Kosa spalinowa do lucerny ?
Przez
bartek2620, w Zielonkowe
-
Podobna zawartość
-
Przez Mati100
witam gdzie kupię nowy ekran boczny do zgrabiarki ? najlepiej z napisem fella. nigdzie w necie nie mogę znaleźć
-
Przez panmino
Czołem,
planuję kupić kosiarkę i trafia się Pronar PDT 260 z 2014 roku z przebiegiem około 500 ha. Jakie są słabe punkty tych kosiarek, na co zwrócić uwagę przy zakupie? Jak Wam się te kosiarki sprawują? Mam już jedną kosiarkę dyskową na centralnym zawiasie, więc znam zalety tego rozwiązania, chodzi konkretnie o ten model. Pozdrawiam.
-
Przez panmino
Czołem, przymierzam się do kupna używanego przetrząsacza bo mój 6,5 m jest jakiś metr za wąski do mojego zestawu kosiarek. Jakie znacie przetrząsacze około 7,5 metrowe ale żeby miały już 8 karuzel a nie 6?
-
Przez ursus993
Witam na forum znalazlem nawet podobny temat ale moim zdaniem jest dosyć przestarzały bo pierwsze wpisy sa sprzed 12 lat. Administracja może usunąć jak bedzie problem
A wiec pytanie tak jak w tytule jaka marka portfel mówi bierz samasza albo pronara oszczędzisz. Z tych dwóch to bardziej przemawia samasz ale boję się że po sezonie wszystko sie połamie bo z moją obecną kosiarką to męka nie praca. Znajomi mają maszyny samasza to zdania są podzielone. Podobno te nowe to nawet solidne. Ale rozum mówi bierz zachodnie takie jak pottinger claas krone nawet kverneland itp. To Ci bedzie działać do śmierci ale cena jest duża za maszyny pottingera kupił bym dwie polskie. Można powiedzieć jedna by robiła a druga była by dawcą części.Chcę zmodernizować park maszynowy na nowy sezon maszyny które bym potrzebował to kosiarka 3m zgrabiarka dwukaruzelowa około 8 m przetrząsacz cos około 6,5 m owijarka samozaładowcza ale tu chyba bedzie euromilk. Posiadam 45 ha traw czyli rocznie maszyny będą pracowały na areale o powierzchni ok 135 ha. Budżet z jednej strony jak najmniejszy a z drugiej nie bardzo. Czekam na wyczerpujące opinie o różnych markach wady i zalety itp.
-
Przez panmino
Mam kosiarkę czołową dyskową Kuhn gmd702f, gdzie napęd wewnętrzny jest realizowany za pomocą wałka i sprzęgła ze śrubą ścinaną. Na nierównych łąkach śruba jest ścinana często i jest to irytujące.
Chciałbym podmienić obecne sprzęgło na cierne lub zapadkowe. Opcjonalnie było montowane sprzęgło cierne Walterscheid o sile działania 900 Nn. Niestety kosztuje ono 1/3 wartości kosiarki, więc go nie kupię.
Czy mogę założyć zapadkowe? To oryginalne to K92 lub FK96L.
-