko premiksy. Dzieku bobikowi nie musi kupować koncentratów. Świnie ma przepiękne, mięsności nie znam bo wszystko sprzedaje ludziom na zabicie. Obłożenie ma duże, bo na 3 miechy do przodu ma zamówione tuczniki. Zapomniałem napisać, że karmi na sucho.  


Jesteśmy różni, pochodzimy z różnych stron Polski, mamy różne zainteresowania, ale łączy nas jeden cel. Cel ten to Ojczyzna, dla której chcemy żyć i pracować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
master20002    168

Pamiętaj, że dużo zależy też od rasy. W tamtym tygodniu biłem świnie ok 110 kg to był mieszaniec PBZ zapładniany WBP to polędwice miała ogromne, a słoniny było ciężko wyciąć żeby na skarki sobie zostawić.  Z czystym PBZ miałem problem bo miały słabe nogi i jeździły na tyłkach, a prosięta rodziły się rozkraczone. Rozumiem, że chcesz dawać na mokro?


Jesteśmy różni, pochodzimy z różnych stron Polski, mamy różne zainteresowania, ale łączy nas jeden cel. Cel ten to Ojczyzna, dla której chcemy żyć i pracować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Taurus83    95

ja karmię Mangalice warzywami, jabłkami, trochę przenżyta. niestety nie wiem jaki smak bo sie nie wyrobię z ubojem na śięta. docelowo mają chodzić na łące

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

My dajemy jeszcze dynie Buraków juz się nie daje dynia jest lepsza i świnki ja lubią w lecie koniczyna perska czy jakoś tak się to nazywa Ziemniaki parowanie oczywiście śruta ze zboża Mięso ma zupełnie inny smak niż supermarketu W lecie dostają pokrzywy zagniecione z ziemniakami (taka extra porcja witamin)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marluk    29

spoko, myslicie ze na takim zywieniu ile by rosla swinka do zabicia?

 

P.S. Dionizy, + za nicka :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piotrczem    48

Świnia na ziemniakach i innych rzeczach tuczona wcale nie musi mieć słoniny na tzw. cegłę i rosnąć jak to niektórzy mówią 

ruski rok. A jak chcesz robić te wyroby sam dla klientów to tłuszcz też jest potrzebny.

Aby się nie zatłuściły, trzeba zbilansować białko z energią, im bardziej przegina się z energią tym tłustsza świnia.

W tym celu oprócz ziemniaków i zboża podawaj groch, łubin, lucernę, koniczynę i inne białkowe surowce naturalne(w zależności czy zima czy

lato i co masz na co dzień dostępne). Będą dobrze rosły bez utraty jakości mięsa. A z mlekiem czy słodkimi warzywami

bym nie przesadzał ze względu na ph mięsa i ilość cukrów-za słodkie mięso zmienia smak wyrobów, dużo marchwi zabarwi tłuszcz(karoten).

I trzeba dawać jakiś zestaw witamin(kiedyś były np. Polfamixy), nie popsują mięsa a braki witamin spowolnią wzrost, mój dziadek dawał takie

rzeczy długo przed upadkiem komuny.

Smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bobienko    175

niedaleko mnie facet ma knajpę i sale weselną,uprawia tez dużo ziół.obok ma las mieszany,sporo dębów i jest ogrodzony żerdziami,chodzi tam ze 20 macior z całym dobytkiem,ryja w ziemi ile chca,jedza żołędzie dodatkowo dokarmiają je śruta zbożową na mokro,mięso trafia do knajpy.mniam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piotrczem    48

ja na swoje potrzeby już od dawna nie zostawiam najchudszych tylko jak najtłustsze okazy, smak mielonego czy wędliny

jest nieporównywalnie lepszy niż z takiego suchego wióra.

 

 

 

niedaleko mnie facet ma knajpę i sale weselną,uprawia tez dużo ziół.obok ma las mieszany,sporo dębów i jest ogrodzony żerdziami,chodzi tam ze 20 macior z całym dobytkiem,ryja w ziemi ile chca,jedza żołędzie dodatkowo dokarmiają je śruta zbożową na mokro,mięso trafia do knajpy.mniam 

Aż dziwne że jeszcze nikt nie doniósł w naszym cudownym kraju :ph34r:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mf235angol    5

ja daje mieszanke przenice groch i premix fajnie rosna a i ludzie placa bez problemow po 4.5 nawet za kabana 160 kg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez JasonWW
      Jak w temacie chciał bym zacząć z ccm i nie wiem czy warto jakę koszta się z tym wiążą? Jak śrutować na pierwszy raz śrutownikiem czy młyn zakupić? i co jest lepsze pryzma czy big bag?  na próbę chciał bym zasiać 2h kukurydzy  do wyżywienia mam około 400 świń rocznie prosił bym o jakieś sugestie na ten temat z góry dziękuje. 
    • Przez tomek321455
      Witam w tym temacie chciałbym poznać waszą opinię na temat karmienia trzody chlewnej mieszanką paszową własnej produkcji zmieszanej z odpowiednią proporcją koncentratu i do tego młóto browarne. Takie pożywienie 2 razy dziennie rano i na wieczór a w przeciągu dnia tak popołudniu zielonka z lucerny co wy na to??
    • Przez Mateusz9898
      Witam wszystkich 
      Jestem tutaj nowy niedługo przejmuje gospodarstwo po rodzicach i chciałbym sie dowiedziec jakiej firmy stosowac koncentraty prosze o pomoc 
       
    • Przez Ezekiel
      Co sądzicie o tych proporcjach zbóż na tone paszy dla tuczników:
      Jęczmień 200kg 
      Pszenica 100kg 
      Pszenżyto 250kg
      Kukurydza 275kg 
      Śruta np. rzepakowa  150kg
      Dodatki 25kg
      Czy dla 200 tuczników wystarczy 60 ton paszy?
    • Przez klusek
      z jakiej firmi kupujecie koncentraty swiniom??i lie kupujecie
×