Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Napęd rozłącza się na 100%. Na piasku gdy włączony to rwie na cztery, rozłączę to na dwa koła. Nie mam pojęcia dlaczego ta kontrolka tak migała i ciągnikiem szarpało w czasie jazdy po włączeniu ?

___________________________________________________________________________________________________________

AgroDane.pl - portal poświęcony specyfikacjom maszyn rolniczych takich jak ciągniki rolnicze, kombajny zbożowe oraz ładowarki teleskopowe. Dane techniczne, porównania modeli oraz opinie w jednym miejscu. Użytkownik agrofoto wszystkim poleca tą stronę z całego serca :)

Edytowane przez andrewk
Opublikowano

Witam

Odświeżam temat przedniego napędu w mf

Mam model 8120 pojawił się problem z rozłączeniem napędu. Po ominięciu sterownika i podaniu 12v napięcia na elektrozawór cewka działa i zawór się przesuwa mimo tego napęd nadal działa. Jakieś pomysły co robić? 

Opublikowano

Witam

W MF6190 pali mi się cały czas kontrolka od przedniego napędu(napęd też jest chyba załączony bo przy ruszaniu rwie też na przód. 

Przełożyłam wtyczkę  z blokady mostu i dalej się pali więc to raczej nie przełącznik.

I teraz się zastanawiam czy to może być wina autotronic(mam włożony pół roku temu nowy autotronic kit) czy może to być jednak problem elektrozaworu.

Dodam że predkosciomierz działa.

Liczę na jakieś podpowiedzi 

Pozdrawiam

Opublikowano

Podmienić elektrozawory ale skoro nie gasnie kontrolka to nie ma wysterowania czyli trzeba sprawdzic czujnik przy pedale hamulca zewrzec kable i rozłaczyc i wtedy zobaczyc.

Opublikowano
Dnia 30.07.2019 o 19:13, daniel1994 napisał:

Podmienić elektrozawory ale skoro nie gasnie kontrolka to nie ma wysterowania czyli trzeba sprawdzic czujnik przy pedale hamulca zewrzec kable i rozłaczyc i wtedy zobaczyc.

Wygląda na to, że występuje problem z masą, bo gdy włączę i wylacze światła to uda się wtedy rozłaczyć napęd. 

Kable przynajmniej w moim modelu to tragedia. Wystarczy, że coś się zruszy, podskoczy na dziurze etc. i pojawia się problem. 

Opublikowano

Podpowie ktoś gdzie szukać tej przyczyny nie rozlaczania napędu? 

Jeśli włączę i wyłącza światła to napęd się rozłączy. 

Jeśli natomiast założę już rozrzutnika i podłączę światła to się nie rozlacza. Wystarczy odpiecie wtyczki od rozrzutnika, włączenie i wyłączenie świateł w traktorze i już rozlacza. 

Zauważyłem że w traktorze nie działają światła stopu. Czy możliwe, że awaria czujnika świateł hamowania spowodowała awarie rozlaczania napędu?

Opublikowano (edytowane)

Odświeżam 

Niestety dalej mam problem z przednim napędem. Nie chce bo rozłączac. Czasem rozłącza za 20 nacisnieciem pedału hamulca. 

Wydawało mi się że problem leży w lampach które były dosyć skorodowane. Wymienilem jednak lampy i nic to nie zmieniło. 

Zauważyłem że prawe światło patrząc od tylu świeci słabiej niż lewe. Do tego nie działaja światła stop. 

Myślicie że winny może być czujnik świateł hamowania? 

Edytowane przez plati
Opublikowano (edytowane)

Szczerze ?? odłącz te lampy w cholere i nie zaprzątaj se nimi głowy bo to co najwyżej zabawne podejście do tematu od d*py strony. Tak ciężko sprawdzić te śmieszne styczniki pod pedałami? Działają albo tylko od przypadku do przypadku. Czy tak ciężko sprawdzić czy na sterowniku pojawia się sygnał z pedałów? sygnał z włącznika napędu? ot cała filozofia. jak napięcie się pojawia to zwalony sterownik i tyle.

Jedno czego nie pamiętam a być może to jest istotne to traktor CHYBA musi być w ruchu aby napęd się rozłączył więc wtedy czujnik prędkości może mieć znaczenie ale jak mówie pewny tego ostatniego nie jestem a szukać po książce mi się nie chce....

Zresztą zaraz się odezwie gostek z hasłem PRIV, kontakt, mechanik i takie tam 🤣

Edytowane przez lukbold
Opublikowano
9 godzin temu, lukbold napisał:

Szczerze ?? odłącz te lampy w cholere i nie zaprzątaj se nimi głowy bo to co najwyżej zabawne podejście do tematu od d*py strony. Tak ciężko sprawdzić te śmieszne styczniki pod pedałami? Działają albo tylko od przypadku do przypadku. Czy tak ciężko sprawdzić czy na sterowniku pojawia się sygnał z pedałów? sygnał z włącznika napędu? ot cała filozofia. jak napięcie się pojawia to zwalony sterownik i tyle.

Jedno czego nie pamiętam a być może to jest istotne to traktor CHYBA musi być w ruchu aby napęd się rozłączył więc wtedy czujnik prędkości może mieć znaczenie ale jak mówie pewny tego ostatniego nie jestem a szukać po książce mi się nie chce....

Zresztą zaraz się odezwie gostek z hasłem PRIV, kontakt, mechanik i takie tam 🤣

Seria 3XXX na 100% musi być w ruchu, pomimo że na postoju niby rozłączysz i kontrolka zgaśnie, to napęd jest załączony, dopiero po ruszeniu komp podaje napięcie na cewkę i rozłącza, no i oczywiście muszą być sprawne obydwa włączniki stopu przy pedałach.