rafalluszczyk

WOM w zetorze 12245

Polecane posty

witam

 

w moim zetorze zaobserwowałem taki oto problem z wałkiem WOM a właściwie z jego włączaniem:

gdy do WOM-u ciągnika nie jest podpięta żadna maszyna można go włączyć i wyłączyć normalnie przy pomocy dźwigni przy kierownicy. W sytuacji gdy mam podpięty rozrzutnik lub rozdrabniacz i maszyna nie ma żadnego obciążenia czyli pusty rozrzutnik lub rozdrabniacz w górze wszystko nadal jest ok.Natomiast gdy na adapterach jest trochę więcej towaru lub rozdrabniacz startuje w trawie wtedy przy włączaniu WOM-u ze skrzyni coś, dość mocno zgrzyta. Zgrzyt jest tylko z początku przez jakieś 1-2sekundy i dalej maszyna pracuje normalnie....bardzo proszę o pomoc, co może być przyczyną

 

pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

to pewnie  tulej sie tak załącza na wałek o ile dobrze pamiętam   a kiedy to wystąpiło  


Pomogłem wciśnij strzałkę obok   :rolleyes:

Mój kanał na YT

www.youtube.com/Rolniczy Team z Podlasia

Oglądaj Komentuj Subskrybuj aby być na bieżąco   B) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

w sumie to nie wiem od kiedy tak jest, może ten model tak ma ale nie jest to przyjemny dzwięk....

wcześniej ciągnik pracował tylko z przyczepą dlatego nie wiem jak było a teraz używam WOM-u i są takie objawy....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

widocznie tak ma jeśli to się zacznie nasilać to trzeba wtedy coś sie zastanawiać


Pomogłem wciśnij strzałkę obok   :rolleyes:

Mój kanał na YT

www.youtube.com/Rolniczy Team z Podlasia

Oglądaj Komentuj Subskrybuj aby być na bieżąco   B) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez vailus
      Witam. Przeglądam ofertę ze strona y sklep dla rolnika i jestem zdecydowany zakupić tam po sezonie kompletna hydraulike do tura w zetor 8045. Ale mam kilka pytań odnośnie wyboru rozdzielacza w tym zestawie, gdyż zamierzam sobie odrazu pociągnąć dodatkowe wyjścia na tył ciągnika. Rozdzielacz będzie napewno na dzwignie. 1. Do tura będą szły 2 sekcje na siłowniki dwustronnego działania. Pierwsza na podnoszenie całych ramion, a druga na manewrowanie łyżka. Dodatkowe dwie sekcje chciałbym puścić na tył ciągnika. I teraz pojawia się pytanie. W ofercie sklepu są rozdzielacze z wybraną sekcja pływająca, nurnikowa i zatrzaskiem. W jakiej ilości i jakie te sekcje wybrać? Dodam że w przyszłości ciągnik będzie pracowal z prasa zwijajaca typu jd 550 lub coś podobnego (zależy od stanu, jak to w używanych prasach). 2. Poprzedni właściciel podłączył za pomocą zwykłego trójnika wyjście na podnoszenie ramion tura do góry, biorąc zasilanie z wyjścia hydraulicznego z tyłu (są tam siłowniki jednostronnego działania które wymienię na dwustronne) . Myślę żeby tam wstawić zawór trójdrożny zamiast tego trójnika i poprowadzić zasilanie na nowy rozdzielacz. Czy powrót z tego rozdzielacza można skierować do korka wlewu oleju do skrzyni? Czy może jest jakieś inne rozwiązanie jak podłączyć dodatkowy rozdzielacz? 3. Czy ta liczba wyjść hydraulicznych jest optymalna żeby później myśleć o podłączeniu tego do prasy zwijajacej? Chciałbym sobie to naszykowalem już na gotowe i nie bawić się w ponowne przeróbki w niedalekiej przyszłości, więc dlatego wolę zrobić wszystko na gotowe już teraz. Dziękuję i pozdrawiam.
    • Przez tomas318
      Witam wykonuje naprawy elementów hydrauliki siłowej tz. pompy rozdzielacze siłowniki itp wiecej inforamcji udziele prywatnie 
    • Przez vailus
      Witam. Posiadam zetora 8045 i chciałem się zapytać czy możliwe jest zainstalowanie hydrauliki podanej w linku poniżej do tura w tym ciagniku. Tur jest marki hydrac. Chciałem się dowiedzieć gdyż w zimę planuje modernizację mojego tura. A niestety nie mogę znaleźć kompletu który jest dedykowany dla mojego modelu.. https://www.sklepdlarolnika.pl/pl/p/Kompletna-hydraulika-do-ladowacza-Tur-Zetor-5211-7211%2C-rozdzielacz-dwa-cylindry-do-podnoszenia-i-jeden-do-lychy-przewody-komponenty/25356
    • Przez vailus
      Witam. Na wstępie zaznaczę że przeszukałem kilka tematów i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. 
      Chce rozbudować hudraulike w zetorze 8045, który jest wyposażony w tura. Tur posiada jedną parę siłowników jednostronnych wpietych trojnikiem do zasilania z pompy.  W przyszłości zamierzam dodać jeszcze jedna parę siłowników do krokodylka itd. Natomiast z tyłu chciałbym mieć jedną parę wyjść zasielanie i powrót oraz jedno wyjście jednostronnego działania. A teraz czy dobrze to kombinuje. Podłącze zasilanie z pompy bezpośrednio do rozdzielacza hydraulicznegoc4 sekcyjnego i powrót rozdzielacz do powrotu hydrauliki. Następnie podlacze jedna sekcje nurnikowa do siłowników jednostronnych w turze, druga zwykła do krokodylka. Dwie pozostałe sekcje z rozdzielacza do tylnych wyjść. W tym także jedna sekcja nurnikowymi do wyjścia np do kiprowania przyczepy. Druga para wyjść zasielanie i powrót do innych maszyn. Praca będzie odbywała się po pociągnieciu  dźwigni hydraulicznej w ciagniku. 
      Moje pytanie brzmi : czy takie rozwiązanie ma sens? Czy to będzie działało? Czy może jest inny pomysł jak to rozwiązać? 
    • Przez nradek96
      Witam, posiadam zetora 16145. Przy podnoszeniu big bag'a coś jakby strzeliło, zatrząsł się wąż idący od pompy do tura i pompa przestała działać. Odkręciłem przewód wychodzący z niej i ciągnik chodził na wolnych obrotach aż podało olej ale działało może z 2 minuty i to samo. Dolałem oleju, na miarce jest prawidłowo i po odkręceniu przewodu pompa znów podała olej, zakręciłem i wszystko działało do momentu aż dodałem trochę gazu. Wtedy się wyłączyła i już nie działa mimo że włączam ją tą dźwignią pod kabiną (nie mam klapki ale da się ją załączyć bez niej). Ktoś miał podobny przypadek i jest w stanie pomóc? Pompa nie miała problemów z wydajnością, jedynie 2 lata temu wydarzyło się to samo, tyle że wtedy się dowiedziałem o tym że mogła się wyłączyć i to pomogło, a teraz już niestety nie. Czekam na porady i pozdrawiam. 
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.