Skocz do zawartości
Rafal_john3140

Zgrzyty w przednim napędzie john 3140

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
john
krzys5932    0

Witam kolego mialem dokladnie ten sam problem w 3350 jest opisany na forum rozbieralem dwa razy caly most zwrotnice wszystko, okazalo sie, ze byla to wina oleju kupilem w grene specjalny olej do mechanizow roznicowych i wszystko wrocilo d0 normy . Pozdrawiam 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

krzys5932    0

w przednim moscie masz korek na taki kwadraciak jednen spustowy a wyzej do zalania i poziomu jak sie przelewa jest okej tylko zalej odpowiedni olej do mechanizmu róznicowego 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
oli007    0

Witam mam identyczny problem w fendcie 312lsa zgrzyty na skręconych kołach i jakby hamowało przodem. Tylko na włączonym napędzie. Nie mam dołączanej blokady ale czy mam w moście te tarczki? Posiadam ZF.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja mam ten traktor juz 20 lat i u mnie jest to samo. Wydaje mi sie że jest to wina tak dużego skrętu jaki on posiada i wydaje te dzwieki dyfer.  Ponieważ przy średnim skrecie tego hałasu nie ma i koła tez sie nie 'ciągną' , dopiero jak na maxa prawie skrecisz to mozna usłyszec ten dzwiek i widac jakby koła 'hamowały'

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
oli007    0

Panowie wymiana oleju pomogła! Zgrzyty ustały a przód ciągnie jak należy. Dziekuje bardzo za sugestie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Przyczyną był jak wspomnieliście olej. Wg katalogu fuscha dobrym olejem jest 80w90 ale u mnie w dalszym ciagu most zgrzytał.

Zalałem LS90 i problem zniknął jak ręką odjął.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kapec22    26

mam podobny objaw w lewym kole przy skręcie coś pozgrzytuje i chyba bardziej nawet nie wyłączonym napędzie, wymieniłem krzyżaki i łożyska na zwrotnicy, reszta wydaje się ok, olej zalałem nowy gl4 80w90 co może być przyczyną ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mich18    25

Panowie jaki olej do przedniego mostu w John deere bo mechanik się pomylił i wlał do mostu fusch 80w 90 a do zwolnić fusch LS 90 może tak być czy w moście zmienić na LS 90 ?


Sprzedam ciągnik ursus c-360.pisac nr gg 33108236

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam Kolego do mostu zalej zwykły, Hy Gard do skrzyni biegów. pojeździj troche i może pomoże :)

Edytowano przez LukaszJohn6930

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Maciek0903    0

Witam, Ja w swoim 2650 miałem podobny problem, podczas skrętu coś zgrzytało, trzaskało. Okazało się iż miałem "urwane" (spaw puścił) mocowanie "słoneczka" felgi w miejscu gdzie są takie długie śruby)  Wystarczyło ponownie je pospawać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
avanttura    0
Dnia 3.09.2017 o 14:19, LukaszJohn6930 napisał:

Witam Kolego do mostu zalej zwykły, ... :)

co ty  pitolisz ?nie wprowadzaj w błąd użytkownika jak nie wiesz. Do przedniego mostu musi być olej LS 90  (daje odpowiedni poślizg tarczkom przy określonym obciążeniu)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kustosz    7

Przy zmiennych skokowo obciążeniach lub przy większy prędkościach przepływu oleju może dojść do chwilowych nieciągłości warstw oleju na pow. smarowanych i później dochodzi do takich sytuacji, dlatego w tych sytuacjach stosuje się  oleje z dodatkiem modyfikatorów (lepiszczy) LS.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 4.12.2017 o 21:27, avanttura napisał:

co ty  pitolisz ?nie wprowadzaj w błąd użytkownika jak nie wiesz. Do przedniego mostu musi być olej LS 90  (daje odpowiedni poślizg tarczkom przy określonym obciążeniu)

Kolego, źle mnie zrozumiałeś, chodziło mi że zwykły olej-Hy Gard i do mostu i do skrzyni :) Tak napisane jest w instrukcji....

Edytowano przez LukaszJohn6930

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez radekjohn1640
      Witam forumowiczów, zastanawiam się nad zakupem agregatu z hydropakiem 2 siłowniki -1 wąż, do tej pory nie miałem maszyn na 1 wąż, jaka różnica? Czy nie będzie problemów? Mam 2 pary szybko złączy i do każdej pary jedna dżwignie? Z góry dziękuję za odpowiedź
    • Przez benefit
      Gdzie znaleść nr. podwozia w JD 1640 ? Zalazłem na ramie od strony rozrusznika. Czy to będzie ten nr. gdzie indziej można go szukać ?
    • Przez jaco512
      zamierzam kupić coś z JD od 2140 do 3350. jakie macie opinie o tych modelach? na co zwracać uwagę przy kupnie poza ceną (stan tecniczny)? jakie usterki występują najczęściej?
    • Przez farmer9165
      Witam
      Mam problem z hydrauliką.A mianowicie po wymianie simeringów w pompie spadło ciśnienie w hydraulice słabo podnosi tura.Np kiedy założę agregat o wadzę 1100kg nie chcę podnieść.
    • Przez Maciek0903
      Witam,
      Zakładam nowy temat ponieważ nie znalazłem odpowiedzi w innych postach które czytałem na forum. Jestem po generalnym remoncie mojego ciągnika (wymiana połowy skrzyni, obie nowe  pompy olejowe itp.). Mam teraz taki problem przy podniesionym TUZ-ie jak stoję na wolnych obrotach ciągnik dostaje jakby " padaczki". Dosłownie zaczyna telepać się cały i wtedy nie mogę nawet kierownicą ruszyć. Gdy przygazuje to pomaga lecz jak puszcze gaz to po chwili wraca. Jak opuszę podnośnik to tego problemu nie ma. Dodam iż gdy zostawię  wyłączony ciągnik z podniesionym pługiem to nawet na centymetr nie opadnie, nawet po dwóch dniach. Dodatkowo zaobserwowałem, że gdy gazuje to podniesiony już na maxa podnośnik unosi się na około 10 cm, a gdy przestaje gazować to opada o te 10 cm. Posiadam tur. oleju mam na full.
×