Skocz do zawartości

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
darek16    3

Moze ktos wie jak zniszczyc bakterie w mleku u krow bo ja nie wiem a nie moge dostać 1

ludzie sypia jakis proszek ale jaki moze ktos wie?

prosze o każda rade.

post-6533-1205174740_thumb.jpg

Edytowano przez MarcinPykuS
Błędy...

AF - to Jest To:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
qazi    59

jaki proszek?? najlepszy sposób na bakterie to czystość i szybko schłodzić mleko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kat    7

Może chodzi Ci o komórki somatyczne? Bo na to są "koncentraty" które pomagają.

 

Bo na bakterie to wystarczy przestrzegać higieny podczas dojenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

darek16    3

komórki somatyczne są w normie ale jest dużo bakteri

no żebym ja wiedział jaki to proszek czy co to bym wam głowy nie zawracał.


AF - to Jest To:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PongO    1

Ja slyszalem a taki ludziach co do mleka dolewaja mialą ilosc wody utlenionej :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Eee no szacuneczek za ten proszek... zapewne chodzi o IXI (kto pamięta taki proszek do prania?)

A dla tych którzy nie wiedzą o co chodzi to opowiadała mi prof od mikrobiologi jak znalazł się taki rolnik akrobata co dosypywał po troszku do mleka żeby mu wychodziło ok. Problem był jednak taki że te kilkadziesiąt gram proszku sprawiło że ileś dziesiątek ton mleka na jogurt... jogurtem nie zostało bo kultury bakterii nie były w stanie się namnożyć- polak potrafi :)

A na bakterie jest prosty sposób: czysta krowa, czyste obora, czysta instalacja udojowa, szybkie chłodzenie!


Agatka (dla przyjaciół Bajbusek) Taka maleńka istota, a nadaje życiu zupełnie nowy wymiar :D

Praca wymagająca zaangażowania więcej niż jednej osoby jest pracą źle zorganizowaną!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ferdek07    63

na bakterie to przede wszystkim laboratorium w mleczarni żetelne bo różnie z tym bywa, co do kombinowania to słyszałęm ze kilka kropel czystego moczu załatwia sprawe, albo kilka kropel wybielacza, a tak poważnie to jak najszybsze schładzanie, u mnie często na cedziłku wszystko jest co możliwe, ale nie napisałeś jak doisz jaką masz chłdonię dojarkę itd!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Balzak    2

Podstawowym krokiem jest wymiana gum strzykowych w dojarce, potem czystość dojarki, szybkie chłodzenie, czystość wymienia podczas doju. ogólnie musi byś zachowana czystość i higiena urządzeń inaczej nie będzie dobrze, A może mleczarnia robi coś źle, zwróć uwagie czy kierowca dobrze pobiera próbę, jakim narzędziem to robi i czy one jest czyste, bo i tak sie zdarza ze kierowca źle pobiera i jest źle, sam miałem taki problem


<p>Doradca Żywieniowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
qazi    59
A może mleczarnia robi coś źle, zwróć uwagie czy kierowca dobrze pobiera próbę, jakim narzędziem to robi i czy one jest czyste, bo i tak sie zdarza ze kierowca źle pobiera i jest źle, sam miałem taki problem

a jak kierowca ma pobierać próbki skoro nie ma do nich dostępu(przynajmniej u nas)????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
b0gdan    86

u mnie próby pobiera kierowca, w samochodach jest specjalne urządzenie do pobierania takowych :) U mnie przyczyna bakterii w mleku była woda z własnego ujęcia, po zmianie na wodociąg publiczny problem zniknął

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
qazi    59

u nas w samochodach też jest takie urządzenie ale jest ono zaplombowane żeby kierowca nie miał do niego dostępu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pioter    45

a sam nie możesz kasowć???ja moge :) kiedyś u wujka jak kierowca brał próbę to mleko doił prosto od krowy, widocznie są różni kierowcy :)


Do zobaczenie na innym forum dla profesjnonalnych rolnikow, portal spolecznosciowy to nie dla mnie!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tommy66692    65

no i co z tego kasowania wyszlo? chyba w tym samym czasie z jakims innym modem kasowalem i poszly wszystkie posty @wojtasa :) nie wiem moze napisz go jeszcze raz? przepraszam za siebie i tego innego moda za klopoty

 

@pioter swoje posty moga kasowac vipy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
subiektywny    5

a po czym sprawdzić, że muszę wymienić gumy strzykowe w dojarce? i jak zminimalizować bakterie w mleku w dojarce przewodowej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Thomas2135    2512

Gumy wymieniasz co ileś set godzin ale nie pamiętam ile; miej więcej po pół roku przy doju 2 razy dziennie lub, gdy nagle rośnie poziom bakterii mimo twoich starań o czystość. Często zdarza się też że gumy zaczynają"smolić" miskę w myjce. Dobry do dezynfekcji na bakterie jest Chlorinol, bo Dezynfektant i jemu podobne u mnie jakoś nie spisywały się. Szybko zżerały gumy i pozostawiały biały nalot. Najpopularniejszy chyba sposób na to wszystko to nieopłukiwane urządzeń czysta wodą po dezynfekowaniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
st220    13

a po czym sprawdzić, że muszę wymienić gumy strzykowe w dojarce? i jak zminimalizować bakterie w mleku w dojarce przewodowej?

 

Masz brud i tyle, zmiana gum zbytnio nic nie da gdy np. na linni będziesz miał brud, zbyt zimną wodą lub gorącą będziesz mył dojarkę lub nieodpowiednie płyny będziesz stosował.

 

U mnie jest ciągle 10k bakterii, 2 lata temu była kontrol z weterynarii to koleś się przyczepił że mam ciągle mało bakterii w porównaniu do innych dostawców z wioski ;[

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
subiektywny    5

witam, wymieniłem gumy i przewody mleczne i przez tydzień myłem rano i wieczorem goracą wodą z płynami (de laval kwaśny i zasadowy) ale bakterie nadal wysokie a to 75 a to 80, w końcu się zdenerwowałem i odkręciłem taką uszczelkę (na łączeniu rur) a tam... lepiej nie pisać, mam pytanie, czym to wyczyścić?, słyszałem coś o sodzie ale nie wiem dokładnie, miał ktoś podobny problem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
agromatik    242

@subiektywny z twojego postu wynika że stosowałeś te płyny jednocześnie, jeżeli tak było, to tak jakbyś nic nie dodawał. Płyn kwaśny stosuje się naprzemiennie z zasadowym [rano zasada, wieczorem kwas], temp. roztworu do mycia powinna wynosić 60st. Mycie w płynach powinno odbywać się stale, a nie od rzutu do rzutu. Jeżeli jest tak u Ciebie, jak napisałem, to zwracam honor. Ja dodatkowo do zasady dodaję podchloryn, w żadnym przypadku nie można mieszać go z p. kwaśnym, bo można się nieźle podtruć. Wodę mam ze swojego ujęcia, wstawienie lampy UV zlikwidowało problem do 0, na posiewach dosłownie nic nie wychodzi. Każda krowa jest przed podmyciem zjadana do przedzdajacza,nigdy na ziemię.


"Bóg nienawidzi tego, co sobie robimy w jego imieniu."

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
subiektywny    5

może trochę źle to ująłem ale płyny stosowałem na zmianę, nie mieszałem ich ze sobą, jedyne do czego się przyznaję to to, że przez jakieś 2 lata nie podgrzewałem wody na mycie, temp. była tylko taka ile nagrzało z odzysku ze zbiornika i przez to mi się zasyfiło w rurach, a pytanie dalej brzmi - czym mogę te rury szybko wyczyścić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
slaw17    22

Najlepiej abyś nabył u przedstawiciela GEA gąbki do rur. Posiadają w ofercie z chropowatą powierzchnią (jak papier ścierny) i wpuścił je podczas mycia kilka razy.


antyfan AF

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
st220    13

może trochę źle to ująłem ale płyny stosowałem na zmianę, nie mieszałem ich ze sobą, jedyne do czego się przyznaję to to, że przez jakieś 2 lata nie podgrzewałem wody na mycie, temp. była tylko taka ile nagrzało z odzysku ze zbiornika i przez to mi się zasyfiło w rurach, a pytanie dalej brzmi - czym mogę te rury szybko wyczyścić?

 

Dla mnie kiedyś serwisant mówił że na syf w rórach dobry jest płyn Super z Delavalu w dużej ilości razem z gorącą wodą, a co do gąbek to ryzyko bo taka gąbka może gdzieś w rurociągu się zatrzymać :lol:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grzegorz132    9

można spróbować z tym bardzo żrącym "SODA Kaustyczna" ale trzeba uważać bo to bardzo żrące .....i niebezpieczne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez KasiaMk
      Cześć. Posiadam małe gospodarstwo rolne (4 krowy mleczne). Od niedawna zajmuję się ekologiczną produkcją serów. Zbieram mleko z całego tygodnia i w piątek ogrzewam, ale sery wychodzą kwaśne i nie wiem gdzie popełniam błąd.
       
      Przetrzymywanie:
       
      Codziennie doję krowy i cedzę przez ściereczkę do osobnych wiaderek. Potem te wiaderka wkładam do zimnego miejsca, żeby mleko ostygło. Po 2-3 dniach mleko się kwasi i pojawia się śmietana. Wtedy przenoszę wiaderka do ciepłego miejsca i zbieram śmietanę. Później to mleko siedzi do piątku w temperaturze pokojowej.
       
      Ogrzewanie:
       
      Zalewam skwaszone mleko gorącą (wrzącą) wodą. Około 1 litr wody na 8 litrów skwaszonego mleka. Mleko to podgrzewam na palniku i dolewam świeżego słodkiego mleka (około pół litra). Gdy ser się ogrzeje to przelewam do gazy i formuję ser. Czekam, aż się odcieknie serwatka i gotowe.
       
      Niestety ser wychodzi kwaśny a nie słodki. Może ktoś coś doradzi? Gdzie popełniam błąd?
       
      P.S. Nie wiem czy to ważne, ale zawartość tłuszczu w mleku od moich krów oscyluje wokół 3,2%.
    • Przez sthranislaw
      Pół roku temu założyłem nową bezprzewodową dojarkę by poprawić technikę dojenia, czystość etc.
      Dziwne że po przejściu z dojarki bańkowej na dojarkę przewodową wyniki badań nie zmieniły się praktycznie w ogóle a gorzej pogorszyły się i ostatnio mam bakterie rzędu 180 tys. or mln. Wiem że norma jest to 100. Grozi mi mleko poza kwotowe jak to jest możliwe skoro dojarka jest myta po każdym doju (doje dwa razy dziennie, środki etc.) Przed dojem mycie (preparat myjący, ręczniki papierowe) po doju dezynfekcja strzyków normalnie już mi sił brakuje. O co w tym wszystkim chodzi. W jaki sposób jeszcze mogę poprawić czystość doju ? Somatyczne ekstra mleko ekstra a bakterie i pozakwotowe...
      Czy można się od tego odwołać jak to zmienić co mam dalej robić
    • Przez michalmr99
      Poszukuję miarkę ilości mleka do schładzalnika Mueller m-250 o pojemności 995 litrów. Schładzalnik jest w kształcie tzn. wanny. 
    • Przez adeq15
      witam ma do was pytanie mam znajomego który chce miec obore pod oczena co musi zrobic a by to uzyskac ja slyszakem ze musi kupic jaluwki zacielone i musie miec ih conajmniej cztery na doplaty a 20 zeby miec obore pod oczena czy to prawda??
    • Przez Arkadiusz00
      Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Jest to mój pierwszy temat a mam nadzieje że będzie ich dużo. Moja sprawa wygląda tak: Szukam pomysłu na biznes. Przeprowadzam się [sprzedaje dom (nie mam jeszcze chętnego do zakupu)] wraz z rodziną z miasta na wieś w pobliżu większego miasta. Z wielu moich "genialnych" pomysłów postanowiłem opisać dwa. Pierwszy z nich to skupowanie od rolników mleka, przetwarzanie go (ekologicznie) na masła, sery... i rozwożenie ich rano pod drzwi mieszkań, domów wraz z mlekiem w butelkach. Miałbym odpowiednie pomieszczenie i tak dalej ale na początku myślę nad bardziej przetwórstwem sposobem domowym ale przy zatrudnieniu osób. W późniejszym czasie można było wprowadzać większą ofertę czyli chleb i inne. Proszę mi powiedzieć ile takie mleko może być aby się nie popsuło. Drugi to założyć swoją masarnię i wyrabiać własne wyroby (znowu ekologiczne) + sklepy firmowe. Który pomysł lepszy. Proszę o poradę. Mam nadzieję że dowiem się dużo rzeczy. Życzę miłego popołudnia. ;-)
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.