Skocz do zawartości
raterro

Jak odpowietrzyć hydraulikę MF 3080

Polecane posty

raterro    1

Nie piszę w moim imieniu, naprawa miała polegać na wymianie pompy i tyle, ale wyszło, że nie tylko, i raczej trzeba będzie kogoś zawołać, al nie mój traktor, nie mój problem, osobiście lepszy byłby jakiś ursus z ciężkiej serii ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    450

lepszy pod jakim względem? po prostu kupując MFa z tej serii trzeba być świadomym w co sie pakujesz i albo mieć cierpliwość do szukania informacji albo zaprzyjaźnionego mechanika broń boże jakiegoś z PGRu :P Wtedy pracujesz MFem z bananem na ustach :D Może teraz troche pyskuje ale po pół roku walki z róznymi przypadłościami jestem prawie na tym ostatnim etapie (banan na ustach  :D)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

lukbold    450

dostępność.... 10 lat temu można było mieć z tym problem... No chyba, że musisz zobaczyć co kupujesz... ja mam katalog i telefon i za 20-25zł przesyłki to wole coś na polu zrobić niz włóczyć sie po sklepach. Co do ceny.... no fakt moga być porażające w dużej liczbie przypadków a czy są jakościowe lepsze to nie wiem bo jeszcze niczego 2x nie robiłem

 

Pare postów wyżej zadałem pytanie.. czy jak ciągniesz za dźwignie hydrauliki zewnętrznej to przydusza silnik? bo, że nie działa podnośnik to wiem.... ale czy w ogóle pompa się kręci i cokolwiek tłoczy?

Edytowano przez lukbold

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
raterro    1

nic się nie dzieje. Na pewno tłoczy, bo czasem zaskakuje wałek, albo blokada, napęd na przód, oraz przyśpieszacz, poza tym, widać, że tryb jest w odpowiednim miejscu, i się kręci, a także gdy przyciśnie się bodajże odpowietrznik? to takie jak kilka razy większa kalamidka(ten górny) to wali olejem jak głupia. Manometr mam, także pomierzymy ciśnienie.

Edytowano przez raterro

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    450

no to cóż.... widać te 17bar jakoś wyciąga że te sprzegła załącza i rozłącza.... wspomagania brak, druga sekcja wysokiej wydajności nie reaguje... założe sie, że pompa wyje?

Edytowano przez lukbold

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
raterro    1

ale wcześniej na wyżyłowanej pompie i podkładkami na zaworze regulującym, oraz zatkanym filtrze działało, to chyba raczej powinno być teraz lepiej...

EDIT: pompa oryginalna z rexrotha

EDIT 2: pompa jest cicho, tylko czasem jak załapie te napędy, przednie, to slychać, że ma obciążenie.

Edytowano przez raterro

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ptaszyna    136

Czasami może być że frezy się skończyły na wałku sprzęgłowym w kole zamachowym i wałek się kreci tyle o ile a jak ma ciężej to staje. Pompa jest napędzana z wałka właśnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    450

pytanie.. skąd te podkładki wywalił? choć z drugiej strony jeśli wspomagania nie ma a pompa rzekomo nowa to.... albo sie nie kręci albo nie potrafi zassać oleju przez ten pseudoczyszczony filtr i tyle

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

filtr jak się dobrze postara można umyć choć raczej nie ropą olejem napędowym , ja myłem nitro i to kilkanaście razy ma byś swobodny przepływ przedmuchany nitrem itd jesli jest łatwo i szybko dostepny lepiej kupić mnie trzeba było od ręki z efektem pozytywnym i problem był własnie z filtrem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
raterro    1

Ma ktoś może opis który elektrozawór jest od czego? Część można wywnioskować z instrukcji, ale nie wszystkie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    450

od dołu: reduktor, przedni naped, blokada mostów, WOM, hamulec WOM. Jak wyczyscisz dekiel przy elektrozaworach to tam są znaczki na odlewie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
raterro    1

dzięki, ale znalazłem opisy w instrukcji, fajnie, że pomagasz ;) jutro jak będzie pogoda, to pomierzymy napięcia, czy nie ma jakichś zwarć, ciśnienie i tego typu ;) patrzyłem na alledrogo jest instrukcja po Polsku, ale jak zobaczyłem jak to przetłumaczone, i jaka cena, to wolę sam przetłumaczyć, to co mi trzeba. Mamy teorię, że elektrozawory są zapchane opiłkami, które były wszędzie ;)

Edytowano przez raterro

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    450

co do instrukcji z allegro.... faktycznie daruj sobie jeśli masz troche pojęcia o angielskim... ja to kupił a czasem i tak musze siegać po oryginał angielski. Tyle że katalog mam dzięki temu a nigdzie nie potrafiłem go znaleźć, ściagnąć.

 

Nie chce straszyc ale jeśli opiłki poszły w układ to.. marnie to widze. lekkie zadrapanie w roździelaczu, elektrozaworze i można wyrzucić

 

Szczerze mówiąc bardzo jestem ciekaw coście  tam napsuli :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
raterro    1

W tym traktorze nawet filter był pominięty w silniku, bo komuś było szkoda pieniędzy wymieniać, i założyli nowy, ale węza nie podpieli, dopuki my tego nie zrobili.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    450

Coraz lepiej... Zapewne farba na nim się świeci? Wątpie żebyście to sami doprowadzili do ładu i składu. Hydraulika to podstawa. Ktoś widac sprzedał fajną rzeźbe.... 3080 którego mamy w firmie dopadł mechanik pare lat temu, zrobił za grosze a skasował tysiące.. teraz dopiero żeśmy sie pokapowali jak nas oszukał gościu no ale... chodzi, 3-4 tys godzin przez 5 lat praktycznie bez awarii. Teraz troche go dorzeźbiłem (brak autotronic) i sam sie śmieje, bo następny własciciel nie ma szans jak zajrzy w kable. no ale póki co nikt tego sprzedawal nie będzie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ptaszyna    136

Jest to jedyny typoszereg ciągników (3 na początku) w których elektronika ma ułatwiać nam życie ale można ją wyeliminować i wszystko oprzeć o proste przełączniki i będzie chodził. W modelach z mokrym sprzęgłem już tak nie będzie łatwo podobnie może byc z wersjami Dyna schift( ostatnie wypusty 3xxx)

@raterro o jakim węzu i filtrze piszesz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
raterro    1

Fitr silnika był odpity z obiegu, i właściciela założyli nowy, a węży nie podpieli... Dopiero my to zrobiliśmy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ptaszyna    136

Filtry są dwa , powietrza i oleju. Piszesz pewnie o olejowym a te węże to czasem nie od wymiennika ciepła? (powinna być w niej woda)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    450

no też mi sie wydaje ze to chłodzenie oleju miałeś odpiete tylko warto sie zastanowic dlaczego? czy nie byo jakiegoś uszkodzenia wymiennika i..... woda idzie do oleju

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ptaszyna    136

Spotkałem się z odwrotną sytuacją : była mała nieszczelność w wymienniku i olej szedł do wody,  gość odłączył wymiennik, olej minimalnie z niego skapuje i z tego co wiem to  jeździ tak już kilka lat i nic z tym nie robi bo to ciągnik pomocniczy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
raterro    1

chyba jednak zapowietrzona, tata zrobi w pracy odpowietrznik, i będzie chyba działało ,bo jak odpowietrzy troszkę, to się wałek zaczyna kręcić ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    450

Wiesz jeszcze nikt sprzegieł w tym traktorze nie odpowietrzał.... tzn siłownik sprzegła jazdy owszem no i hamulce a reszta.... nowy filtr założył? elektoozawory ruszają sie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez matmixmix
      Witam mam problem z masseyem 6150. strasznie dymi z odmy. w czasie prac leci taki dym jak by sie cos palilo do tego czuc takim przepalonym olejem. wiem ze fergusony dymia z odmy bo mam dwa i wiem ze z odmy troche leci dym ale bez przesady. w 3085 jest delikatny dym i w tym tez tak bylo. w ubieglym roku zaczol mocniej juz dymic a teraz to juz wogole. z rury wydechowej zero dymu a z odmy tluman. ciagnik ma moc nie bierze oleju nie ubywa plynu itp itd ale cos jest nie tak. olej leje porzadny do tego czasu chodzil jeden i drugi na mobilu delvac teraz zmienilrm olej na fuchsa mot  i na nim wydaje mi sie ze jest jeszcze gorzej z tym dymieniem. co to moze byc? moze ktos mial podobny problem.
    • Przez kuszt22
      Mam pytanie zamierzam kupić mf 3060 i są tam
      2 rodzaje skrzyni biegów 32x32 i 16x16.Chciałbym się dowiedzieć
      czym się one różnią i jakie są koszty ewentualnych napraw.
      Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuje.
      Pozdrawiam.
    • Przez Narko
      Witam.
      Kilka pytan mam do Was:
      -czy silowniki podnosnika to sa silowniki glowne czy jest jeszcze jakis w monobloku jak to jest w C- 330?
      - jakie jest cisnienie nominalne silownikow i rozdzielacza?
      - czy w ciagniku jest jakis amortyzator ktory niweluje skoki cisnienia w ukladzie hydrauliki np. przy zjezdzie  ciagnikiem  z miedzy z bardzo ciezka maszyna?
      - jaki jest skok silownika?
      Chcialbym takie silowniki zastosowac w innym ciagniku jako glowne podnosnika.
       
    • Przez Misiaul
      Witam
      Rozebralem dzisiaj sprzęgło przedniego napędu i po wstępnych oględzinach tarczek wydają się one dobre. Rowki na nich są, grubość mają w okolicach 2,3mm. I czy rozbierać tą część co jest ten duży seger? Jest tam cos co by mogło wpływać na brak przedniego napędu? 
      Chyba zamowie te tarczki bo jak juz rozebrane i je wymienie. 
      Pozdrawiam
    • Przez Bartek2997
      Witam
      Posiadam ciągnik MF 3060 i planuję wymianę przednich opon. Wiem że orginalnie przychodzą do niego 13.6-24 lub 380-70 r24. Jakie najszersze opony można do niego dać na przód? Bo mam do kupienia w dobrej cenie Radialne 460x70 R24 i zastanawiam sie czy nadały by się do mojego?
×