miles3147

Zgrzyt przy włączaniu WOM 4514

Polecane posty

miles3147    8

Witam. Wydaje mi się że w 4514 gdy wciska się sprzęgło to włączenie wałka wom powinno odbywać się bez żadnego zgrzytu . Ja posiadam ten ciągnik od 5 lat no i szczerze mówiąc nie zwracałem uwagi na ten problem ponieważ womu używałem tylko czasami do opryskiwacza gdy C-360 była zajęta , Na minimalnych obrotach tzn. około 400 to jeszcze jakoś udaje się na siłe wepchnąć tą dźwignie . No ale teraz mam tura i pompe do niego na przekaźnik i problem robi się uciążliwy . Może ktoś wie co z tym zrobić . Nie chce remontować trybu od tego wałka bo się zedrze przy czymś takim . Proszę o pomoc .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

kris14    261

http://chomikuj.pl/jarek1_1969/*26bull*3b+2+MASZYNY+ROLNICZE+-+instrukcje+i+schematy/Instrukcja+obslugi+URSUS+4512*2c+4514*2c+5312*2c+5314,1021498272.pdf pobierz i tam jest opisane. Jeżeli to nie pomoże to możesz mieć wyciek z wałka ataku skrzyni, olej leci na tarczę II stopnia i się klei, uniemożliwiając włączenie WOM (sam muszę to u siebie zrobić...)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafal0079    1

 cześć  miałem ten problem łożysko w pompie igiełkowe się rozleciało co wchodzi końcówka wałka  i był luz i też trzeszczało do czsu aż dźwigni nie urwałem i wałek musiałem dać do napawanie bo były wrzery koszt łożyska 14 zł lub przsuwka się wyrobiła i niechce zazębić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
miles3147    8

Trzeba będzie zacząć od wyregulowania 2 stopnia sprzęgła . Ciągnik kupiłem od gospodarza z sąsiedniej wsi , nie używał za bardzo womu. Wiem że rozbieral coś z tyłu w tym ciągniku , możliwe że rozjechał skrzynie . Może coś źle złożył :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafal0079    1

to łożysko jest malutkie i przy wyminie uszczelniacza womu tego z tyłu jak wałek wyjmujesz można go uszkodzić bo jest igiełkowe i jest delikatne drogie nie jest tylko roboty jest ale sprubuj wyregulować, umnie też na wałku dużo nie pracował sprubuj na pustym ciągniku bez podczepiania wałka włączyć bo wtedy przy lekich trzaskach wchodziło a jak założyłem wałek to z dużo większymi oporami włanczałem bo był luz i przesuwka nie popadała  po wyjęciu końcówki były wrzery na wałku i chciłem wyminić ale nie ma w sprzedaży tego typu co ja potrzebowałem bo mieli tylko do nowszych typów  i napawali mi wałek  niewim czy to coś moze mieć do żeczy ale sprawdź mocowania pompy te kołki co ją po 2 stronach trzymają bo pompę mogło zeskosić jak jeden by się urwał i wtedy też może trzeszczeć ale to by musiała się tłuc jak byś coś podnosił niezależenie od wysokosci

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
armi95    0

To teraz z innej beczki, jaki jest powód niemożności wyłączenia WOM-u w 4514? Sprzęgło jest ok, po naciśnięciu sprzęgła WOM staje ale dalej nie da się go wyłączyć. Dzwignia nie da się przestawić nawet gdy silnik jest zgaszony. Ktoś zna ten problem?

 


<<SPRZEDAM>> Taśmociąg do kostek siana lub słomy w bdb stanie z zaczepem do ciągnika. Jest on na kołach gumowych. Mało używany. Tanio. Okolice Węgrowa, Korytnicy. W razie pytań pisać na PW. <<SPRZEDAM>>

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
akmaly    248

Możliwe że zaciął się zatrzask. Aby to sprawdzić należy odkręcić pokrywę tylko od razu zaopatrz się w uszczelkę 181217M1 i jakąś masę uszczelniającą.

Po wyjęciu pokrywy okaże się, czy zablokował się sam mechanizm, czy coś w środku.

Edytowano przez akmaly

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PRIMO    884

Nie wyjmiesz tego bez zdejmowania plecaka bo przez tą pokrywę idzie hydraulika od pompy pomocniczej.

Edytowano przez PRIMO

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez miles3147
      Witam. Ostatnio w 4514 zrobiłem remont podnośnika. Pompa została zregenerowana oraz zostały dołożone dwa siłowniki wspomagające. Mam takie pytanie do Was czy też macie w swoich 4514 i pochodnych tak, że z tylnego mostu są takie głośne stuki? Stukanie jest głośniejsze im maszyna zawieszona na podnośniku jest cięższa i występuje wtedy gdy ciągnik ma utrzymać maszynę na jednej wysokości. Przy podnoszeniu i opuszczaniu jest cisza. To tak ma być? Czy coś jest nie tak?
    • Przez matijas67
      Witam 
      Mam problem w moim John Deere 6600 1999r
      Otóż jak chce odpalić to brzęczy chyba "bendix" Ale był wymieniany na nowy, nie wiem czy to może wina rozrusznika, nwm pomysły mi się kończą..
      Kiedyś palił na strzala Ale teraz coraz gorzej i teraz na zimnie to po 15 razy muszę przekręcić kluczyk żeby zapalił  A jak jest ciepły i chodzi w polu to jak zgasze to pali od razu ( na ciepłym) 
       
      Co to może być za przyczyna? 
      Jeśli ktoś coś wie to jakby mógł mi pomoc 😇
      Z góry dziękuję za podpowiedź 
       
    • Przez Sztachel
      Witam 
      Mam problem z przekaźnikiem mocy w ciągniku New Holland TS100 włączanie jest elektryczne. Wałek kręci się na niskich obrotach cały czas bez możliwości zatrzymania go ręką. Gdy włączam to działa normalnie,gdy wyłączam to kręci się na niskich obrotach. Co może być przyczyną?

    • Przez RoWi
      Witam,
      Ciągnik posiadam od niedawna i niestety pojawił się chyba poważny problem - komputer przestał wyświetlać informacje, po prostu nie daje oznak życia (ciemny ekran , bez śladów zasilania, podświetlenia, nie uruchomił się po krótkiej przerwie w pracy ciągnika). Ciągnik się uruchamia ale nie jestem pewien czy wogóle można korzystać z maszyny. Posprawdzałem wszystkie bezpieczniki i nie ma przepalonych, okablowanie też wygląda na nieuszkodzone.
      Dysponuje ktoś schematami lub wiedzą którą chciałby się podzielić co należy sprawdzić w pierwszej kolejności?
      czy istnieje jakiś sposób sprawdzenia tego komputera (być może nie padł a problem leży w magistrali can lub w jakimś module) ?
      czy można korzystać z maszyny mimo braku rekacji tego komputera (brak błędów stałych)?
       
      miał ktoś z Was podobny problem?
       
      Bardzo proszę o pomoc
       
      załączam zdjęcie wymontowanego komputera

    • Przez Darek1986
      witam mam problem z c 360 jak się dobrze rozgrzeje i go zgaszę to potem go nie mogę odpalać jak ostygnie to wtedy zapali bez problemu co morze  być przyczyno tego nie odpalania .
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.