Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, macin87 napisał:

Dodatkowo duża powierzchnia panewki stawia duży opór co dla łożyska jest praktycznie zerowe- możesz tego nie wiedzieć ale ja mam szkołę w tym kierunku.

Gdybyś choć trochę uważał na lekcjach w tej szkole to wiedziałbyś że nawet szklana kulka tocząca się po tafli szkła ma pewne opory - tarcie.  Więc nie pieprz głupot o zerowym tarciu łożyska bo sam siebie ośmieszasz. Odpowiednio utrzymane panewki ślizgowe zniosą o wiele większe obciążenie od łożyska kulkowego -  najprostszym przykładem jest rozwiązanie ułożyskowania wałów korbowych. Ale jeśli ktoś smaruje drewniane panewki starym towotem lub przepalonym olejem to nie dziwne że pózniej ma kłopoty.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Niektórzy chyba jeszcze nie wytrzezwieli po świętach :D Takie ceny za archaiczne ursusy i fetorki

Opublikowano
18 minut temu, Partyzant85 napisał:

Ale jeśli ktoś smaruje drewniane panewki starym towotem lub przepalonym olejem to nie dziwne że pózniej ma kłopoty.

Wypraszam sobie, u mnie smar  może nie najwyższa półka, ale taka średnia do starszych maszyn ma być, żadne "przepalone oleje" nie wchodzą w grę poza smarowaniem odkładni na zimę. No, jeden wyjątek - butelka z kapilarą nad targańcem w kombajnie się znalazła oprócz smarowania główki smarem, tak na wszelki wypadek

Opublikowano
22 minuty temu, Partyzant85 napisał:

Niektórzy chyba jeszcze nie wytrzezwieli po świętach :D Takie ceny za archaiczne ursusy i fetorki

Ale z papierami, co akurat Ty musisz doceniać.. 

• Haha 1
  • AgroTeam
Opublikowano

Może ktoś chce fajny projekt na zimę, miałem to kupować ale na 99% odpuszczam. Ceną dogadana na 600zł bez pompy. Jak ktoś chce podam namiary.

49156279_380051225900802_6592437137621123072_n.jpg49731928_1689874947778938_8960774476497158144_n.jpg49764861_372823516810422_8294790559747276800_n.jpg

image.jpeg

Opublikowano
58 minut temu, soltys48 napisał:

Z tych dwóch marek zdecydowanie IHC,

obie marki przerabiałem i IHC oszczędniejsze,ten z linku sobie odpuść

Czemu ten zły? ze zdjęć źle nie wygląda, wiadomo że nie wszystko złoto co się świeci, ale od czegoś trzeba zacząć poszukiwania.

Opublikowano (edytowane)

Powoli dochodzę do wniosku że chyba lepiej kupić taniego grata i powoli sobie go wyremontować, bo się kupi drogiego a i tak 

zawsze coś wyjdzie.

Edytowane przez solek01
Opublikowano
15 minut temu, solek01 napisał:

Powoli dochodzę do wniosku że chyba lepiej kupić taniego grata i powoli sobie go wyremontować, bo się kupi drogiego a i tak 

zawsze coś wyjdzie.

Bo żeś się uparł na zachodni ciągnik. Większość ci tu pisze za za twój budżet to tylko mtz albo ciężka seria ursusa,a ty dalej wstawiasz linki do ciągników które swoje 30 urodziny świętowały 20 lat temu. Kup rusa w małej budzie, ale sprawnego, dołóż nową kabinę i tyle.

• Like 2
Opublikowano

No ta, lepszy będzie miał komfort jak trzeci raz w miesiącu będzie w sezonie leżał gołymi plecami na betonie rozbierając po raz trzeci zachodni 50-letni traktor, bo dziad się trzeci raz w tym miesiącu popsuł.... A dopiero dwunasty dzień miesiąca....

• Haha 4
Opublikowano

Ja tak zaciekle szukalem czegos prostego do 25 tys… w koncu wyciagnalem u sasiada z krzakow Jumza… tak go udoskonalam,ze zaraz budzet przekrocze :) 

Opublikowano

Mtza też nie widzę aby coś sensownego kupił w tych pieniądzach, co do zachodnich to miałem kiedyś Fortschritta 303 Ostatnio MF690, nadal mam David brown 880, Każdy miał, ma swoje wady i zalety, większych remontów nie robiłem, w MF 690 i DB to tylko hydraulikę w Forszu to jedynie wydmuchało uszczelkę pod głowicą i silnik robiłem bo zatarłem ale to był mój błąd młodości.

Opublikowano
11 minut temu, Narko napisał:

Ja tak zaciekle szukalem czegos prostego do 25 tys… w koncu wyciagnalem u sasiada z krzakow Jumza… tak go udoskonalam,ze zaraz budzet przekrocze :) 

Z chęcią też bym takiego kupił, ale one mają za mało koników i za lekkie są i bez napędu. Mam pola po górkach i ciągałem agregat talerzowy 2,5m z Tolmetu  MFem 690 i było ciężko, jakby miał kilka koni więcej lub napęd to było by o niebo lepiej.

Ogłoszenia z MTz-ami też przeglądam ale wbrew pozorom nie ma ich dużo i na dzień dobry trzeba by hydraulike w nim robić bo wątpię aby mi agregat podniósł.

Opublikowano

Jumz na moje potrzeby w sam raz a jak bedzie malo to mu wsadzimy silnik SMD oraz naped… ale to moze kiedys… teraz skupiam sie na poprawieniu udzwigu i komfortu pracy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v