Skocz do zawartości
emuel

władimiriec t25

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Władimiriec
balcerek1    91

Jak nie grzały od samego początku to może źle przewody podłączone na stacyjce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

balcerek1    91

Sprawdź na stacyjce najlepiej kontrolką jak przekręcasz kluczyk na świece to pojawi się prąd i odłącz ten kabel potem ciągnij dalej stacyjką do oporu i sprawdzaj na którym zacisku pojawi się prąd.Być może stacyjka jest walnięta i ktoś podłączył pod grzanie świec.Tu masz link na schemat instalacji http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://i51.tinypic.com/f1badv.jpg&imgrefurl=http://www.agrofoto.pl/forum/viewtopic.php?t%3D506%26postdays%3D0%26postorder%3Dasc%26start%3D4975%26sid%3D5c1cca184609a52333afffa0b085ca4d&h=1599&w=1175&sz=223&tbnid=Rk2YrPYZPNwVJM:&tbnh=102&tbnw=75&zoom=1&usg=__5iDtHh_YBvkMUByXTC4aBLdEHPY=&docid=811mKzV6rGUNaM&hl=en&sa=X&ei=O4UNUdS7O8bJsgbtiYCQDA&ved=0CFwQ9QEwBw&dur=571

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty
Napisano (edytowany)

Zabrałem się za wymianę uszczelek w okolicach pompy hydraulicznej w moim T25 ponieważ po 36 latach sparciały. Zdjąłem pompę, napęd pompy, odkręciłem pokrywę złącza wałka sprzęgłowego z wałkiem skrzyni. Po zdjęciu właśnie tej pokrywy wylało się ponad 0,5l oleju (poziom oleju jaki był zaznaczyłem czerwoną kreską na zdjęciu znalezionym w necie). Z tego co mi się wydaje to tego oleju raczej nie powinno tam być. Nie ma tam ani wlewu ani wypustu tego oleju. W napędzie pompy poziom był odpowiedni, ponieważ niedawno był tam olej zmieniany. Mam wlać od nowa tam ten olej czy szukać przyczyny dlaczego tam się dostał? Z góry dzięki za odp ;)

post-19303-0-44305700-1360104987.jpg

Edytowano przez Piotrek94

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Właśnie skrzynię bym raczej wykluczył bo tam mam czysty olej, a ten co wylał się po zdjęciu pokrywy był bardzo brudny, identycznie wyglądający kilka miesięcy temu wypuściłem z napędu pompy. Bo raczej to nie możliwe żeby dostał się tam olej z hydrauliki? Bo tam też przed wymianą olej miał podobny wygląd.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wieslaw16    46

Witam,najprawdopodobniej z napędu pompy olejowej i to nie jest żaden wyjątek u Ciebie po prostu często tak jest, ja u siebie tam też miałem olej i u kogo bym nie robił w tym miejscu też w 90-ciu procentach ciągników tak było, to nie żadne nowum i tam nie nalewaj oleju bo tam być nie powinien a przez kilka lat po trosze się dostaje i to się zawsze u ciuła po kilku latach i to nie powód do zmartwień. ;) Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Dzięki za odpowiedzi. Ostatni raz za tą pokrywę to zaglądali ruscy w fabryce w 1977r, wiec przez tyle lat sie musiało nazbierać :) . Reszte oleju co tam została usunąłem, jutro poskładam na nowych uszczelkach, zaleję napęd pompy nowym olejem i co jakis czas zerknę czy nie ubyło. W instrukcji do napędu pompy zalecają hipol 15 ale ten już jest nie osiągalny, lecz jest hipol 15F, chyba nie ma jakiejś różnicy między nimi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

A z obudowy sprzęgła nie kapał olej u dołu z otworu z zawleczką?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Nic nie kapie z tego otworu. Ostatnio zaglądałem do sprzęgła przez ten otwór rewizyjny to był tylko znikomy zaciek od strony skrzyni i dookoła rozbryzgany nadmiar smaru z łożyska oporowego. Jedyne miejsca w których ciągnik jeszcze gubi olej to obudowy hamulców, pewnie simmeringi od strony skrzyni albo zwolnic są do wymiany, ale tym to zajmę się na wiosnę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wieslaw16    46

Witam ,na hamulce olej najczęściej puszcza uszczelniaczem na wałku który wchodzi do skrzyni biegów, na którym jest osadzony bęben hamulcowy, a to dlatego że przy montażu zwolennicy z owym wałkiem lubi sprężynka spaść z uszczelniacza i trzeba bardzo uważać na to przy montażu zwolennicy z ów wałkiem ,na ten uszczelniacz, u mnie od nowości tam puszczało, jak to zdemontowałem to okazało się ze ów sprężynka była na wałku zamiast na zimeringu ;) Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty
Napisano (edytowany)

Panowie niestety nie wszystko poszło zgodnie z planem przy składaniu tego napędu pompy. :unsure: Tryb jak i cały wałek w napędzie pompy mają luz , według mnie zbyt duży. Nagrałem filmik jak to wyglada (przepraszam za słabą jakość ale miałem pod ręką tylko telefon). Do wymiany będą dwa łożyska w obudowie napędu, czy coś jeszcze muszę wymienić? Pierścień segera który znajduje się na końcu wałka zaraz przy łożysku jakimś cudem pękł i został przemielony.

http://youtu.be/EWNACtLE7Rc

Edytowano przez Piotrek94

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

Gdzieś ja już to widziałem. :unsure:

Tokarz, tokarka i jest jak nowe. Przynajmniej ja tak robiłem. Dla mnie koszt był niewielki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Rozkręciłem to na części pierwsze, tryb, wałek nie uszkodzone,w obudowie tylko zewnętrze gniazdo łozyska ma luz, łożyska w stanie jak na filmie, luz ogromny, pierścienie segera przemielone w pył. Jutro kupuję łożyska, pierścienie, to gniazdo łożyska które ma troche luzu jakoś ''uciaśnię'' i powinno chodzić. Nowy napęd kosztuje 300zł, a sama obudowa ponad 100, ale myślę że ta regeneracja wystarczy, ciągnik nabija rocznie około 20mth więc powinno starczyć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam, z tego co widzę na filmiku to spokojnie zmieścisz między łożysko a obudowę sporą tulejkę.

Co do oleju to w obudowę wchodzi niewiele, ale na pewno koła zębate przeniosą ten olej dalej i dalej...

Pompę u siebie zmieniałem ale na łącznik nie zaglądałem, bo i napędu nie ściągałem.

A olej miałem z wodą...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbyszekbrzuze    111

Można napęd z odzysku taniej kupić, ale nie wiadomo, czy też nie będzie do remontu, ale trafiają się dobre :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zibi16245    0

witam panowie potrzebuje pomocy moj ruski nie chce podniesc pluga,wcale nie dryga ale jak podnosze na pusto to podnosi a jak stane na listy to ju nie chce podniesc i jak podnosze to daje wajche do samej gory i jak podniesie do gory to wajcha powina odskoczyc sama a teraz nie odskakuje nie wiem czy to wazne ale na szabelke od pomiaru oleju nie pokazuje nic czy jest to mozliwe ze jest za malo oleju w pompie i nie ma sily podniesc?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

To pierwsza rzecz którą trzeba sprawdzić uzupełnić.

Tak brak oleju może takie objawy mieć bo w końcu nie wiadomo czy cokolwiek w zbiorniku jeszcze jest.

Uzupełnij odpowietrz i w tedy będzie wiadomo co mu dolega.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

Na zapalonym ciągniku kilkakrotnie dźwignią rozdzielacza podnieść i opuścić. Tak by siłownik zrobił kilka pełnych ruchów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wieslaw16    46

Witam, powiem tak ja nigdy nie odpowietrzałem, samo się odpowietrza, tylko ciągnik na wolnych obrotach niech pyrka, i dżwignią raz na podnoszenie drugi opuszczanie siłowe i potem na tgz. pływanie (wajcha do końca do siebie) i po kilku takich ruchach masz odpowietrzone ,tylko pamiętaj na wolnych obrotach bo mogą wywalić uszczelniacze, lub pękać przewody mogą na wyższych obrotach, i po odpowietrzeniu ponownie sprawdż poziom oleju w zbiorniku hydrauliki aby był stan :rolleyes: Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

I mógł zaciąć się zawór przelewowy pod tą klapką na dwie 14 na klucz po prawej stronie na rozdzielaczu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.

  • Podobna zawartość

    • Przez pronarek
      mam pytanie jak zamontowac rozdzielacz hydrauliczny we władku i czy według was jest sens montowania masztu od widlaka na przód czy wytrzyma os itd.
      czekam na odpowiedzi mój tata mówi ze to spokojnie wypali.(i tak zaraz złożymy wniosek na tura do mtz ale jeszcze nie wiem jakiego wybrac)
    • Przez adi972
      dlaczego w ruskim jak wrzucam wsteczny i na 1 to coś huczy
    • Przez Kondzik100
      Mój władek ma za małą dawke paliwa i sie zastanawiam gdzie mu sie ja podkreca . I tu mam do was pytanie gdzie i czym sie podkręca ??
    • Przez Eliasz
      Witam
      Ostatnio jadąc sobie drogą zauważyłem że na kopalni w dzrzewkach robi t-25 tylko z przednim napędem gdy zajechałem do domu sprawdziłem w swoim Władku czy posiada jakieś wyjście jest tam coś takiego chyba to czyli taka pokrywka z boku skrzyni tylko nie wiem co jest pod nią bo nie miałem czasu rozbierać
      i moje pytanie brzmi następująco ile może kosztować napęd i gdzie mógłbym go dostać oraz najważniejsze czy będzie on pasował
      Z góry wielkie dzięki
    • Przez wladek_t25
      Witam
      Po odpaleniu na jałowym bietu gdybdodaje gazu to z 700 obr. na 1800 zbiera się elegancko, lecz sprawa się typie gdy chwilę pojeżdze. Pod lekkim oporem wejście z 900 obr. na 1500-1600 to zajmuje z 10 sekund!! Nie wiem w czym rzecz, od średnich do max obr. wkręca się tak jak powinien. Pompa po regeneracji, nowa sekcja. Próbowałem delikatnie podregulować dawkę paliwa na większą, i to też nic nie dało. Kąt wtrysku idealny, co do mm. Co robić Panowie? Mam drugą pompę Ale w niej trzeba by było ustawić poprawną dawkę paliwa na stole probierczym. Jest może ktoś z okolic Elbląga i mógł polecić dobrego pompiarza? Ja zawiozłem do niby specjalistycznego zakładu to zmienili sekcję i mi ją oddali, nawet na stole jej nie regulawali bo założyłem ją to musiałem obroty regulawać i ten wkręt stop od gaszenia bo wykręcili. Zawiozłem drugiego zakładu w okolicy to opowiedzieli że pomp od ruskich nie przyjmują...
×