przemo8126

Wycie po włączeniu przedniego napędu

Polecane posty

przemo8126    1

Witam.

Wydaje mi się że coś jest nie tak napędem, prosił bym o opinie osób które maja C385  z dokładanym napędem, lub osób które mają konkretną wiedzę w tym temacie.

Otóż ubiegłej zimy założyliśmy napęd, ciągnik jest na kołach 18,4/34 i 12,4/24, oś ze serwem bez blokady ale już na mniejszych piastach. 

Problem polega na tym że w polu na 2 biegu do 1600 obr nic złego się nie dzieje, później ze wzrostem prędkości zaczyna być słychać jakieś wycie czy gwizd odgłos przypominający turbinę która kończy żywot, na  4 biegu polna drogą jechałem do 1200 obr szybciej się bałem że coś się rozleci.

Mechanik twierdzi że tryby były dobrze dopasowane do kół.

Czy ten odgłos przy większych prędkościach jest normalny czy może padają któreś łożyska, a może jednak coś z tymi trybami jest pomylone.

Dodam że stan przednich opon jest bdb natomiast tylne kwalifikują się do wymiany, w taki sposób przednie koła powinny minimalnie rwać ziemię tym bardziej że przód powinien być minimalnie szybszy a mam wrażenie jakby tył pchał przód, jak w czasie szybszej jazdy wyłączę napęd to przestaje wyć i jest wrażenie jakby ciągnik miał lżej,  wydaje mi się że jak założę nowe opony na tył (w najbliższym czasie) to się jeszcze bardziej pogorszy.

Jeszcze jedno: czy typy napędów, z małą i dużą piasta różnią się przełożeniami na ataku ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
volvo1150    8

nie wiem jak w ursusie  w innych ciągnikach jest tylko do 12-15 max jechać bo później następuje uszkodzenie przedniego napędu głównie używa się go na 1 nce max 2 dwójce a jak ty po szosie latasz  z przodem to się rozleci brejdak kiedyś 2 km przejechał po szosie na 4 ce to się tryby wysypał pozdrawiam niech ktoś się wypowie co ma ursusa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

przemo8126    1

Rozumiem że jazda po szosie nie ma sensu i nie mam zamiaru tak jeździć, chodzi mi o to czy jest coś uszkodzone czy to jest norma, bo nie bardzo by mi pasowała awaria gdy ciągnik będzie potrzebny do prasy czy talerzówki. 

Dzisiaj wyszło że wycie jednak dochodzi z przedniego mostu, a dokładniej z ataku, jest spory luz na ataku i na wyjściu na wał. 

Teraz nie wiem czy pakować się w koszty bez pewności że będzie ok i wymienić łożyska i atak, czy same łożyska czy w ogóle zostawić jak jest.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kojot629    233

To wlasnie przez zbyt duza predkosc i wysoki bieg zaczyna wyc. Maksymalna predkosc z wlaczanym napedem to 15km/h. U mnie w zetorze na 4 biegu tez wyje, na 3 wogole.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przemo8126    1

Wczoraj wymieniłem łożysko lewej półosi, łożyska na wyjściu na wał, wszystkie uszczelniacze podkładki na kołach planetarnych i satelitach i zostało wszystko wyregulowane, zmieniało się na tyle że odgłos pojawia się w połowie prędkości na 3 biegu a nie tak jak wcześniej na 2 biegu i tak mam zamiar to zostawić.

Jakiś czas temu tu na forum była mowa o (prędkości obwodowej czy coś takiego, jeździe na zakręcie czy będzie pchać czy ciągnąć) gdyby ktoś trafił na ten wątek rosił bym o link. 

Edytowano przez przemo8126

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez Zaqwsx12
      Witam VID_20180712_164654.mp4 coś przeskakuje po lewej stronie przedniej osi. Potrzebuję pomocy. Czy ktoś miał z czymś takim styczność? 
    • Przez pawel
      Witam mam takie pytanie czy ktoś przerabial juz załaczanie przedniego napędu z tego na linke na takie z elektrozaworem? Jaki jest koszt takiej przerobki i jakie części są potrzebne ?
    • Przez dzarjan8111
      Proszę o pomoc, wyciek z przedniego mostu na krzyżak po prawej stronie. jak sie do tego zabrac? 
    • Przez Vroobel
      Witam!
      Z jakiego materiału robione były osie w starych zetorach 8045 (1977r.) to staliwo czy żeliwo?
    • Przez ssman860
      Witam!
       
      Chcę zmniejszyć rozstaw osi przedniej w swoim ursusie c385, ale nie mogę ruszyć końcówek (tych wsuwanych) Śruby ustalające puściły bez problemu, ale nie można ruszyć końcówki drążka.
      Moje pytanie: Ma ktoś jakiś sposób na ruszenie tego elementu???
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.