Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z kombajnem...
na zimnym oleju wszystko chodzi ładnie a gdy się rozgrzeje to nie podnosi motowidel prawie wcale tak jak by brakowało mocy... A heder i resztą chodzi dobrze....
A żeby podnieść motowidla to muszę podnosić lub opuszczać równocześnie heder....

Pomocy

Opublikowano

może po prostu oleju trochę za mało jest, tak jak piszesz to trochę dziwnie to wygląda... wprost nieprawdopodobnie.

poza tym akurat na podniesienie motowideł to wiele mocy nie trzeba, jak się uprę to sam je podniosę rękoma.

Opublikowano

Oleju jest wystarczająco.... No ja właśnie nie mam pojęcia co to się dzieje...
mi się wydaje ze to rozdzielacza wina.... tam w nim jest taki zawór ciśnieniowy może to jego wina....

Opublikowano

najprędzej będzie właśnie problem w rozdzielaczu tylko mnie to dziwi że da się poruszać jednocześnie z podnoszeniem/opuszczaniem hedra. układ hydrauliczny raczej do skomplikowanych nie należy więc tam za bardzo nie ma się co psuć, ja bym zaczął od rozmontowania w miarę możliwości rozdzielacza, nigdy nie miałem potrzeby robienia tego  ale nic więcej do głowy nie przychodzi

Opublikowano

siłowniki od motowideł Ci nie ciekną ? Ja miałem podobny problem w mf motowidły nie chciały się podnosić a hedere tylko trochę na rozgrzanym oleju, okazało się że to pompa hydrauliczna.

Opublikowano

Problem jest w rozdzielaczu przerabialem to samo 4 lata temu tylko u mnie tak się działo czy na zimnym czy na ciepłym oleju, w końcu kupiłem drugi rozdzielacz i mam spokój, samemu rozbierać nie radzę bo mi niby fachowiec zgubił części jak rozbieral coś tam wystrzeliło:-( a przyspieszacz ci działa ok u mnie to wszystko lepiej szybciej działało po lekkim przycisnieciu dźwigni od podnoszenia hedra? .

Opublikowano

Przyspieszać działa dobrze... może minimalnie sam zwalnia.....
U mnie wina pompy raczej nie jest bo heder podnosi bez problemu....
A jakie powinno być ciśnienie oleju na wężu?@ wie ktoś może?

Opublikowano

Zrobiłem. To co jęczała pompa to brakowało oleju.... A teraz kombajn chodzi elegancko.... heder podnosi na wolniutkich obrotach a nie tak jak wcześniej gaz do połowy....

Opublikowano (edytowane)

Mój przed wyjazdem na pole  M 1300 - również nie podnosi motowideł -góra na 80 cm .Jednak gdy olej się rozgrzeje po pól godzinie pracy -startuje jak torpeda .Więc z tego powodu stawiam na olej a ściślej na jego charakterystykę .Pod mostkiem jest jeszcze zawór olejowy i tam również można szukać różnych przyczyn regulacyjnych .

Edytowane przez Jacek62
Opublikowano

No nie wiem jaki jest ten zawór w M900 .U mnie to się nazywa rozdzielacz ciśnień którym poprzez odpowiednie dobieranie nacisku sprężyny można dodać lub ująć ciśnienie na sekcję hederu lub orbitrola. Przerabiałem ten moment bo nawet na rozgrzanym oleju ciężko mi heder podnosił .Mechanik założył mi inną sprężynę i wydajność podnoszenia poprawiła się o jakieś 30% ale wyczuwa się od razu spadek wydajności orbitrola - gdy kręcę kierownicą i podnoszę heder - zawór jest głośny słychać jak głośno pracuje.

Opublikowano

Ja w m 900 mam też taki zawór tylko ja powiększyłem otwór w takiej podkładkę z małym otworem u mnie jest 2,8 mm i teraz orbitrol działa lepiej a heder podnosi i tak dobrze, zawór trzeszczy jak kręcę na opór kołami bądź opuszczam heder na małych obrotach to go słychać .widać po to jest

Opublikowano (edytowane)

Mam problem jak krece kierownica w fahr m900 w prawo lub lewo to strasznie trzeszczy w okolicach rozdzielacza mial ktos taki problem jak sie rozgrzeje olej to jeszcze glosniej wspomaganie dziala dobrze tylko trzeszczy rozebralem blache obok rozdzielacza nic tam nie widze same rurki i taka okragla jakas beczka z rurka nie wiem po co 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Beczka to akumulator hydrauliczny dzięki któremu heder nie jest na sztywno tylko go amortyzuje. A co do trzeszczenia to zawór tak trzeszczy, może masz jakąś nieszczelność na którymś siłowniku.

Opublikowano

Koles mi taki powiedzial ze trzeba wyczyscic dzielnik strumienia i powinno sie poprawic wiec niewiem warto to rozebrac ,a czym sie objawia taka nieszczelnosc jak mozna to zdiagnozowac chodzi o silownik od wspomagania tak z tylu kolo kół tam widze ze wycieku nie ma 

Tylko to trzeszczenie jest od wspomagania nie rozdzielacza?

Opublikowano

Koleś nie powiedział, że trzeba wyczyścić dzielnik strumienia tylko, że problem prawdopodobnie leży w dzielniku strumienia i zaczął by od czyszczenia. I co koleś miał rację?

Opublikowano

U mnie też trzeszczy jak skręcam na max kołami ,dzielnik w tym kombajnie jest prosty jak drut ,u mnie dorabialem tą płytke z otworem bo był za duży i Wiecej oleju szło na otbitrol niż na rozdzielacz , pewnie  tak jest że to trzeszczy dzielnik albo zawór  w rozdzielaczu ,ja z tym nic nie robie choc wiem kiedy kola sa na max a hak deko ruszę kierownicą to cichnie