Materiał siewny - okres ważności
Przez
blazej3512, w Pszenica
-
Podobna zawartość
-
Przez sumek666
W obecnych czasach ochrona i nawożenie pszenicy to bardzo droga inwestycja. Jak nawozicie pszenicę ozimą? Jakie strategie przyjmujecie? Na 2 dawki? Na 3? Czy w ogóle planujecie zdecydowanie ograniczyć ilość nawozów czy stosujecie standardowe nawożenie bez względu na ceny? Stosujecie nawozy sypkie typu saletra, saletrzak, mocznik czy może jednak RSM? A może jakaś kombinacja mieszana?
Jakie macie pomysły nawożenia pszenicy? Jak wygląda nawożenie pszenicy ozimej a jak jarej?
Jak sądzicie, czy sezon 2022 przyniesie coś nowego w uprawie pszenicy?
Wątek zeszłoroczny: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/286338-ochrona-i-nawozenie-pszenicy-2021/
-
Przez Challenger
Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
-
Przez Adi118
Witam, magazynuje w zasieku betonowym około 60ton pszenicy, wsypełem tam około 10ton z wilgotnością 16% reszta posiadała wilgotność 13,5%. Czy jest ryzyko że coś się będzie działo niedobrego z tym składem przez tą mokrą partie ?
Ma ktoś doświadczenie z takim magazynowaniem?
-
Przez slejzollloyd
Cześć ,mam takie pytanie bo sam nie wiem czemu w pszenicy występują u mnie takie miejsca z czarnymi kłosami ,jest pole gdzie nie ma lub się trafiają ale parę sztuk a jest pole co jest ich dużo prawie całe pole ?
-
Przez Bizonowiec
Zwracam się spytaniem do innych rolników którzy w tym roku stosowali chwastox extra 300sl w pszenicy jarej, czy nie przypalił ktoś sobie właśnie tym środkiem pszenicy jarej. Ja stosując w tym roku zalecaną dawkę 3l/ha uszkodziłem strasznie pszenicę, w moim przypadku nie ma mowy o uszkodzeniach spowodowanych np. przez nie wypłukany opryskiwacz, ponieważ miałem pszenicę na trzech różnych polach pryskałem w kliku dniowych odstępach czasu i sytuacja na wszystkich polach ta sama. Pszenica wykoszona o plonie lepiej nie mówić, na jednym polu pszenica nie była pryskana chwastoxem, jest jeszcze trochę zielona i czeka.
-