Skocz do zawartości
debrzyna

Kastracja byczków

Polecane posty

debrzyna    11

Może jest już taki temat ale ja nie znalazłem Czy kastrujecie byczki Jeżeli tak to w jakim wieku .Ile to kosztuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

debrzyna    11

Niekoniecznie ja go zjem. Ale dlaczego wyprodukowana prze zemnie wołowina nie ma byc lepsza tylko gorsza.A druga sprawa to mogłyby chodzić po odsadzeniu z jałówkami a to dla mnie byłoby wygodniejsze  

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kubaska    7

mniejsze i dodatkowo jak skupujacy zauwazy ze to wolec a nie byk to zaplaci mniej, to jest osobna kategoria rzezna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
agrowiktor    35

Zależy czy kupujesz odsadki i je chowasz czy masz mamki. Bo jeżeli kupujesz odsadki to już trochę za późno na takie rzeczy. Gdy masz mamki to szkoda takich byczków np. masz mamki a nie masz rozpłodnika to tak jak ja robię biorę takiego byczka patrzę czy nie jest spokrewniony z krową i już może kryć i jest o wiele taniej  ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
debrzyna    11

Mam zeszłoroczne jałówki/ mamki/  i teraz chodzi z nimi byk .Jak sie urodzą to mógłbym je wykastrować i byłby spokój , po odsadzeniu chodziły by z cieliczkami , a tak będzie potrzebna osobna zagroda i buda , albo sprzedaż odsadków 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
debrzyna    11

Do jakiego kojca .U mnie niema żadnych kojców .Bydło chodzi na kilkuhektarowym wybiegu i ma dostęp do szopy z której korzysta tylko w wyjątkowych warunkach Zeszłorocznych jałówek mam 11 i te chodzą od miesiąca z bykiem A 7 tegorocznych jest osobno i dołączą do reszty dopiero za rok

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
debrzyna    11

Ja dopiero zaczynam przygodę z bydłem Jeszcze nic się nie urodziło u mnie, to niby skąd ta waga ciężka . Jak dobrze pójdzie to waga ciężka będzie za 3 lata

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rolnik90_01    5

Nie baw się w takie rzeczy. Smak mięsa kastratów nie różni się aż tak bardzo aby to miało znaczenie. Kiedyś tak robiono gdyż był przepis zakazujący krycia naturalnego. Aby legalnie chować byka trzeba go było kastrować. Teraz podobno powoli, ale jednak odchodzi się również od kastrowania wieprzków. Gdyż smak mięsa zmienia się dopiero w późniejszym wieku niż do którego zdążą one przeżyć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
adizetor    35

U mnie jest sztuka z jednym jajcem i nie wiem, ale raczej to ma wpływ na przyrost bo stanął na 300kg i stoi.. renifer jeb@.y

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×