Tuczarnia, co i jak
Przez
Gość Profil usunięty, w Budynki i wyposażenie dla trzody
-
Podobna zawartość
-
Przez bart07
Witam,
Mam kilka pytań dotyczących adaptacji pomieszczenia na chlewnię.
Budynek, w którym znajduje się pomieszczenie składa się z parteru i "1 piętra"
Na dole jest garaż i pomieszczenie - graciarnia, które chciałbym przerobić na chlewnię.
Na górze natomiast jest spichlerz. Trzymamy tam zboże.
I tutaj pojawia się pytanie. Czy robiąc na dole chlewnie ciepło i opary od zwierząt i obornika nie będzie przechodziło przez strop co doprowadzi do zawilgocenia zboża, co jest równoznaczne z jego popsuciem?
Oczywiście byłyby wykute w ścianie "lufta" do wentylacji, ale obawiam się, że może to nie wystarczyć. W aktualnej oborze przy ostatnich mrozach ściany miałem mokre.
Macie może jakieś sposoby, aby zabezpieczyć strop od strony chlewni aby nić przez niego nie przenikało? Może są jakieś środki, tynki, które zatrzymają wilgoć.
Planowana obsada tego pomieszczenia to około 40 tuczników.
Może ktoś z Was miał podobny problem i podzieli się spostrzeżeniami.
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i sugestie.
Pozdrawiam
-
Przez fart23
http://wiadomosci.onet.pl/kraj/dziennikarka-i-operator-tvp-pobici-przez-rozwscieczonego-rolnika/202b03
Czy wie ktoś o co tak naprawdę chodzi???
-
Przez rolnikus21
Witam. Zastanawiam się nad budową tuczarni na około 500 szt na rusztach. Jestem ciekaw ile taka chlewnia by kosztowała razem z robocizną. Interesuje mnie także jaki jest koszt dachu na taka chlewnie razem z płyta i dzwigarami.
-
Przez DawidWachnik
Witam kupię 50-60 prosiąt w wadze około 20-30kg ,województwo Łódzkie powiat Piotrkowski
-
Przez BartekRogacki
Witajcie. Piszę tutaj z bezradnością i nadzieją na ratunek. Nie wiem co ale coś złego dzieje się w moim budynku, dwóch weterynarzy oglądało padłe prosięta i łapią się za głowę. Kilka dni temu padło przez noc 9 sztuk prosiąt z jednego kojca w wieku kilka tygodni po odsadzeniu. Ładne, zdrowe, grube prosięta, sekcja nic nie wykazała. Lekarz zapisał specjalny proszek do paszy który miał temu zapobiec ale bez zmian, prosiaki wylatują jeden za drugim. Może to przyczyna mikroklimatu budynku? Nie jest to nowoczesna chlewnia. Może macie jakieś pomysły?
-