Skocz do zawartości
HUBERT7711

zetor 7540 blokuje i stuka przedni most

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
HUBERT7711    0

Witam przy moim ciągniku zaczęło blokować przedni most a przy tym strasznie puka rozebrałem zwrotnice oraz mechanizm różnicowy i wszystko jest ok wiec jaka może być przyczyna ? 


Dodam ze przy wyłączonym napędzie jest dobrze problem powstaje gdy załączę napęd i skręcam 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
luki912    0

Witam, Czy w tym Zetorze w przednim moście jest zastosowany mechanizm różnicowy ze zwiększonym tarciem ? Jeśli tak jest to być może wyrobiły się tarczki i zamiast prześlizgwać się  po sobie to zacinają się przeskakują powodując strzelanie, pukanie i zjawisko podobne do blokowania się mostu.

Pasowało by to do tego co piszesz, że przy skręcaniu i włączonym napędzie stuka i puka ....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

aral fluid typowy olej do mostu z taką blokadą albo inny, ale carrao wypuszcza swój jeden a ci co mają ich mosty podpisują swoimi nazwami, u zetora to aral fluid a jaki u nnych nie wiem, ale klasa lepkości bodaj 80w90 wymień olej to zrobisz najszybciej i zobaczysz co się będzie działo:)

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
HUBERT7711    0

W tym moście jest mechanizm z mechaniczną blokadą która założyłem  nową....1800 zł i nic to nie dało.... zwrotnice są ok krzyżaki też. Zastanawia mnie tylko czemu gdy włączę napęd to się dzieje. Olej myślę ze nie ma nic wspólnego bo tam żadnych tarczek nie ma...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DarekD    56

 

napisz jaki most Masz : Carraro czy zetorowski ?

 

 

 

 

 

 

 

Edytowano przez DarekD

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
HUBERT7711    0

Przedni most jest zetorowski i to w nim na pewno puka bo przy tym jak by ta blokada się nie rozłączała i ciężko jechać na skręconych kołach 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomek73    186

Ten typ tak ma. Sąsiad miał 16245 z taką blokadą i też tak było.

Ona jest załączona na stałe i przy skręcie  reaguję przeskakiwaniem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
HUBERT7711    0

Ale mój aż blokuje i to się się zaczęło zeszłego lata dwa lata nic się nie działo... i nikt nie wie od czego to 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
HUBERT7711    0

Czyli zdaje się że wiele jest takich przypadków a nikt nie wie czego to przyczyna mi teraz zaczęło walić przy skęcaniu na postoju rozbieram jeszcze raz ten most i szukam do upadłego i mam nadzieje że ktoś w tym czasie mi powie o co w tym chodzi....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×