tuti2112

Usuwanie błędów Fendt 309, kasowanie

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fendt
tuti2112    0

Witam i proszę o pomoc, bo sam już się pomału poddaje.

Mój ciągnik to Fendt 309.

Nie działał EHR i wyświetlał się błąd 6.1.10 oraz 6.1.05, więc wymieniłem czujnik obrotu wału i obrotów prędkości silnika. Po jego wymianie zniknął błąd 6.1.05 ale pojawił się 5.1.90 oraz pozostał 6.1.10.

Nie działa, ani nie pokazuje ciśnienia oleju i prędkości obrotów silnika.

Czy niedziałający czujnik ciśnienia oleju w silniku może mieć coś wspólnego z niedziałającą funkcją obrotów silnika?

Wielkie dzięki za pomoc!
Piotrek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

kolego nczujnik obrotów wału sprawdz omomierzem ten nowy i stary porównaj i sprawdz od obrotu wału wom u mnie są wszystkie takie same i od prędkości można zamienić i sprawdzić będziesz wiedział czy czujnik masz dobry jak nie to okablowanie do sprawdzenia.

a czujnik ciśnienia masz jeden czy dwa deutz ma chyba dwa czujniki jaki masz silnik bo rocznik jest na przełomie mwm a deutz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tuti2112    0

Czujniki pozamieniałem, instalacja od czujnika obrotów silnika została sprawdzona i jest OK. Na wyświetlaczu jest 999,0 - nie odczytuje obrotów. Obroty wałka w obu czujnikach prawidłowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tuti2112    0

Wobec tego czy zna Pan kogoś lub wie w jaki sposób można sprawdzić ten licznik? Czy istnieje możliwośc wysyłki samego licznika do sprawdzenia czy musiałby przyjechać ktoś na miejsce?
Ps. Jestem z małopolski

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Panowie powoli powoli... Liczniki obstawiam że są ok skoro działają, informacja o obrotach idzie z sterownika na błotniku. A jeżeli nie ma tylko wskazania i uszkodzony był czujnik to warto zobaczyć czy nie uszkodzony jest bezpiecznik smd od tego czujnika na płytce z żółtą wtyczką na błotniku obok sterownika. miernik w rękę i sprawdzamy przejścia, często się palą te bezpieczniki i trzeba wlutować nowy, groszowa sprawa a cieszy :)


Elektronika  Maszyn i Urządzeń Rolniczych

Naprawy Sterowników, Liczników, Modułów, czujników itp

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tuti2112    0

Panowie powoli powoli... Liczniki obstawiam że są ok skoro działają, informacja o obrotach idzie z sterownika na błotniku. A jeżeli nie ma tylko wskazania i uszkodzony był czujnik to warto zobaczyć czy nie uszkodzony jest bezpiecznik smd od tego czujnika na płytce z żółtą wtyczką na błotniku obok sterownika. miernik w rękę i sprawdzamy przejścia, często się palą te bezpieczniki i trzeba wlutować nowy, groszowa sprawa a cieszy :)

 Nie uwierzy Pan, ale dziś rano znajomy znajomego podpowiedział mi to samo co Pan właśnie napisał. Płytkę zawiozłem rano do elektryka i jutro może już będę coś wiedział. Gdy tylko zamontuje ją to dam znać co i jak. Tak czy owak, Bardzo Panu dziękuję za pomoc i wsparcie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez PronarekP5
      Witam od kilku dni boryka się z problemem słabo działającej bądź wogóle nie działającej hydrauliki i podnośnika, pieniącego się oleju i jeczenia w hydraulice - opuszczając podnośnik! Dodam że problem tkwi po stronie mechanicznej nie w elektronice. A zaczęło się od uszkodzonego czujnika pozycji podnośnika - po dźwignięciu doszedł podnośnik do końca i po chwili jęczenia (spowodowanym przeciskania oleju po dźwignięciu w max pozycje i nie rozłaczeniu ciśnienia) przestało ale i sam podnośnik nie chciał nawet opuścić mimo przełączania na mechaniczne sterowani(czytaj dźwignię hydrauliki) a teraz czasem idzie czasem nie i pieni się olej w zbiorniku. Dodam również że zdarza się powietrze w przewodach. Pozdrawiam i myślę że ktoś poradzi coś na co zwrócić uwagę i co sprawdzić... 
    • Przez Lee001
      Witam, ostatnio w moim Fendzie pojawił się poważny problem z hamulcami, otóż blokują się tzn na lewym tylnym kole, dziś jak jechałem z rozrzutnikiem to zaczął się wydobywać intensywny zapach przytartych klocków, dzieje się tak jakby cały czas utrzymywało się ciśnienie w układzie i hamowało jedno koło. Czy jest to wina tego, że zmniejszyłem ostatnio luz na pedale hamulca?
    • Przez kamil_z88
      Panowie mam problem. Ciągnik się mocno grzeje wymieniona pompa wodna, termostat oraz pompa oleju. Chociaż ciągnik jest bardzo gorący to woda w chłodnicy jest zimna. Czy jest jakaś procedura odpowietrzania Fendów ? 
      Ciągnik miał mierzone ciśnienie oleju. Na zimnym ma ponad 4 a na gorącym 1.
      Jak się rozgrzeje mocno to zapala się kontrolka od ciśnienia oleju. ( czujnik został wymieniony).
       
      Pomocy !!
    • Przez Shazam
      Witam,
      Możliwe że mój wątek został zawarty już w jakimś z innych tematów, aczkolwiek nie moge go odszukac, lub też wymienione wskazówki są mi niezbyt pomocne. Prosze wiec o pomoc, jeśli ktoś ma chociaż chwilę na to.
      Jakiś czas temu z pomoca majego znajomego mechanika kupiłem fendt'a farmera 311 turbomatika, dokładnie to model z '98 roku. Zagłembiając się w jego obsługe, zauważyłem że zaczeły wyswietlać pewne błedy. Wyszukując informacji na ten temat natchnełem sie na różnego typu odpowiedzi i podpowiedzi na temat tego iż takowe errosy można usuwać, niestety wszystkie wskazówki udzieleone w innych tematach nie były pomocne. Chcąc uzuskać pomoc na ten temat, zwracam się do was forumowicze. W sprawach elektroniki i elektryki nie jestem zupełnym laikiem, poniewaz ukończyłem szkołę o tej specyfikacji, lecz bez schematów, to dość trudno wszystko sprawdzić samemu, wiec też może jesli ktoś posiada jakiegoś typu opisy błedów do tych maszyn, to bardzo proszę o takie pomoce, wiele mi to pomoże w szukaniu za pomocą aparatury pomiarowej, danych czujników i podzespołów. Jeśli chodzi o usuniecie tych błędów, to nie moge tego rozgryźć.
      Pozdrawiam.
    • Przez Misiaczek57
      witam podczas zmiany kierunku jazdy zamiast pokazywać się strzałka do przodu na panelu u góry to wyświetla się na wyświetlaczu środkowym strzałka jazdy do przodu a tamta nic nie świeci
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.