Skocz do zawartości
emuel

władimiriec t25

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Władimiriec
wicek    0

Witam. Co jest nie tak że Mój Władek na zimnym silniku dymi na niebiesko? Jak się troszkę rozgrzeje to tak dymi tylko przy dodawaniu gazu, a na równych obrotach nie dymi.

 

Przyczyna barzo prozaiczna --po prostu zimny przechłodzony silnik , sam przecierz napisałeś - jeśli nie ma

innych objawów  (branie oleju)  to nie ma się czym martwić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzysiekg    2

Też mi się tak wydaje, po prostu u mnie ciągnik jest mało używany i żadko jest rozgrzany. Częściej się go używa do krótkich prac i tyle. Dzięki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

krzysiekg    2

Właśnie niedawno ją założyłem. W sobote miałem kawałek ugoru do zaorania to się troche rozgrzał. ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
adam8056    4

Witam, mam pewien problem z zawieszeniem t25,wybiły się otwory zabezpieczające w przedniej belce, są jajkowate. Chodzi o te otwory po dwóch stronach belki w których są włożone bolce którymi reguluje się rozstaw przedniej osi. Lewa zwrotnica jest delikatnie pochylona i prze skręcaniu drążki zahaczaj a o siebie. Może ktoś rozwiercał czy w ogóle da się to rozwiercić? Oryginalny otwór chyba 18mm.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Marcelix    52

Wszystko się da rozwiercić. T o nie jest wina tych luźnych bolców jak to nazwałeś, tylko to powinno być mocno skręcone śrubami, które są w tylnej części tej belki, wtedy sworznie nie złapią luzu. Ja maiłem podobną sytuację z prawej strony. Podczas remontu miałem samą belkę na wierzchu więc zrobiłem to na wiertarce stołowej. Dorobiłem grubszy sworzeń i jest git.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
adam8056    4

Ok dzięki jak pożyczę wiertarkę na wiertło 20 to przewiercę a jak nie to dopiero na wiosnę wszystko rozbiorę i na stołowej. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie rozrusznika. Przerywa podczas odpalania z kluczyka, jeśli pale na zwarcie to kręci elegancko lub jak podepnę na chwile + pod małą śrubę  rozrusznika. Rozrusznik mam oryginalny, wymieniłem przekaźnik pod deską i przewód od niego do rozrusznika. Rok temu była wymieniana stacyjka wraz z całą instalacją. Czy możliwe, że to stacyjka przerywa?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

Problem jest ze spadkiem napięcia w instalacji w momencie sporego obciążenia akumulatora spowodowanego rozruchem.

Przy niskim napięciu zasilania przekaźnik rozłącza się, wyłączając rozrusznik. Brak obciążenia, napięcie w górę, przekaźnik załącza się ponownie uruchamiając rozrusznik i tak w kółko. Przy słabym akumulatorze problem się pogłębia.

Do sprawdzenia przewody głównoprądowe zasilające instalację. Poczynając od przewodu na włączniku elektromagnetycznym na jednej śrubie z przewodem plusowym z akumulatora, podpięte do amperomierza, na złączu pod deską przykręconą do skrzynki akumulatorów i do przekaźnika rozruchu.

Proponuje schemat w dłoń i przeanalizować układ rozruchu.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbyszekbrzuze    110

Panowie, pokażę wam fotkę siłownika podnośnika 4 lata po wymianie uszczelniaczy i tłoczyska na to rdzewiejące. Ciągnik dźwiga bele, więc obciążenie jest.

post-10681-0-88159100-1450979663_thumb.jpg

Edytowano przez zbyszekbrzuze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

Przecież jest podpisane WOM.

Prędkość obrotowa wałka WOM zależna od obrotów silnika.

Prędkość 540 a dokładnie 557 obr/min osiąga przy 1800obr/min wału silnika.

Przy 5 ma 500 przy 4 ma 400 itp. Mnożnik razy 100.

Skala z liczbami poniżej to obroty silnika, także mnożnik razy 100.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
adam8056    4

Problem jest ze spadkiem napięcia w instalacji w momencie sporego obciążenia akumulatora spowodowanego rozruchem.

Przy niskim napięciu zasilania przekaźnik rozłącza się, wyłączając rozrusznik. Brak obciążenia, napięcie w górę, przekaźnik załącza się ponownie uruchamiając rozrusznik i tak w kółko. Przy słabym akumulatorze problem się pogłębia.

Do sprawdzenia przewody głównoprądowe zasilające instalację. Poczynając od przewodu na włączniku elektromagnetycznym na jednej śrubie z przewodem plusowym z akumulatora, podpięte do amperomierza, na złączu pod deską przykręconą do skrzynki akumulatorów i do przekaźnika rozruchu.

Proponuje schemat w dłoń i przeanalizować układ rozruchu.

 

Akumulatory prawie nowe i naładowane. Wszystkie  połączenia  wyglądają dobrze, instalacja jest nowa wymieniłem  też przekaźnik, włącznik  masy  wymieniony na dużo większy przekręcany na zewnątrz traktora (trochę to denerwujące bo czasami wskoczę do ciągnika i zapomnę go przekręcić). Problem z przerywaniem zniknął na jakiś miesiąc po rozpołowieniu ciągnika (było wymieniane łożysko oporowe, nie wiadomo czemu ciągle się zaciera) wyjmowany był rozrusznik i odłączane kable od alternatora. Po skręceniu rozrusznik działał a teraz znowu to samo. Morze te kable od alternatora mają coś do odpalania ?.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
GoRAL1    63

Zardzewiałe blachy miedzy pomostem a  obudowa deski 

 spróbuj palić po ciemku  a ktos nie ch obserwóje z boku czy gdzies nie swieci

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mani51    57

U mnie kilka razy zauważyłem jak zaiskrzyło między podłogą a dźwignią odprężnika. Też się muszę przyjrzeć masie a szczególnie chyba tej plecionce między kolektorem ssącym a pomostem bo tamtędy przechodzi prąd z akumulatorów na silnik.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
GoRAL1    63

Widziałem jak zaspawało sruby miedzy obudowa deski  a pomostem

znajomy kupił bez potrzeby nowy aku  

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbyszekbrzuze    110

U mnie wyjarało dziure pod włącznikiem masy.

Ogólnie W T25 powinien być wyłącznik na 2 kable, jeden z aku, drugi na korpus silnika. Wtedy maszyna pali.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mani51    57

Tak właśnie mam zamiar zrobić. Przerobiłem już to w MTZ i jest niebo a ziemia. Porządny hebel i kabel prosto na korpus a nie na blachy kabiny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×