Skocz do zawartości
roberto2005

Problem z ustawieniem ciśnienia hydrauliki w C-330

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
C-330
roberto2005    1

Witam, jestem posiadaczem C-330 z turem. W moim gospodarstwie ten sprzęt ma trochę do roboty , szczególnie z turem. Zawsze miałem ustawione ciśnienie hydrauliki na około 160 bar ( wtedy bez problemu podnosi 500 kg bigi z nawozem i odpadami piekarniczymi których "trochę" zużywam) Jako że ostatnio trochę ciśnienie spadło postanowiłem je podregulować i tutaj zonk. Gdy podłożyłem pod sprężynę od zaworu podkładkę (dotychczas były 3 sztuki) ciśnienie skoczyło do ponad 250 bar na wolnych obrotach.Ustawiałem to nie raz i dobrze że robiłem to z wielką ostrożnością bo przecież coś mogło nie wytrzymać. Po kilku próbach z regulacją doszedłem do tego że grubość 4 podkładek 5,6 mm blokuje całkowicie zawór i podaje ciśnienie jakie potrafi tylko pompa podać.Natomiast grubość podkładek 4.8 mm daje ciśnienie na max obrotach 150bar. Pompa hydrauliki wymieniana około 6 lat temu wzmacniana ,aluminiowa (niestety nie pamiętam producenta , przykręcana na dwie śruby) Bardzo prosiłbym znawców tematu o jakąś poradę co uległo awarii .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Blaszka93    9

Jeżeli mówsz że 6 lat temu wymieniałeś pompę to ja bym ją wymienił na nową ale też wzmacnianą.U mnie w ciapku także z turem ona wytrzymuje góra 2,5 roku(nowa wzmacniana) po tym czasie nie chce podnosić trzeba gazować na początku 800 obr i podnosi spokojnie 400kg a na wykończeniu 200-300kg i gaz w podłoge.Warto też dać do naprawy rozdzielacz wtedy nie przepuszcza nie opada i jak wszystko zrobisz jest bajka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
AlaCapone    5001

Zapewne zawór przelewowy już pada a dokładnie sprężynka.

Możesz metodą prób ustawić ciśnienie na zaworze na 160 bar. Daj 4 podkładki jednakże jedną z nich zeszlifuj na papierze ściernym tak, aby razem nie miały więcej niż 5,2 mm. lub kup nowy zawór.


"Nie dyskutuj z głupszym, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona swoim doświadczeniem!" - ciągle muszę o tym pamiętać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

roberto2005    1

 @Blaszka93  co do pompy to wydaje mi się że jest jeszcze w nie najgorszej formie jak jest w stanie podać prawie 300 bar na wolnych obrotach(w czasie zabawy z tym zaworem tyle pokazał zegar :blink: ) @AlaCapone Ja też tak myślę że poszedł zawór, chyba będę musiał kupić nowy rozdzielacz ,bo szukałem na necie i u siebie w okolicznych sklepach z częściami i niestety nikt takiego zaworu nie posiada w sprzedaży. Przy podkładkach grubości 5,2 mm ciśnienie 170bar na wolnych i 200bar na 1600obr to jeszcze za dużo. Jutro spróbuję jeszcze z grubością podkładek 5,0-5,1 mm.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dewro    16

Poszukałem za ciebie w google. Następnym razem zadawaj pytania w odpowiednich działach na forum.

Skrzynia przekładniowa i przekładnia główna- 45 L

 


Zetor 7745 Turbo
Ursus C-355

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

czytam i czytam, i zastanawia mnie jedna rzecz, jak to jest możliwe, że pompa daje większe ciśnienie niż jej fabryczne ciśnienie maksymalne??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
endrju    21

Koledzy i koleżanki podepnę się pod temat : mam problem z hydrauliką w ursusie c 330 po wymianie pompy . Stara pompa przestała praktycznie dawać ciśnienie , po wyjęciu okazało się ,że pompa miała uszkodzone uszczelniacze na głównym wałku . Kupiłem drugą pompę o wydajności 25 L firmy Waryński . Po założeniu pompy okazało się ,ze gdy pompa jest włączona coś dziwnie wyje (trudno stwierdzić skąd wydaje się ten dźwięk czy z pompy czy z rozdzielacza ) dodatkowo ciągnik pracuje z ładowaczem i ładowacz na niskich obrotach podnosi bardzo dobrze a im wyższe obroty silnika tym gorzej podnosi a wycie jest głośniejsze . Z tego co czytałem może to być wina zaworu przeciązeniowego w rozdzielaczu . Wykręciłem go ale sprężyna jest cała I dobrze napięta (ledwo wkręciłem ten zaworek) Czy istnieje jakaś regulacja tego zaworu ? Do czego słuzy to pokrętło w rozdzielaczu ? Ma ktoś jakiś pomysł jak to naprawić . gdzie znajduje się filtr hydrauliczny w c 330 ? Z góry dziękuje za odpowiedź

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wojtek026    19

wycie może być spowodowane przez olej, zmieniłeś pompę a olej zmieniałeś? w innym ciągniku zrobiłem zewnętrzną pompę i to samo wyło niemiłosiernie, po różnych próbach z różnymi olejami dopiero się uspokoiło, sprubój zmianę oleju na żadszy, nie wiem co tam masz w skrzyni może spróbuj jakiś Agrol U (odpowiednik UTTO) ale jak dasz żadszy olej musisz przeregulować zawór przeciążeniowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez Daniooo
      Witam wszystkich! Mam problem z moim Same a dokładniej hydrauliką, problem polega na tym że słabo podnosi podnośnik, często przy podnoszeniu ciągnik się trzęsie a jak dodam  gazu to jeszcze bardziej, ma słaby udźwig, czasami np w czasie orki czy gruberowaniu chce podnieść maszynę a podnośnik nic nie podnosi muszę wtedy ruszyć np do tyłu lub przodu i dopiero zaczyna podnosić. Czyściłem filtr od hydrauliki bo nie mogłem dostać nowego, zmieniłem olej i cały czas bez zmian. Nie mierzyłem ciśnienia na wyjściach bo nie mam przyrządu do tego ale kipowałem 8t przyczepę i bez problemu daje rade.
      Mam jeszcze pytanie w którym miejscu znajduje się ta pompa?
      Z góry dzięki za podpowiedzi
    • Przez max2505
      wiem że moja wypowiedź dla niektórych może brzmieć z deka śmiesznie, i w sumie zastanawiałem się czy w ogóle zacząć nowy topic.
       
      Do wytłumaczenia mojego pytania chce uzyć fotki z galerii. Mam nadzieje że nikt się z tego powodu nie obrazi. http://www.agrofoto.pl/forum/index.php?aut...i&img=23543
       
      Otóż jakiś czas temu kupiłem 30 z nie kompletną instalacja hydrauliczną. W miejscach gdzie są podłączone na tym zdjęciu węże hydrauliczne i czerwona rurka są u mnie zaślepki.
       
      Nie mam instrukcji, więc nie mam innej metody niż zapytać :
      - ile wyjść hydrauliki zew jest w 30 z kompletną instalacją hydrauliczną (z rozdzielaczem na błotniku). ( z tego co słyszałem to 3 ale nie wiem na pewno)
      - czy czerwona rurka to jest jedno z nich??
      - czy da się bez rozdzielacza (tego na błotniku) w jakiś inny sposób podłączyć wąż hydrauliczny od wywrotki?? jeśli tak jak steruje się wtedy wywrotem??
    • Przez KamilMaj
      Chciałbym się wam poradzić gdyż w zime wzieliśmy się za c330 i mieliśmy problem z opadaniem podnośnika i tura także brat oddał dolny rozdzielacz (pod siedzeniem) do regeneracji, i wszystko fajnie tylko że cena tej regeneracji nie spodobała mi się bo wyszło ino 100zł, przyszła wiosna, podczepiłem pługa 3 małego grudziądza i okazało się że opada nawet z taką lekką maszyną, no to odrazu padło że cylinder porysowany lecz pod pieliśmy ostatnio tura i tur tez opada i tak się przypatrzyłem i gdy podnosze tura to podnosi się minimalnie podnośnik i pytanie czy moja diagnoza dobra że rozdzielacz dziadosko zrobiony? Mamy się za to brać i od czegoś trzeba zacząć, i dodam że słabo podnosi, ma rozdzielacz coś do tego?
    • Przez Kicu
      Witam was ponownie otóż mam taką sprawę do was byliśmy w sklepie pytać sie o rozdzielacz do pompy hydraulicznej w c-330 ten kolo siedzenie nie na błotniku. Okazało sie że sa 2 typy owej części czyli po regeneracji i nowy cena po regeneracji 300 zł a nowego 489 zł. I mam do was pytanie czy jest sens brania używanego ale po regeneracji czy nowego nie wiem jak jest z tymi po regeneracji ale słyszałem że długo nie pociągnie. Miał z was ktoś taki problem ?
    • Przez Kicu
      Witam dziasiaj pojechałem orać 1 h pola i wszystko szlo dobrze do 2 ostatnich przejazdów gdy podniosłem pług zaczął opadać. Z trudem zaorałem pole i pojechałem po moja talerzówkę i podnosiłem ja a on tak jak plug opadała. Nie wiem co sie dzieje 4 miesiące temu cala pompa była wymieniana.
      Proszę o pomoc!!!
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.