Skocz do zawartości
emuel

władimiriec t25

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Władimiriec
Witek2010    32

Mam prośbę. Sprawdźcie u siebie czy się nie kręci po dodaniu gazu do spodu bo zauważyłem to już w dwóch innych władkach to samo zjawisko :D Także dałem sobie spokój bo w tamtych łożysko nie siada to i u mnie nie powinno.


"Wizualnie prezentował się naprawdę ładnie: szerokie nadkola, agresywne kształty i ultranowoczesne rozwiązania powodowały, że kobiety piszczały na sam jego widok" -> T-25 :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pawel807    96

Witam. Poszedłem dziś i sprawdziłem. Łożysko na małych obrotach się nie kręci, po dodaniu gazu ok 1600-1700 łożysko się obraca. To chyba tak jest.

 

Sprzęgło u mnie po wymianie docisku, widełek, łożyska, tarczy, wałku pedału sprzęgła.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witek2010    32

Dzięki za sprawdzenie. Założyłem teraz myślę lepsze łożysko bo stare to może wytrzyma a jeśli nie to trzeba zrobić tak jak ruscy :D


"Wizualnie prezentował się naprawdę ładnie: szerokie nadkola, agresywne kształty i ultranowoczesne rozwiązania powodowały, że kobiety piszczały na sam jego widok" -> T-25 :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Rafix2    0

Mam takie pytanie odnośnie hydrauliki we Władku. W moim ciągniku na samym dole rozdzielacza wychodzi kawałek rurki metalowej(przew. hydraul.), na końcu której jest zamocowany na opaski zaciskowe wąż gumowy- ok. 50cm, a następnie znowu jest rurka metalowa prowadząca do tyłu ciągnika. Z węża tego mam przecieki oleju i chciałbym go wymienić na nowy. Czy to może być wąż gumowy do oleju i benzyny guma-oplot nitkowy-guma o wytrzymałości do 2MPa? Poprzedni również był takiego rodzaju. Czy taki wąż wytrzyma panujące tam ciśnienie? Swoją drogą zastosowanie tego węża w tym miejscu to chyba jakaś przeróbka poprzedniego właściciela ciągnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

Napewno wytrzyma bo tam panuje znikome cisnienie, bo to powrót oleju do zbiornika przez filtr.

Taki łącznik to normalne we Władkach, ale zawsze było tam 10cm takiego przewodu.

Jak ktoś miał oryginalną kabine z ogrzewaniem to właśnie w tym miejscu była wpięta nagrzewnica, po jej zdjecciu trzeba było rurkę połaczyć przewodem gumowym.

Zainwestuj jeszcze w dwa dobre zaciski i dokręć je po jakimś czasie pracy bo guma się podda od temperatury i moga pojawić sie małe przecieki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zibi16245    0

Witam panowie potrzebuje pomocy mam w t-25 z tylu dwie lampy robocze i jak wlacze nawet jedna to lubi mi spalic wlacznik od tych lamp a w tych lmpach sa zarowki h3 i zre duzo pradu i tutaj jest moje pytanie czy jest taka mozliwosc zeby przerobic na zwykle zarowki w tych lampach i wtedy by zarowki braly mniej pradu i by nie palilo mi wlacznikow a czy jest to mozliwe do zrobienie a jak tak to w jaki sposob??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

Kolego ja mam Władka 23 lata i na oryginalnym włączniku od świateł przednich i tylnych i żarówki h4 z przodu i h3 z tyłu.I poco tu przerabiać.Szukaj zwarcia w lampach. :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zibi16245    0

W lampach jest wszystko dobrze bo dzisiaj sprawdzalem i wymienilem dzisiaj wlacznik na jakis lepszy i ma byc silniejszy teraz tez robia takie lipne te wlazcniki do ruskiego ze szkoda gadac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jak masz przewody zasilające lampy dość grube i na pewno nie masz zwarcia to wstaw przekaźnik np z maluszka i już. Ja mam h3 na tyle i nic się nie dzieje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Voo    38

Identyczną sytuacje miał sąsiad.Też paliło mu włącznik i to po kilku minutach od włączenia świateł.Po kilku takich akacjach zaczeliśmy szukać przyczyny i okazało się że pod zegarami,na tej listwie ze wszystkimi kabelkami było zwarcie.Dokładniej to jeden kabelek odłączył się i robił zwarcie.

Może gdzieś po "drodze" od lamp do włącznika jest zwarcie,musisz dokładnie sprawdzić.

Możesz też zrobić prowizoryczną instalację.Bezposrednio z aku daj przewód do tylnych lamp i w niego wstaw włącznik.Jak będzie ok to już będziesz wiedział gdzie szukać przyczyny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zibi16245    0

Jak wlacze lampe to ona pobiera bardz duzo pradu bo jest tam zarowka h3 i albo spali wlacznik albo topi kabel a jest jeszcze najprostsze rozwiazanie kupic takie zwykle lampy takie jakie byly orginalne te takie okragle na zwykle zarowki i bedzie wszystko ok

 

Ja uwazam jak by bylo gdzies zwarcie to by spalilo wlacznik odrazu po wlaczeniu lampy a nie jak dobra chwile pojezdze i wtedy go pali.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witek2010    32

Jak Ci topi kabel to pewnie zamiast bezpieczników masz wstawione grube druty tam a gdzieś jest zwarcie. Zrób tak jak radzą powyżej. Na pewno przyczyną nie są te żarówki przecież u każdego świecą i nic się nie dzieje


"Wizualnie prezentował się naprawdę ładnie: szerokie nadkola, agresywne kształty i ultranowoczesne rozwiązania powodowały, że kobiety piszczały na sam jego widok" -> T-25 :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Voo    38

Jak wlacze lampe to ona pobiera bardz duzo pradu bo jest tam zarowka h3 i albo spali wlacznik albo topi kabel

Żarówka ma pewnie 55W,więc tyle samo co większość H4 i H7 .I na pewno nie chodzi tu o pobór prądu.Bo bierze go tyle samo co przednie lampy.Sprawdz moc przednich żarówek a sam się przekonasz.

 

Ja uwazam jak by bylo gdzies zwarcie to by spalilo wlacznik odrazu po wlaczeniu lampy a nie jak dobra chwile pojezdze i wtedy go pali.

 

Napisałem Ci wyżej że dokładnie tak samo miał mój znajomy.Przełącznik nie topił się od razu ale po kilku,kilkunastu minutach.Zrób tę prowizoryczną instalację o której pisałem a będziemy mieć 100% pewności co się dzieje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbyszekbrzuze    125

Może i zwarcia nie ma, ale po złożeniu lamp do kupy przewody będą się zgniatać i będą stykały.

 

A może masz za cienki/niewłaściwy (Chińska Republika Ludowa) kabel do tych lamp i się nagrzewa, a najbardziej na złączeniach, czyli przy włączniku i przegrzewa w nim styki...

 

Albo chińskie żarówki i robią zwarcie...


KPK Kumurun Team
Olej Turdus SHPD do silnika, Lux 10 do hydrauliki
Naprawiam ciągniki, remontuję silniki, kontakt na PW

Ważne sprawy GG: 33264431 t:724772311

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wieslaw16    46

Witam ,tak jest jak piszą koledzy, że gdzieś jest zwarcie nie inaczej, ja mam z przodu H4 i z tyłu H3 i wszystko jest dobrze, tylko muszą być porządne włączniki świateł, jak też rozdzielić oddzielnie włączanie z przodu i oddzielnie włączany tył, bo w orginalnym podłączeniu nie włączy z tyłu świateł jak nie będą włączone przednie.Władzia mam od nowości prawie 30 lat .Ja rozdzieliłem na nizależnie włączanie- tak że tył włączam, przód może być wyłączony i tył świeci.Tak jak było fabrycznie, to przy takich żarówkach też miałem problem, jak nie bezpieczniki to włącznik przednich świateł się palił, bo na tył szło przez włącznik z pzednich świateł,po przeróbce problem zginął :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Koledzy zastanawiam się nad włączeniem w obwód hydrauliki z 2 sekcji zaworu dławiącego. 2 sekcję mam podpiętą pod przedni pług, siłownik jest wiele mniejszy niż ten od nośnika narzędzi i co się z tym wiąże podnosi i opuszcza bardzo szybko. Myślę nad włączeniem zaworu dławiącego, tak aby siłownik wolno opadał. Nie wiem tylko jak się będzie zachowywał rozdzielacz przy położeniu dźwigni "na dół", będzie na pewno wywalało dźwignię do położenia 0, nadmiar ciśnienia pójdzie zaworem przelewowym, dobrze myślę?

Jak na razie steruję pługiem w ten sposób, że dźwignię rozdzielacza nie daje całkiem w położenie dół czy góra, tylko odrobinę odchylam i też powoli idzie. Ale wydaje mi się, że jest to niezdrowe dla rozdzielacza i pompy. Jak myślicie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witek2010    32

Chyba wszystko będzie dobrze bo przecież oryginalny siłownik ma też w sobie dławik po to żeby maszyny gwałtownie nie spadały i tam chodzi to dobrze i gdy ustawia się dzwignie w pozycji opuszczania z dociskiem to się trzyma nie odbija do 0 to u Ciebie chyba też tak będzie? Miałem chwilę bez dławika to wszystko spadało lekko tylko dzwignie naciskając... może pług u Ciebie podobnie gwałtownie opada ciężko go opanować.


"Wizualnie prezentował się naprawdę ładnie: szerokie nadkola, agresywne kształty i ultranowoczesne rozwiązania powodowały, że kobiety piszczały na sam jego widok" -> T-25 :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No właśnie z tyłu jest wszystko ok powoli chodzi i w górę i w dół a z przodu mam mały siłownik i w sekundzie idzie do góry czy na dół. Myślałem, że jest to spowodowane pojemnością siłownika. Tak czy inaczej muszę go ściągnąć i uszczelnienia wymienić, przy okazji pomyślę nad jakąś podkładką z małym otworem, powinna spełnić podobną rolę co zawór dławiący.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbyszekbrzuze    125

A weź stary pieniążek np aluminiowe 50gr z PRL, wywierć otworek i podłóż pod przewód


KPK Kumurun Team
Olej Turdus SHPD do silnika, Lux 10 do hydrauliki
Naprawiam ciągniki, remontuję silniki, kontakt na PW

Ważne sprawy GG: 33264431 t:724772311

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
juka    4

macie jakiś pomysł na jakąś osłonke siłownik od podnośnika :ph34r:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

Ale osłonę całego silownika, czy samego tłoczyska?

Edytowano przez mtracz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbyszekbrzuze    125

Pewnie chodzi o osłonę tłoczyska, żeby piasek nie szedł. Ciężko będzie....

 

Jakaś gumę trzeba założyć, np. z maglownicy samochodowej

 

Tam nie ma do czego przymocować, a jak będzie nieszczelne, to przyniesie skutek odwrotny...


KPK Kumurun Team
Olej Turdus SHPD do silnika, Lux 10 do hydrauliki
Naprawiam ciągniki, remontuję silniki, kontakt na PW

Ważne sprawy GG: 33264431 t:724772311

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witek2010    32

Aż głupio teraz tym władkiem musi się jeździć nie słychać "paf paf paf" :D


"Wizualnie prezentował się naprawdę ładnie: szerokie nadkola, agresywne kształty i ultranowoczesne rozwiązania powodowały, że kobiety piszczały na sam jego widok" -> T-25 :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pawel807    96

Ciekawi mnie tylko ile on mógł dać za ten silniczek ? Kurdę t-25 48-50 koni ;D to jest coś ;)

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.

  • Podobna zawartość

    • Przez adi972
      dlaczego w ruskim jak wrzucam wsteczny i na 1 to coś huczy
    • Przez Eliasz
      Witam
      Ostatnio jadąc sobie drogą zauważyłem że na kopalni w dzrzewkach robi t-25 tylko z przednim napędem gdy zajechałem do domu sprawdziłem w swoim Władku czy posiada jakieś wyjście jest tam coś takiego chyba to czyli taka pokrywka z boku skrzyni tylko nie wiem co jest pod nią bo nie miałem czasu rozbierać
      i moje pytanie brzmi następująco ile może kosztować napęd i gdzie mógłbym go dostać oraz najważniejsze czy będzie on pasował
      Z góry wielkie dzięki
    • Przez Miodu90
      Witam. Chodzi o wladimirca t-25. Problem jak w temacie. Podczas jazdy nagle zabraklo ladowania. Alternator goracy ze nie idzie go dotknąć. Amperomierz pokazuje 0 chociaz od czasu do czasu na 2-3 sekundy pokazuje na +. Tak jakby na chwile lapal ladowanie. Raczej jest dobry bo np przy wlaczonych swiatlach pokazuje na -. Kolo alternatora od paska sie nie grzeje. Jest lekko cieple ale to normalne. Pasek nie jest bardzo natepiony. Nie slychac tez nic niepokojacego z alternatora. Zwarcia raczej tez niema bo na kablach nic nie widac ani nic sie nie kopci. Alternator ten 400w bo chyba byly 2 radzaje. Mial ktos podobny problem? Moze jakies pomysly co jeszcze sprawdzic? Prosze o porady.
    • Przez andrzejz78
      Witam
       
      Zastanawiam się nad małym remontem władka Do wymiany z ważniejszych rzeczy by były głowice, cylindry i tłoki z pierścieniami Uszczelki itp wedle potrzeby
       
      Zastanawiam się teraz nad zakupem części Czy brać niby oryginały czy może kupić wszystko od Ledy ? Mój ciągnik jest z roku 1980
      Ma ktoś jakąś wiedzę odnośnie pasowania części z Ledy do władka z lat 80-tych ?
    • Przez TBhog
      Witam
       
      Robiłem już ze sprzęgłem bo nie trzymało ale taki problem mam pierwszy raz. Mianowicie sprzęgło nie wysprzęgla a co za tym idzie bieg wrzucić baardzo ciężko. Jak zapalę z wrzuconym biegiem to traktor stoi no ale wyrzucę bieg i nie da się wrzucić. Zbliżyłem już maksymalnie do łożyska oporowego te 3 popychacze co odciskają docisk ale nie pomogło. Odkręciłem kwadratową pokrywę za pompą hydrauliczną i ewidentnie widać, że jak nacisnę sprzęgło to oś idąca do skrzyni nadal się kręci. Co mogło paść ? Po mojemu to chyba docisk coś nie tak bo jakby tarcza padła to by w ogóle nie brało.
       
      Pozdrawiam
×