Skocz do zawartości
emuel

władimiriec t25

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Władimiriec
CzaCzaTsu    4

Witam mam pytanie do was jaka jest pojemnosc wladka bo w dowodzie mi pisze 1460 cm 3 i 22,5 na wikipedii wyczytałem ze jesli chodzi o moc to zalezy od modelu a pojemnosc jest 2077

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
slawek99    2

Witam mam pytanie do was jaka jest pojemnosc wladka bo w dowodzie mi pisze 1460 cm 3 i 22,5 na wikipedii wyczytałem ze jesli chodzi o moc to zalezy od modelu a pojemnosc jest 2077

Temat wałkowany setki razy, wystarczy poszukać na forum.

Jeśli nie wystarczy to można samemu policzyć. Powszechnie znane są dane T25 dotyczące średnicy cylindra, skoku tłoka i ilości cylindrów. Dla przypomnienia: średnica 105 mm, skok tłoka 120 mm, cylindry dwa, wzór na pojemność walca z podstawówki. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
slawek99    2

Witam mam pytanie do was jaka jest pojemnosc wladka bo w dowodzie mi pisze 1460 cm 3 i 22,5 na wikipedii wyczytałem ze jesli chodzi o moc to zalezy od modelu a pojemnosc jest 2077

Temat wałkowany setki razy, wystarczy poszukać na forum.

Jeśli nie wystarczy to można samemu policzyć. Powszechnie znane są dane T25 dotyczące średnicy cylindra, skoku tłoka i ilości cylindrów. Dla przypomnienia: średnica 105 mm, skok tłoka 120 mm, cylindry dwa, wzór na pojemność walca z podstawówki. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

mtracz    71

W dowodzie jest źle napisane.

Pojemność podana jest także w instrukcji obsługi.

2,08l

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mani51    61

Jak masz wkrętarkę to odkręć linkę od napędu, wkręć ją w uchwyt wkrętarki i zobaczysz czy działa. W zasadzie to nawet jak energicznie przekręcisz linkę w palcach to wskazówka powinna się ruszyć. Jak zadziała to winny jest napęd albo wyrobione gniazdo gdzie wchodzi koniec linki. U mnie wystarczyło trochę koniec linki młotkiem potraktować i już chodzi :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
CzaCzaTsu    4

tam gdzie jest koniec od strony silnika to w tym to sie nie kreci to trzeba wymienic?

Edytowano przez CzaCzaTsu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
CzaCzaTsu    4

a jeszcze jedno pytanie jak jest obrotoierz i gory sa km/h to tam jest jakby 6 tych predkoci na ktora sie patrzyc?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mani51    61

Masz na kreskach napisane rzymskimi cyframi do którego jest biegu i nie ma tam uwzględnionych biegów zwolnionych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzysiekg    2

Witam. Co jest nie tak że Mój Władek na zimnym silniku dymi na niebiesko? Jak się troszkę rozgrzeje to tak dymi tylko przy dodawaniu gazu, a na równych obrotach nie dymi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mani51    61

Może jeszcze nie są bardzo wyrobione. 

Jednak to najłatwiej sprawdzić i wykluczyć jeśli silnik kopci na niebiesko. 

Mogą też puszczać prowadnice zaworów choć to przeważnie objawia się kopceniem po odpaleniu a później się uspokaja ewentualnie pierścienie tłokowe zużyte.

Oleju ubywa?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mani51    61

To sprawdź te wtryski na początek.

Wykręć wtryski i podłącz je pod rurki. Jak przekręcisz rozrusznikiem to będziesz widział czy dobrze rozpylają. Oczywiście najlepiej gdzieś zawieź żeby sprawdzili ciśnienie wtrysku. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zibi16245    0

panowie mam klopot co jakis czas musze wymieniac stacyjke po mi ja pali i wtedy mi nie grzeje swiecy zarowej a jest to mozliwe zebym ten przewod od stacyjki go wyciagnal na dól i dal mu osobny wlacznik i go zamocowal gdzies w desce rozdzielczej i w taki sposob grzal swiece zarowa czy jest to mozliwe?dzialalo by normalnie?a stacyjka tylko bym odpalal

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.

  • Podobna zawartość

    • Przez manio10
      Wigan,prosba I o pomoc w wycenie, 77 rok,brak dok,brakes kabiny, opony x 4 kiepskie. Glowice po remoncie,Pompeii po regeneracji,oswietlenie czesciowo now swieci. Podnosnik,skrzynia ok. 2 wajchy. Jak myslicie Ile jest wart?
    • Przez fza
      W katalogu podane jest oznaczenie uszczelniaczy w piaście: jeden    2-38x58-1; drugi  1-38x58-1.  Czym one się różnią, co oznaczają na początku oznaczenia cyfry, w jednym 2  a w drugim 1.  W tym roku wymieniłem na zwykłe simeringi 38x58x10 i widzę, że jedna strona leje.
    • Przez Eliasz
      Witam
      Ostatnio jadąc sobie drogą zauważyłem że na kopalni w dzrzewkach robi t-25 tylko z przednim napędem gdy zajechałem do domu sprawdziłem w swoim Władku czy posiada jakieś wyjście jest tam coś takiego chyba to czyli taka pokrywka z boku skrzyni tylko nie wiem co jest pod nią bo nie miałem czasu rozbierać
      i moje pytanie brzmi następująco ile może kosztować napęd i gdzie mógłbym go dostać oraz najważniejsze czy będzie on pasował
      Z góry wielkie dzięki
    • Przez adi972
      dlaczego w ruskim jak wrzucam wsteczny i na 1 to coś huczy
    • Przez Miodu90
      Witam. Chodzi o wladimirca t-25. Problem jak w temacie. Podczas jazdy nagle zabraklo ladowania. Alternator goracy ze nie idzie go dotknąć. Amperomierz pokazuje 0 chociaz od czasu do czasu na 2-3 sekundy pokazuje na +. Tak jakby na chwile lapal ladowanie. Raczej jest dobry bo np przy wlaczonych swiatlach pokazuje na -. Kolo alternatora od paska sie nie grzeje. Jest lekko cieple ale to normalne. Pasek nie jest bardzo natepiony. Nie slychac tez nic niepokojacego z alternatora. Zwarcia raczej tez niema bo na kablach nic nie widac ani nic sie nie kopci. Alternator ten 400w bo chyba byly 2 radzaje. Mial ktos podobny problem? Moze jakies pomysly co jeszcze sprawdzic? Prosze o porady.
×