Skocz do zawartości
pawlo694

New Holland T5.115 cena?

Polecane posty

b0gdan    85

1 mth to 1 godzina pracy silnika przy obrotach nominalnych. Raczej trudno w ciągniku zejść do poziomu 40-45 min :P Chyba, że chcemy silnik odesłać do krainy wiecznych złomów :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gutmen123    8

filtr cząstek stałych po prostu wypala się poprzez zwiększenie temperatury gazów wylotowych. Ciągnik raczej nie będzie bardzo dymił. Waże aby wypalanie kiedy nastepuję było robione na wysokich obrotach w celu dokładnego wyczyszczenia DPF-a. Nie wiem jak jest w t5 ale w john deerze serri R jest po prostu kontrolka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marcin974    25

W moim t 5. 105 wyszło 4.4 litra na mth w beczkowozie.A te godziny to zasuwają jak tam kolega wcześniej pisał . Mam pytanie odnośnie tego chorego radia czy u was też nie idzie ustawic wszystkicz fal tylko skacze co drugie np 107.3 a potem 107.5 co za chore radio dajcie jakoś odpowiedz.

Wlasnie, wie ktos jak przestawic to smieszne radio by nie biegalo po nieparzystych cyferkach? Mozna tylko 1,3,5,7,9 uzuskac a 2,4,6,8, nie idzie ustawic...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

A mam takie drobne pytanie czy wasze t5 jak zapalicie to przez kilka minut leci dym z tłumika??. I umnie jak czasem załączam wom to niedziała i mósze go zgasić i zapalić jeszcze raz i wtedy wom działa czy to normalne?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hassi37    7

U mnie też leci ale to para bo jak go palisz zimnego to tak będzie jak w samochodach jak się rozgrzeje to tego efektu nie ma a z tym wałkiem to jak go pierwszy raz podczepiłem do beczkowozu to też mialem taki efekt że nie chciał walek ruszyć ale po zgaszeniu i odpaleniu na nowo poszło niewiem ale to chyba norma tyle tej elektroniki że tak pewnie ma być .Mariusz123456789a czy u ciebie jak go wziołeś nowego to biegi wchodziły tak topornie daj odpowiedz.

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mi to napoczątku jedynka na każdym zakresie niechciała wchodzić ale już wszystko jest dobrze. Zakresy też ciężko chodziły ale po 20 (chyba godzinach) też zaczeły lekko chodzić. Poprostu wszystko mósi sie w nim dotrzeć..

Edytowano przez mariusz123456789a

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hassi37    7

Mi to napoczątku jedynka na każdym zakresie niechciała wchodzić ale już wszystko jest dobrze. Zakresy też ciężko chodziły ale po 20 (chyba godzinach) też zaczeły lekko chodzić. Poprostu wszystko mósi sie w nim dotrzeć..

Mam do ciebie pytanko czy swojego braleś w Czyżewie i kiedy ile juz mth .Ile za niego dałeś i w jakie wersji .. na jakim ogumieniu bo jestem ciekawy czy nie przepłaciłem.Jak możesz odpowiedz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tak brałem w czyżewie zamawiany pod koniec sierpnia a od listopada do lutego stał na placu w czyżewie. Od 15lutego go mam u siebie zrobiłem nim 35(godzin) wyposażenie to skrzynia 24x24 z rewersem elektrohydraulicznym ehr 3prędkości wom przeszklony dach siedzenie pneumatyczne regulowana kierownica siedzenie pasażera klima opony przód 440 tył 540 guziki od sterowania wom i tuz na błotniku pneumatyka i kilka drobnych żeczy których już niepamiętam. Nr wyposażenie to chyba 502. I dałem za niego 202tys brutto. Więc napewno nieprzepłaciłeś

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bgbg    5

czy w użytkowanych przez Was NHT5 w czasie dynamicznej,szybkiej jazdy po drodze jest też tak głośno w kabinie?

chodzi mi o świst,gwizd.mam wrażenie,ze to dźwięk rurbiny.po dłuższej jeździe z prędkością 40-45(tak pokazuje wyświetlacz) zaczyna mnie to irytować.

zastanawiam się,czy to tylko w w moim egzemplarzu,czy wszystkie tak mają?

powiem,że gdyby nie ten gwizd,to byłoby całkiem przyjemnie,bo silnika niewiele słychać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kris14    259

Co do wałka WOM- jeżeli nie chce się włączyć od razu u i trzeba na nowo uruchamiać silnik to coś jest nie tak, tak nie powinno być, no chyba że w instrukcji jest napisane "Jeżeli chcesz uruchomić wałek WOM, wyłączy silnik i uruchom go ponownie" w co wątpię :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sylwot    2

ciekawe czy można tego dpf wyrzucić?czy sonda jest jakaś czy tylko jest analizowane ciśnienie ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hassi37    7

Tak brałem w czyżewie zamawiany pod koniec sierpnia a od listopada do lutego stał na placu w czyżewie. Od 15lutego go mam u siebie zrobiłem nim 35(godzin) wyposażenie to skrzynia 24x24 z rewersem elektrohydraulicznym ehr 3prędkości wom przeszklony dach siedzenie pneumatyczne regulowana kierownica siedzenie pasażera klima opony przód 440 tył 540 guziki od sterowania wom i tuz na błotniku pneumatyka i kilka drobnych żeczy których już niepamiętam. Nr wyposażenie to chyba 502. I dałem za niego 202tys brutto. Więc napewno nieprzepłaciłeś

No chyba nie przepłaciłem 192tyś bez pneumatyki zamawiany koniec stycznia odbiór miałem koniec lutego.Wersja też 502. Edytowano przez hassi37

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kasia24    0

mam takie pytanie odnośnie tych biegów.. w jakiej kolejności ruszacie.. bo ja pierwsze wciskam sprzegło nożne potem bieg , nastepnie wybieram kierunek jazdy i puszczam sprzęgło.. i wtakiej kolejności biegi wchodza lekko.. ale gdy pierwsze wybiore kierunek jazdy to bieg wchodzi bardzo opornie..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
statek    137

najpierw bieg gdy rewers jest na luzie, moze byc i bez sprzegla

 

a potem dajesz rewers i powinno plynnie ruszyc, jesli nie to potrzebna jest kalibracja

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hassi37    7

Mam pytanko możecie powiedzić ile kosztowal was pierwszy przegląd po 50 mtg .Bo niedługo będe go miał u mnie to koszt około1500zł a was jak to kosztowało.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gutmen123    8

co do wyrzucania dpf-a. Samo wyrzucenie nic nie da. Trzeba znaleźć w sterowniku komputera obszar kodu programu który jest odpowiedzialny za wypalanie. Łopatologiczne: Wyrzucamy filtr . Niby ok, brak różnicy ciśnień między dwoma czujkami.Komputer sądzi,że filtr cały czas czysty. Jest jedno ale. Jeśli po 50, 100 itd. nadal różnica będzie zerowa koputer stwierdzi uszkodzenie czujników i wyskoczy błąd. Dlatego albo należałoby wstawić emulator czujników, który będzie niejako udawał zapchanie filtra i wtedy ciągnik będzie wypalał aż do wyrównania ciśnienia. Zaleta emulatora: czas wypalania, a więc wzmożonego poboru paliwa krótki, znacznie krótszy niż podczas normalnego czyszczenia. Pzdr

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie. Wyświetla mi sie błąd i jest narysowany wał odbioru mocy i pod spodem są cyfry 5027 i niemogę tego w instrukcji znaleść. Znalazłem podobny ale tylko z narysowanym wałem odbioru mocy a co znaczą te cyfry? ? ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marcin974    25

Hmm. czyzby norma w T5? kod 5027 jest w instrukcji opisany na pewno, sygnalizuje uszkodzony czujnik WOM z tylu przy wyjsciu, w ramach gwarancji musza zrobic. Cos czuje ze to nie pierwszy i nie ostatani przypadek, serwisant w 3min zmienil go...

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mirasgn    0

Witam Panowie!

Jakich biegów używacie w waszych T5 podczas pracy w polu, np. agregatem uprawowym, z jaką prędkością pracujecie i na jakich obrotach silnika jest najbardziej ekonomicznie?? Czy bardziej ekonomicznie jest używać wyższych biegów na niższym zakresie, np. zakres II - bieg III lub IV, czy niższych biegów na wyższym zakresie, np zakres III - bieg I lub II, przy podobnych prędkościach i obrotach silnika oczywiście. Proszę o poradę. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hassi37    7

Ja też mialem juz przygodę z kodem ale od podnośnika sam mi podnosił ąż mi belkę wygioł bo miałem podczepiona dwokółke to mi ciągnik stanoł i dalej nieszło jechac im i to w mieście aż serwis przyjeżdzał co się okazalo to urwana wśrubka w ramieniu ponosnika która jest polączona do czujnika ponośnika i ten zwariował ale teraz jest ok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hassi37    7

Kolejna przygoda tym razem po poludniu dzisiaj podłączam przyszepę a tu brak świateł i znowu polka do serwisu a tam mowią że kostka nie łączy ale aż musiałem rozebrać gniazdko i się okazało tak jak mówili nie wetknięta kostka do gniazdka zaczyna mnie to denerwować sprzęt nowy a co raz niespodzianka niewiem co mnie jutro spotka ale mni to przeraża .

Edytowano przez hassi37

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×