Skocz do zawartości

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Massey
NICCO    1

sorki MAT 912 wiesz jestem nowy i zapomniałem :)

Pytanie do "ppiotr" a czy po takiej zamanie nie strci mocy ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ppiotr    28

Jeśli prędkość się zwiększy na poszczegulnym biegu to oczywiste że będzie słabszy, poto jest skrzynia biegów żeby dobrać odpowiedni bieg, np. gdy teraz orałeś na 1 zającu to pewnie będziesz musiał na 4 żułwiu, ściągnij sobie instrukcję tam są tabele z prędkościami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pawelmf    37

Witam

panowie jak w mf 6150 ustawić pozycję pływającą na podnośniku bo niemogę dojść już tyle czasu a do orki to by była super sprawa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

PiLeK910    0

Witam serdecznie, posiadam Fergusona 6150 z rewersem przełączanym pod kierownicą i mam taki problem, że jak ciągnik dłużej postoi np. z 2-3 dni to po odpaleniu migają kontrolki rewersu na przemian przód-tył i jest przy tym przerywany sygnał dźwiękowy. Ciągnik normalnie jeździ do przodu i do tyłu. Jak zgaszę traktor i odpalę ponownie to wszystko wraca do normy. Wiecie może czego to może być przyczyną? 

Bardzo dziękuję z góry za pomoc. Pozdr.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
RolnictwoPL    0

mi migaja czasem polbiegi A D jak zdejme kleme i poczekam chwile puzniej ja załoze wszystko jest ok nie wie co to

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Uziu92    1962

moze byc przez te lilka dni spadek napiecia i sterownik lapie bład.

 


Mocy, wrażeń i emocji dostarczają: Ursus C-330, Ursus  C-360, Massey Ferguson 6475, Claas Dominator 96

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
slajders25    11

Na początek trzeba skalibrować przesuwkę. Gdzieś na forum jest jak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
andrzej4    0

Bezpieczniki już znalazłem, chciałem się jeszcze zapytać użytkowników Massey Ferguson-ów z serii 61xx czy mają jakieś blokady prędkości bo mój ma coś takiego gdy przekroczę 30,04 km/h to zaczyna migać pół bieg na którym jadę a jeśli prędkość będzie rosła wszystkie kontrolki półbiegów zaczną mrugać i przełącza mnie z D na C.Dodam jeszcze że ciągnik został sprowadzony z Francji. Czy one mają tak oryginalnie czy coś jest nie tak ?. Z góry dziękuje za odpowiedz.

Ja mam ten sam problem ale się do tego przyzwyczaiłem 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Uziu92    1962

to nie jest problem tylko ograniczenie predkosci, jezeli ciagnik byl z francji.


Mocy, wrażeń i emocji dostarczają: Ursus C-330, Ursus  C-360, Massey Ferguson 6475, Claas Dominator 96

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
slajders25    11

Mój też był z Francji i takiego "bajeru" nie ma :) Jedzie 36km/h. Ale za to nie osiąga 2200 obr/min. Przy pedale w podłogę max to 1900obr/min

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
andrewk    77

Mój też był z Francji i takiego "bajeru" nie ma :) Jedzie 36km/h. Ale za to nie osiąga 2200 obr/min. Przy pedale w podłogę max to 1900obr/min

 

U mnie pełen but i 2200rpm :D Na budziku 39 z hakiem - trochę bieżnika brakuje, przy nówkach myślę, że spokojnie by 40 przekroczył.


"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" -_-

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
slajders25    11

U mnie jest ograniczenie na pompie. Jak wcisnę gaz do końca to przy pompie dźwignia opiera się o ogranicznik który jest zaplombowany. Ale to mi nie przeszkadza. Nigdy nie pracuję nawet powyżej 1800or/min a max prędkość też rzadko wykorzystuję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jabkogizmo    0

 

Witam ja mam problem MF 6150 miga kontrolka włączonego wałka WOM mimo tego że jest wyłączony. Poza tym nie działa rewers i podnośnik. Przy przełączeniu rewersem kierunku jazdy piszczy czujnik tak jakby nie było wciśnięte sprzęgło. Gdy sprawdziłem bezpieczniki jeden okazał się spalony (dokładnie licząc od strony kierowcy 1 w drugim rzędzie (biały 25) według książki 12 jest on odpowiedzialny za Komputer PM, Sygnalizator hamulca postojowego

Pneumatyczne zawieszenie fotela, Gniazdo wewnetrzne Hare / Tortoise, Podnośnik, Przełącznik PTO, Autotronic) wymieniłem go ujechałem kawałek i znowu się spalił. miał ktoś coś takiego proszę o szybką odpowiedz 782642076 najlepiej sms

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
danielo91e    0

witam potrzebuje pomocy od posiadaczy mf 61xx a mianowicie 6140 chodzi o przedni naped moje gg 43892733

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukbold    500

GG było modne 10 lat temu. jak coś chcesz to pisz tutaj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
danielo91e    0

post-161458-0-24876800-1503870952_thumb.jpg a mianowicie chodzi o przedni dyfer na zdj pokazane jest ze ten tryb wysowa i wsowa sie okolo 2cm tez podobnie tyle jest luzu poruszajac krzyzakami czym moze byc to spowodowane i co moze byc do remontu?


post-161458-0-20876000-1503871216_thumb.jpg i drugie zdjecie nr1 ten waz jest od blokady przedniego mostu??? na jakiej zasadzie to dziala? oraz nr 2 chodzi o przeguby obydwa maja luz w tej gumie okolo1cm czy to jest ok czy nie powinno byc go tam wogole i nalezy wymienic przeguby na nowe?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sznajdik    147

Przeguby mają nie mieć luzu osiowego jak mają to twoja sprawa czy zmienisz czy poczekasz aż się rozpadną i w kogoś wjedziesz a co do półosi to ona ma prawo się przesuwać nigdzie nie jest obsadzona na stałe po obu stronach są frezy, a co do blokady działa na zasadzie sprzęgła kłowego które załącza coś w stylu siłowniczka hydraulicznego krótko mówiąc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
danielo91e    0

dzieki za odpowiedz przeguby pojda do wymiany zeby bylo bez luzu ale wracam do polosi bo ona ma za duzo luzu na 1zdj zaznaczylem ze ten frez wsowa sie i wysowa czyli taksamo caly krzyzak w dyfrze i problem polega na tym ze wysowa sie on za duzo co powoduje ze ociera w srodku o dekiel satelity. dlatego ciekawi mnie dlaczego? co zrobic aby zmniejszyc to i po obu stronach bylo tak samo. z drugiej strony jest o polowe mniejszy...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mariusz(ZDUN)    193

I tak ma być musi się suwać w deklu powinna być wkładka oporowa tak podkładka ślizgowa.


Mechanika Rolnicza.
Naprawy ciągników zachodnich , wszystkie podzespoły i układy, regeneracja uszkodzonych części, regeneracje pomp hydrauklicznych tłoczkowych. Części zamienne nowe i używane. 501832246 Mariusz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
danielo91e    0

tak ale umnie tyle sie suwa ze ociera o ten dekiel w kole po drugiej stronie jest luz ale duzo mniejszy a tutaj az wytarlo ten dekiel zamykajacy calosc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Uziu92    1962

wiec pewnie ta wkładka oporowa sie wytarła i nie trzyma jak trzeba.


Mocy, wrażeń i emocji dostarczają: Ursus C-330, Ursus  C-360, Massey Ferguson 6475, Claas Dominator 96

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
danielo91e    0

no dobrze ale ta wkladka znajduje sie patrzac na 1zdj w tym miejscu gdzie strzalke narysowalem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Uziu92    1962

moze Mariusz Ci odpowie, ja tego nie rozierałem, ale znajduje się pewnie tam gdzie uszczelniacz na poł osi.


Mocy, wrażeń i emocji dostarczają: Ursus C-330, Ursus  C-360, Massey Ferguson 6475, Claas Dominator 96

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mariusz(ZDUN)    193

Przecież napisałem ze w deklu zamykającym pomiędzy satelitami....a poza tym wystarczy obejrzeć drugą stronę skoro jest dobrze...


Mechanika Rolnicza.
Naprawy ciągników zachodnich , wszystkie podzespoły i układy, regeneracja uszkodzonych części, regeneracje pomp hydrauklicznych tłoczkowych. Części zamienne nowe i używane. 501832246 Mariusz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez john1
      Witam nie moge wbić grupy A ani to tyłu ani do przodu zawór ten od gory odkrecalem i nie jest przycienty co to moze byc
       
      Jeszcze zapomnialem do dac ze zgrzytów wogle nie ma
    • Przez dawid1983
      witam chcialbym zrobic dolewke oleju do skrzyni bo troche mam malo tylko niewiem jaki
    • Przez Peron
      Witam
       
      Ma ktoś może jakiś schemat układu klimatyzacji do MF6180? Nie działa mi klima, a w ciepłe i suche dni jazda ciągnikiem to męczarnia.
       
      U mnie coś było z tą klimą grzebane. Załączanie klimy jest z dorabianego przełącznika ON/OFF. Początkowo kompresor się załączał, a teraz już nie reaguje. Wszedłem do góry, na kabinę, zauważyłem, że zawór załaczający i sterujący tempraturą jest odcięty od takiego zaworu, do któtrego wchodzą przewody z czynnikiem (a powinien być połączony takim cienkim przewodem jesli się nie mylę). Nie ma też 3 stopnia nawiewu. Żeby było śmiesznie, to w lato się nie dało nawet ustawić samego chłodnego nawiewu, chociaż zawór zamykający wg pracuje popraweni (tzn, zamyka się i otwiera). Może to było subiektywne odczucie, zawór był zamknięty, a to ciepłe powietrze było spowodowane rozgrzaniem się dachu i nagrzewnicy od słońca?
       
      Prosiłbym o pomoc i naprowadzenie na trop
    • Przez bandit1945
      Witam.
      Mam problem a mianowicie nie przełącza mi na zająca....
      Czujnik uderzeniowy 1000 procent dobry....
      Podaje sygnał po uderzeniu... Na wyświetlaczu kontrolka się zmienia a nie podaje prądu na elektrozawór....
       
      Gdy dam prąd na ostro na elektrozawór to przełącza na zajaca...
       
      Pomocy MF 3095 dynashift
    • Przez RafaKluczyski
      Witam. Mam taki problem, a mianowicie po wymianie pompy wody przestało działać ogrzewanie. Szukałem na forum i się doczytałem, że trzeba gazować i powinno się samo odpowietrzyć. Dzisiaj próbowałem i przewód jeden zaczął robić się gorący. Wszedłem na dach, otworzyłem przednią pokrywę i też jeden normalnie zaczął się robić gorący, a drugi po pewnym czasie lekko ciepły. Wszedłem do kabiny i dziwnie, bo raz dmuchało ciepłym raz zimnym, znowu ciepłym i zimnym. Co może być? Miał ktoś taki lub podobny problem? Dzięki z góry za pomoc
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.