Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
jacek5227    7

Witam, mam pewien problem z klimatyzacją u siebie w proximie. Po wciśnięciu włącznika nie załącza się klimatyzacja, nie czuć jej i nie świeci się ta śnieżynka (oczywiście próbowałem przy włączonym nawiewie). Trochę poszperałem na forum i na początek sprawdziłem bezpiecznik - wszystkie są OK. Pytanie co może być przyczyną niedziałającej klimatyzacji? Ma ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie? Proszę o pomoc  :rolleyes:

Edytowano przez jacek5227

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

LOST    7

Sprawdź czy sprężarka po włączeniu trybu chłodzenia się załącza.Może być również tak jak pisze kolega, że czynnik chłodzący uciekł, nie miałeś ostatnio okazji żeby uszkodzić przewody z czynnikiem?


KPK Kumurun Team

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
romek6340    203

Już najgorzsze scenariusze snujecie... Jak nawet kontrolka się nie zapala to bym zaczął od sprawdzenia włącznika czy w ogóle sprężarka sie załącza. Możliwe że to jakiś drobiazg.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jacek5227    7

po wciśnięciu włącznika nie słychać i nie czuć zmiany, więc chyba sprężarka się nie załącza :/ jak sprawdzić czy włącznik jest sprawny?

Edytowano przez jacek5227

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kamil16251290    339

Tak jak kolega wyżej napisał otwórz maskę i zobacz czy sprężarka się załącza. Jak działa to odkręć pokrywki od wyjść do nabijania klimatyzacji i wciśnij czymś cienkim zaworek w środku i zobacz czy czynnik jest czy nie. Te wyjścia do nabijania są jedno koło sprężarki na metalowej rurce a drugie pod kabiną  koło przedniej dolnej szybki.

Edytowano przez kamil16251290

Moje posty wyrażają moje zdanie i jeśli ktoś się z nimi nie zgadza to jego problem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jacek5227    7

Sprawdziłem, sprężarka się na załącza. Teraz chyba muszę sprawdzić kable przy włączniku i włącznik klimatyzacji  :rolleyes: mam nadzieję, ze to rozwiąże sprawę, bo po wciśnięciu ta "śnieżynka" się nie świeci, więc może coś z prądem  :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kamil1998    86

możesz po prostu podlączyć sprzęgło sprężarki pod prostownik , jeśli sprzęgło się nie załącza,to mogło się spalić,ale to raczej wina pstryczka,a nie sprzęgła :D

A i jak masz mało czynnika,to lepiej nie włączaj sprężarki,bo można ją zatrzeć ;)


Ursus c-330 Zetor Proxima 65 Zetor 7745 Zetor Proxima Plus 100

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ginterpol    17

do tego jest potrzena stacja obsługi klimatyzacji...   A tak z ciekawości to ile już lat pracuje klima bez przeglądu???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ginterpol    17

Gdybyś był do 100 kilometrów to mógłbym naprawić.. A na przyszłość to klimatyzację serwisuje się co dwa lata, chyba że mało jeździsz to co trzy. W układzie klimatyzacji jest też olej który należy "zmieniać" bo to tak samo jak byś w silniku nie zmieniał oleju. Pięć lat też by wytrzymał a nawet dłużej. U Ciebie jest do wymiany osuszacz (filtr) i uzupełnienie czynnika. Jeśli sprawdzałeś czy jest czynnik przez naciśnięcie zaworka serwisowego jak radził kolega @kamil  to nie radzę w przyszłości tak robić gdyż  są to zazwyczaj zaworki jak w oponach a jak to bywa przy kołach to niejednokrotnie trzeba zaworek poprawić aby powietrze nie uciekało sprawdzając to najczęściej śliną na palcu czy "bombluje". W klimatyzacji skutkuje to wyciekiem czynnika..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kamil16251290    339

Masz rację że trzeba sprawdzić szczelność zaworka ale takie sprawdzanie jak doradziłem z powodzeniem stosujemy  w firmie w której pracuje jak jest jakaś awaria klimatyzacji w ciągniku. Tylko że do sprawdzania używamy specjalnego preparatu do sprawdzania szczelności. 


Moje posty wyrażają moje zdanie i jeśli ktoś się z nimi nie zgadza to jego problem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kamil1998    86

Czy czynnik jest można sprawdzić po prostu włączając klimę na pełną moc i sprawdzić czy schłodzi ci ciągnik i czy nawiewy są zimne, czy raczej letnie.


Ursus c-330 Zetor Proxima 65 Zetor 7745 Zetor Proxima Plus 100

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jacek5227    7

Trochę mnie nie było, a wracając do tematu to klima naprawiona okazało się, że... odłączyły się kabelki od włącznika klimatyzacji  :rolleyes: dzięki za pomoc  :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez RoWi
      Witam,
      Ciągnik posiadam od niedawna i niestety pojawił się chyba poważny problem - komputer przestał wyświetlać informacje, po prostu nie daje oznak życia (ciemny ekran , bez śladów zasilania, podświetlenia, nie uruchomił się po krótkiej przerwie w pracy ciągnika). Ciągnik się uruchamia ale nie jestem pewien czy wogóle można korzystać z maszyny. Posprawdzałem wszystkie bezpieczniki i nie ma przepalonych, okablowanie też wygląda na nieuszkodzone.
      Dysponuje ktoś schematami lub wiedzą którą chciałby się podzielić co należy sprawdzić w pierwszej kolejności?
      czy istnieje jakiś sposób sprawdzenia tego komputera (być może nie padł a problem leży w magistrali can lub w jakimś module) ?
      czy można korzystać z maszyny mimo braku rekacji tego komputera (brak błędów stałych)?
       
      miał ktoś z Was podobny problem?
       
      Bardzo proszę o pomoc
       
      załączam zdjęcie wymontowanego komputera

    • Przez Kuba42877
      Witam co może być przyczyną niedziałającej blokady w Zetorze 9540.
      Dodam, że kiedy jest wciśnięta nie włącza przedniego napędu.
      Z góry dzięki.
    • Przez roljan
      Jestem nowy na forum więc jeśli temat jest w złym miejscu to przepraszam. Witam wszystkich serdecznie. Mam problem, od kilku lat użytkuje kombajn wspomniany w tytule. Od tegorocznych żniw zaczęły się problemy. hill master przestał działać (nie można podnieść kombajnu na zawieszeniu), rura składa się i rozkłada tylko na pełnych obrotach bardzo powoli, młocarnia również uruchamia się dopiero przy pełnych obrotach (zawsze uruchamiała się na niższych obrotach), problem był również z podnoszeniem motowideł, nie ruszały nawet na pełnych obrotach chyba ,że jednocześnie wciskało się klawisz od podnoszenia podajnika pochyłego i od podnoszenia motowideł- wtedy podnosiło się je normalnie. Czy ktoś miał podobny problem? Może ktoś wie gdzie leży przyczyna lub gdzie jej szukać? dziękuję z góry za wszelkie odpowiedzi i podpowiedzi.
    • Przez samsung12
      Witam ,sprzedam tarcze oryginalna Zetor forrtera 350mm cena 800 z darmowa wysyłka . Posiadam również 66358901 manetkę rewersu cena na priv . Wszystko w zaplombowanym opakowaniu Zetor !
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.