Skocz do zawartości
raterro

Jak odpowietrzyć hydraulikę MF 3080

Polecane posty

raterro    1

elektrozawory się załączają, i działają, niby jak się to odpowietrza to sprzęgło? nadal z oleju robi się piana, ale to może przez to, że w układzie jest masa powietrza. gdy się wciśnie odpowietrznik od linii wysokiego ciśnienia, to jak zacznie lecieć już nie powietrze, a olej, to na kilka ładnych metrów, czyli pompa bije jak głupia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    450

pare razy gadałem... filtr!!! po drugie załóż miedzy dekiel a rure ssącą porządną uszczelke albo przynajmniej na silikonie ją posadź choć silikon może sie urwać.. tak samo załóż nowe oringi na tej 10cm rurce z filtra do pompy. No i ostatnia rzecz: miedzy pompą a jej króćcem ssącym jest uszczelka? A w ogóle ile tam masz oleju? Jak Ci ta pompa ssie powietrze to jak to ma działać.

Odpowietrzaniem sprzegła to sie narazie nie interesuj bo nie ma szans odpowietrzyć sprzegła jazdy olejem z powietrzem.

I nie ma lini wysokiego, niskiego ciśnienia tylko wydajnością sie różnią te sekcje pompy.

"Odpowietrznik" zapewne wciskasz na deklu pompy? to jest króciec pomiaru ciśnienia tak na marginesie i przy sprawnym układzie tam nigdy nie ma powietrza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

myślę że problem wszystkiego leży po stronie tego że jak na początku pisałeś np, wyczyściłeś filtr tylko trochę zostało opiłków lub coś w tym stylu .

wiem jedno chydraulika nienawidzi brudu a co dopiero opiłki zaciera ci wszystkie suwaki zawory itd dlatego takie cyrki i ciężko będzie usunąc jeśli będa opiłki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

raterro    1

 

pare razy gadałem... filtr!!!

Przecież pisałem, że jeszcze nie dotarł...

po drugie załóż miedzy dekiel a rure ssącą porządną uszczelke albo przynajmniej na silikonie ją posadź choć silikon może sie urwać..

przecież tam są oringi, to na co uszczelkę

No i ostatnia rzecz: miedzy pompą a jej króćcem ssącym jest uszczelka?

jest

A w ogóle ile tam masz oleju? Jak Ci ta pompa ssie powietrze to jak to ma działać.

60 litrów

 

"Odpowietrznik" zapewne wciskasz na deklu pompy? to jest króciec pomiaru ciśnienia tak na marginesie i przy sprawnym układzie tam nigdy nie ma powietrza

ale jak tu się spuści powietrze, to dopiero wtedy ciągnie olej, więc chyba jednak lewego powietrza nie łapie.

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ptaszyna    136

Z odpowietrzaniem to sobie naprawdę odpuść. Miałem rozebrany ciągnik , czyli półbieg był w proszku, siłownik od zmiany żółw/zając, była wymieniana pompa, nowy olej i porozkręcane wszystkie przewody potrzebne do rozjechania ciągnika. Po złożeniu wszystkiego do kupy i zalaniu oleju wszystko zaczeło działać po odpaleniu bez żadnego odpowietrzania(po za wysprzęglikiem). 

Jak będzie wszystko dobrze to nie potrzeba odpowietrznika!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
raterro    1

po odpowietrzeniu ale trochę innym sposobem, jest lepiej, z obydwóch tych cycków do pomiary ciśnienia idzie olej, tak, że wcisnąć trudno, a z węza dającego ciśnienie do lewego dekla (ten od podnośnika z 2 elektrozaworami) w ogóle olej nie leci. Cały czas trochę spieniony leci ten olej, ale teraz już jak napisałem jest lepiej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    450

chłopie zrozum to...... tam sie nic nie odpowietrza!!!! a że ciśnie pwietrze tam gdzie se odkręcasz, testujesz to oznacza tylko tyle że pompa zasysa powietrze a nie ma takiego prawa.... zostaw te swoje eksperymenty do czasu aż założysz nowy, porządny filtr jesli twierdzisz że uszczelki, oringi na ssaniu pompy są dobre

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ovi    38

bo filt też ma swoje uszczelki które też mogą byc już nieszczelne, u mniete też łapał lewe powietrze przez co olej i pompa się grzałz, ale po wymíanie filtra i oryngów jak ręką odioł

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

filtr filtrem u ciebie kolego jest problem więkrzy z tym ze jak by to powiedzieć żebyś zrozumiał lepiej miele olej i nie koniecznie musi gdzieś pobierać powietrze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

kolego niewiem czy wiesz ale w hydraulice 1 opiłek to już dużo i bardzo się nie śmiej bo sam widzisz najlepiej że masz problem i pisałem wczesniej że ciężko będzie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    450

w deklu pompy jest zdaje sie zawór bezpieczeństwa sekcji dużej wydajności... ciekawe czy go nei zlapało..... zamknol wypływ oleju i gotowe. drugą sekcje pompy orbitrol może udusił... szukać, bawić sie.... odkrecać węze  i patrzeć gdzie leci a gdzie przestaje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
raterro    1

zawór chodził, ale ten śrut w nim, już nie (sprawdzone przy okazji 3 podkładek na nim, które blokowały tak, że obrywało klin) tak ma być, czy nie? skoro już nie odrywa tego klina po zdjęciu tych podkładek, to chyba działa?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    450

pewno że nie działa.... sam pisaleś że jak sterujesz roździelaczem hydrauliki zewnętrznej to.... nic nie działa, traktora nie przydusza. podłącz sie pod ten roździelacz.. ciekawe czy poleci 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
raterro    1

raczej nie, bo z tego ęża, co przechodzi przez wyjścia hydrauliki zewnętrznej, który idzie do elektrozaworów podnośnika nic nie leci ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    450

zresztą czego sie spodziewać jak wracając do początku tej dyskusji dalej masz zapchany filtr i chcesz w takim stanie naprawić hydraulike

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

przeciesz sam piszesz że nastarej pompie działało więc poco wyzucałeś podkładki  chyba wczesniej już pisałem dladzego i co się robi gdy wyżucisz podkładki może coś jeszcze wyżuciłeś kto cie tam wie a chydraulika musi być ustawiona a nie tylko rozebrać i złożyć jak będziesz wyżucał części itd to tego nigdy nie pokonasz choć byś wszystkie części kupił nowe przede wszystkim czystość  wszystko jak rozbieżesz musi leciutko się poruszać bez najmniejszych zacięć poprostu bez 1 ziarka piasku czy opiłka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
raterro    1

Bez wyciągniętych podkładek od razu uwalało klina na wale pompy, i odkręcało tryba, a gdy wyciągliśmy, na początku zaczęło wszystko powoli działać, powoli podnosić zaczęło, ale nie opuszczało, a jak opuściło, to już nic nie chciało działać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
raterro    1

Przyszedł filtr, i d*pa, może trochę lepiej, ale nadal nie działa podnośnik, ani wyjścia z tyłu, a kierownica trochę ciężko

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    450

Weź to daj mechanikowi bo przez internet tego nie naprawimy. Były przypadki, że i nowa pompa kiepsko działała. Ale żeby obie sekcje kulały to wierzyć sie nie chce... mają tylko wspólne ssanie, filtr a że powietrze Ci łapie to tylko na ssaniu jest taka opcja

Na marginesie... zmień dostawce części bo do wiosny nie wyjedziesz. Zamawiam do 16 to do południa następnego dnia już to mam

Skąd jesteś? może ktoś z forum ci pomoże

Edytowano przez lukbold

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez matmixmix
      Witam mam problem z masseyem 6150. strasznie dymi z odmy. w czasie prac leci taki dym jak by sie cos palilo do tego czuc takim przepalonym olejem. wiem ze fergusony dymia z odmy bo mam dwa i wiem ze z odmy troche leci dym ale bez przesady. w 3085 jest delikatny dym i w tym tez tak bylo. w ubieglym roku zaczol mocniej juz dymic a teraz to juz wogole. z rury wydechowej zero dymu a z odmy tluman. ciagnik ma moc nie bierze oleju nie ubywa plynu itp itd ale cos jest nie tak. olej leje porzadny do tego czasu chodzil jeden i drugi na mobilu delvac teraz zmienilrm olej na fuchsa mot  i na nim wydaje mi sie ze jest jeszcze gorzej z tym dymieniem. co to moze byc? moze ktos mial podobny problem.
    • Przez kuszt22
      Mam pytanie zamierzam kupić mf 3060 i są tam
      2 rodzaje skrzyni biegów 32x32 i 16x16.Chciałbym się dowiedzieć
      czym się one różnią i jakie są koszty ewentualnych napraw.
      Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuje.
      Pozdrawiam.
    • Przez Narko
      Witam.
      Kilka pytan mam do Was:
      -czy silowniki podnosnika to sa silowniki glowne czy jest jeszcze jakis w monobloku jak to jest w C- 330?
      - jakie jest cisnienie nominalne silownikow i rozdzielacza?
      - czy w ciagniku jest jakis amortyzator ktory niweluje skoki cisnienia w ukladzie hydrauliki np. przy zjezdzie  ciagnikiem  z miedzy z bardzo ciezka maszyna?
      - jaki jest skok silownika?
      Chcialbym takie silowniki zastosowac w innym ciagniku jako glowne podnosnika.
       
    • Przez Misiaul
      Witam
      Rozebralem dzisiaj sprzęgło przedniego napędu i po wstępnych oględzinach tarczek wydają się one dobre. Rowki na nich są, grubość mają w okolicach 2,3mm. I czy rozbierać tą część co jest ten duży seger? Jest tam cos co by mogło wpływać na brak przedniego napędu? 
      Chyba zamowie te tarczki bo jak juz rozebrane i je wymienie. 
      Pozdrawiam
    • Przez Bartek2997
      Witam
      Posiadam ciągnik MF 3060 i planuję wymianę przednich opon. Wiem że orginalnie przychodzą do niego 13.6-24 lub 380-70 r24. Jakie najszersze opony można do niego dać na przód? Bo mam do kupienia w dobrej cenie Radialne 460x70 R24 i zastanawiam sie czy nadały by się do mojego?
×