-
Podobna zawartość
-
Przez tomek321455
Witam w tym temacie chciałbym poznać waszą opinię na temat karmienia trzody chlewnej mieszanką paszową własnej produkcji zmieszanej z odpowiednią proporcją koncentratu i do tego młóto browarne. Takie pożywienie 2 razy dziennie rano i na wieczór a w przeciągu dnia tak popołudniu zielonka z lucerny co wy na to??
-
Przez PiotrMurgrabia
Witam, jestem tutaj nowy.
chciałbym sie dowiedzie czy warto jest wybudowac chlewnie na około 250 sztuk na rzut. planowana jest budowa na płutkiej ściołce.
-
Przez agroleon
witam Agrofotowiczów.
ja z pytaniem a mianowicie ile sztuk bydła opasowego można wyżywić z 1ha oraz ile stuk tucznika z 1 ha prosił bym o odpowiedzi i admina zeby nie zamykał tematu. A również jakie koncentraty i witaminy dla bydł i dla świń by szybciej i nitensywniej rosły. Żeby lepiej wykorzystywały pasze im zadawana, a daje bydłu kiszonke z kukurydzy i śrute ze zbóż oraz siano. Świnie natomiast dostają koncentrac + śruta z zbóż, Poradzcie coś jestem otwarty na rady mądrzejszych ode mnie. pozdrawiam
-
Przez RelMy
Witam, mam dość poważny problem z uzyskaniem przyzwoitej mięsności u moich świń. Wiem, że ciężko będzie komukolwiek mi pomóc bo sam opis problemu nie wystarczy, najlepiej byłoby to widzieć. Ale może ktoś mnie naprowadzi na jakieś rozwiązanie,
Nigdy takiego problemu nie miałem, Wszystkie tuczniki sprzedawałem do lokalnej masarni i było wszystko w porządku, aż do momentu jak sprzedałem 4 mioty świń pod rząd bardzo otłuszczonych i miały bardzo mało mięsa, Żywienia nie zmieniłem aż tak drastycznie, nawet wydaje mi się, że poprawiłem. Świnie utrzymuję w cyklu zamkniętym, lochy PBZ, inseminowane rasami mięsnymi; Pietrain, albo Duroc x Pietrain. Pasze robię sam, zboża własne + koncentraty z lokalnej mieszalni pasz. Prosiłbym o jakieś wskazówki albo porady na co mógłbym zwrócić uwagę albo co poprawić.
P.S. Mam pewne podejrzenia co do materiału genetycznego jakim mam inseminowane lochy. Zauważyłem, że w miocie praktycznie żadne prosię nie ma żadnych plam ( czarncyh ani brązowych) charakterystycznych dla ras mięsnych.
-
Przez rudinho11
Witam,
Słyszeliście o QAFP - Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności, może ktoś w nim uczestniczy. Z tego co czytałem to certyfikat polega na tym że dostają je tylko polskie świnie od polskiego rolnika, rasy takie jak PBZ, WBP, DUROC, LINIA990, PIC.
Warunki do spełnienia są dość ogarnięte: dobrostan, żywienie normalne ( śruta, premiks lub koncentrat, śruty sojowa, rzepakowa itd.) nadzór weta. Myślę że do spełnienia..
minusy - certyfikacja kosztuje ok 2 tys... (ARiMR do 29 stycznia zwraca 1,2tys)
-4 ubojnie dotąd podpisały kontrakt na odbiór tych świń....
plusy + cena podobno o 20% wyższa,
Co wy na to ?
-