Skocz do zawartości
slawus

Naprawa silnika w Bizonie Z056 - SW 400

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Wtryski to co sezon się sprawdza choć by do samego doregulowania ciśnienia bo po pracy w takich temperaturach jak w bizonie to zawsze spada.

 

 

 

Hahahaha, to może powiesz w jakich to ekstremalnych temperaturach ten silnik pracuje? jeżeli nie jest przegrzany to 80 stopni temperatura cieczy chyba jest normą nie? a nie ekstremą.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

A olej 90-100 stopni to już nic i praca 100-150 godzin na pełnym gwizdku to są normalne warunki pracy.Ciągnikiem w polu na obrotach 2200-2400 też pracujesz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

No dobrze, są dosyć trudne warunki, ale bez przesady że po sezonie siadają wtryski.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

kozulek2    228

A olej 90-100 stopni to już nic i praca 100-150 godzin na pełnym gwizdku to są normalne warunki pracy.Ciągnikiem w polu na obrotach 2200-2400 też pracujesz.

to normalna temperatura oleju , taki przebieg to śmiech na sali ...wtryski to siadają od złego paliwa i syfu w układzie paliwowym 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

Czy ja pisze że wtryski siadają tylko.Nie tylko ciśnienie spada na wtryskach a to jest różnica a potem bizon pali 15-18 litrów na godzinę a powinien palić góra 14 w sieczkarni. :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karol73    0

dlaczego po rozgrzaniu silnika spada cisnienie oleju w silniku wczesniej podłozyłem mu nowe panewki wał nie był bardzo zniszczony musiałem rozbierac ponieważ był luz na sworzniu 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

A szlif wału to tylko 400-500 zł.Jak wcześniej też tak było to pompa może siada a zapnij mu jeszcze zegar manualny i sprawdź.W moi też tak miałem.Silnik po kapitalce drugi sezon i ciśnienie do dwójki spadał.Podłączyłem zegar manualny i na wolnych 5.Ja stosuje tylko te zegary linkowe  http://allegro.pl/wskaznik-zegar-cisnienia-oleju-mechaniczny-bizon-i4690457536.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
panczo1922    68

to normalna temperatura oleju , taki przebieg to śmiech na sali ...wtryski to siadają od złego paliwa i syfu w układzie paliwowym 

 

jaka jest Twoja opinia nt mojego problemu...?

Mam taki problem w moim bizonie a mianowicie strasznie dymi na czarno... Podczas obciążenia dym jest mocny a na biegu jałowym widać delikatna czarną chmurke. Dodam że po odjęciu gazu gwałtownie buchnie czarnym dymem niczym lokomotywa... Co jest nie tak? Wtryski? Silnik po remoncie 3 lata ciśnienie ok oleju bierze śladowe ilości... pompa paliwowa po regeneracji 2 sezony temu.

Edytowano przez panczo1922

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Jeszcze raz do sprawdzenia pompa i wtryskiwacze, a co do filtra powietrza są zapchane cyklony i dlatego pył zbiera się u góry.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

Zawieź pompę do innego pompiarza niech sprawdzi ją ale zdaję się że masz ustawioną dawkę paliwa na turbo.Napisz ile pali na roboczo godzinę.

Edytowano przez balcerek1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Z góry tak, tylko że cyklony to nie są tylko takie rurki, dmuchnij sprężarką w nie od dołu to zobaczysz jak się będzie kurzyło, a jak mocno zapchane to samo dmuchanie nie pomoże

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kamil70602    0

Witam wszystkich. Mam problem z silnikiem sw400 w moim bizonie. Ciśnienie oleju pokazywał 1,5 bara, jeden sezon przepracował bez żadnych problemów ale w drugim sezonie w czasie pracy zapaliła się kontrolka zaniku ciśnienia ale ciśnienie pokazywał normalnie 1,5 bara, dodam jeszcze że ciśnienie nie spadało gdy sie rozgrzał. Wymieniałem czujnik zaniku ciśnienia i nic nie pomogło. Na tak zapalonej kontrolce zaniku ciśnienia skosiłem jeszcze ponad 5ha. Jaka może być tego przyczyna? Tydzień temu wyjąłem silnik i go rozkręciliśmy okazało się że silnik jest nominalny wał korbowy nie porysowany( z wyjętkiem jednej malutkiej ryski na czopie korbowodowym) panewki są troche przydarte. Prosze o popdowiedzi.

 

z góry dziękuje

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karol210    12

przydarte,sam sobie odpowiedziales. tez tak mialem,pozniej w polu temperatura skoczyła by Ci z znienacka ponad 120*C i uslyszalbys jak ktos młotem wali:P

Zasadnicze zapytanie,ile opilkow bylo na dnie miski? jaki kolor% ile żółtego i ile stebrnego?

Tylko to wystarczy zrobic by wiedzieć stan panewek,jak ktos sie dobrze zna po ilości potrafi określić zarowno takze opilki w filtrze oleju

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Junkers    42

U mnie na goracym od 4 lat jest na poziomie 1.5 bar przy 800obr silnika, jest ok opolkow narazie nie ma i zadna lampka sie nie zapala, lampka powonna zapalac sie przy ok 0,5 bara o ile sie nie myle, powinno pisac na pudelku od czujnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marekp    0

wydaje mi się że uszkodzeniu zostały miedzine rurki przy pompie i smokach olejowych w misce. może też wydmuchało taki oringi na połączeniach rurek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kamil70602    0

Nie zauważyłem opiłków w misie olejowej. A co do panewek to najbardziej przydarte są panewki na czopach głównych jest około 40% żółtego. Wał korbowy oddam do polerowania założe nowe panewki nominalne nowe oringi na połączeniach rurek i nową pompe olejową i powinno być ok. Mam jeszcze jedno pytanie czy warto założyć pierścienie na stare tłoki, tłoki są nie powypalane i tuleje nie mają kantów??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

Te 1,5 bara miałeś na wolnych i wysokich obrotach.Jak tak to zawór przelewowy przepuszcza ciśnienie jak na wolnych zero i na wysokich te 1,5 to pompa olejowa mogła paść i przejrzyj dokładnie rurki od magistrali.Co do pierścieni spoko zakładaj.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kamil70602    0

Ciśnienie 1,5 bara było i na wolnych i na wysokich. Jeśli chodzi o ten zawór który znajduje się za filtrem oleju to wymieniałem sprężyne i  cały zawór. Tylko dlaczego zapaliła się ta kontrolka zaniku ciśnienia jak ciśnienie było???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karol210    12

te elektroniczne tak wskazują,moze cos sie przypchalo.nie wiem ile teraz kosztuje zegar mechaniczny.U mnie na elektronicznym ,,zamyka szafę " licznik czyli 6 atm a mechaniczny. 4atm i kropka

Edytowano przez karol210

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Junkers    42

Ja mam zegar przykręcony do filtra powietrza, ale widoczny dobrze z kabiny, KFM z podziałką do 10bar, wkręcony zamiast czujnika zegaru elektrycznego, koszt razem chyba 60zl, w kabinie niepotrzebny jest pomiar, jedynie potrzebne jest ostrzeżenie o zbyt niskim ciśnieniu za pomocą lampki a szczególnie klaksonem!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mati17744    0

Nie mogę zdjąć koła pasowego przy rozrządzie, ma ktoś jakąś wskazówkę, zalewane wd i wgl nie idzie, stoję z tym przy rozbiórce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

Odkręć 6 śrub od koła zamachowego tego z przodu zdejmij je i na kole pasowym masz dwa otwory nagwintowane na ściągacz.Wywierć otwory w grubszym płaskowniku i trzeci na środku na śrubę z nakrętką którą przyspawaj do płaskownika a śrubie zrób stożek.Zamocuj płaskownik i wkręć środkową śrubę ile możesz i uderz młotkiem.Musi puścić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karol210    12

Amortyzator drgań wału zapewne,jak pamiętam na stozku siedzi z klinen.Na złom rozbieralem to tluklem to 5 kg młotkiem i ledwo zeszło,cos podobnie jakby przymarzlo :D bez sciagacza i lekkich stukow młotkiem uszkodzisz pokrywę i tyle

PS: kola napędu rozrządu tez upiornie schodzą,lepiej kup sciagacz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez Krzysztof_1960
      witam,
      potrzebuje porady w sprawie demontazu walca w celu wymiany łozyska, moze ktos wymieniał albo cos poradzi.
    • Przez zyz1o
      witajcie mam taki problem ze moj deutz dx 4.47 grzeje i to ostro troche ma ciezko to zaraz z boku od strony kolektora ostro daje dym wymienilme turbo sprezarke wiec silnik jest czystu umyty nigdzie nie zawalony olejem a sie grzeje o co tu kaman ? moze do ciagnikow chlodzonych powietrzem wlewa sie jakis specjalny olej silnikowy ?? bo ja zalalem jakiegos fusha ktorego leje do skrzyni w jd i jeszcze mam pytanie jak jest wentylator to tak z przodu troszke nad nim jest taka kostka i sa 3 wejscia na kable i mam kabel do tej kostki ale tylko dwie wtyczki jak to ma byc podlaczone a moze wcale bez tych kabli ma byc ??/ kupilem tego deutz z 3 lata temu i caly czas z nim sie mecze silnik od razu po zakupie byl remontowany aha i jeszcze jeden problem z przednim mostem otuz caly czas z lewej strony kola peka mi krzyzak ten co wychodzi z mostu i idzie do kolo w sumie to sa tam takie dwa krzyzaki i nie wiem czemu ale co zaloze nowy minie z 3 dni i juz rozwalony a z prawej strony wszystko jest elegancko co moze byc przyczyna takiego pierdzielenia ?
    • Przez prezes893
      witam
       
       
      chciałbym zregenerować w swojej suprze pompę wtryskową z silnika sw-400
      oczywiście regeneracja u specjalisty,
       
      czy ktoś może mi pomóc i opisze krok po kroku co robić i na co uważać przy demontażu?
       
       
      z góry dzięki
    • Przez roxor
      Witam panowie mam problem i proszę o waszą pomoc bo już nie wiem co może być otóż mój problem polega na tym iż moja sieczkarnia strasznie się grzeje podczas gdy tne qq i już nie wiem co może być wymienilem olej w silniku zmieniłem paski na pompie wodnej filtr powietrza czysty chłodnica czysta wyjolem termostaty pompę wody patrzyłem i ładnie ciągnie wodę w maszynie silnik nie dymi nie jest słaby pali na dotyk nie widać żadnych oznak wskazujących na jakieś uszkodzenie silnika noże oczywiście wyostrzone stalnica przysunieta odpowiednio gniotownik ma szczelinę 8mm dodam jeszcze ze w zeszlym sezonie przechodziła do samego końca i nie miała żadnego problemu z grzaniem ani nic takiego czy ktoś już miał taki problem lub wie gdzie jeszcze mógł bym szukać przyczyny?... Z góry dziękuję i pozdrawiam.
    • Przez jarekvip99
      W lato nie bylo tego problemu natomiast teraz przy temp 15 stopni na dworze i podczas orki na szerokosc 160 cm temp wody idzie na pierwsza kreske ponad 80 stopni nie wiem ile tam jest temp i tak mniej wiecej trzyma. wody nie wyrzuca nigdzie olej czysty itp. gdy ciagnik ma lzej np przy oraniu poprzeczniakow cofaniu itp bo plug zagonowy to temp spada na 80 stopni. termostat jest chlodnica nie najgorsza. niedawno byl zmieniany pasek od napedu wentylatora chlodnicy bo tamten pekl moze ten za slabo naciagniety jest? wczesniej nie bylo takich problemow a teraz jakby mial robic w 30 stopniach to nie wiem czy by wytrzymal. teraz gdybym go zgasil przy takiej temp silnika to nie wiem czy wody by po chwili nie wyrzucil. nigdy nie byl przegrzany. jaka temp wasze podobne ciagniki trzymaja w ciezkiej pracy? z agregatem uprawowo siewnym 2 tygodnie temu tez nie bylo takich problemow. dodam ze przedni naped slabo ciagnie moze przez to tez ma ciezej troche
×