Skocz do zawartości

Polecane posty

matiz955    9

Jak by sie nie obracał to było by coś nie tak ;p

 


Potrzebuje zdjęcie z instrukcji obsługi, układ bezpieczników który jest od czego, jd 6400.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

milinkovic    0

panowie ojciec kupił akumulator do jd 6100 padł po dwóch miesiącach jaki ma być prawidłowo tam aumulator bo moze za mały kupił 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam. Mam John Deere 6100 z 96 r.Gdy temperatura jest koło 0 stopni Celsjusza to już nie chce odpalić, pomimo tego że kręci. W lato nie ma tego problemu. Akumulator jest ok. Jaka może być przyczyna?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hubertuss    483

Silnik do remontu. Pomimo tego, że może nie bierze mocno oleju, nie dymi. Ma już słabe sprężanie, gdy jest zimno to pogarsza odpalanie. Można sprawdzić oczywiście najpierw pompę i wtryski. Ale podejrzewam, że to nie wiele da.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grego    218

No ale co by było do remontu skoro np. silnik nie bierze oleju nie dymi odmą czyli wynikało by, że tłoki-cylinder nie jest w najgorszym stanie może wystarczyło by zregenerować głowice ewentualnie sprawdzić wtryski pompę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hubertuss    483

Trzeba zacząć od pompy i wtrysków. Głowica jeśli jest nie szczelna to czy ciepły czy zimny by nie palił. Słaba pompa tez z reguły objawia się problemem z rozruchem na ciepłym silniku, gdy jest ciepło. Trzeba sprawdzać po kolei. Mozna zmierzyć ciśnienie sprężania, gdy wyjmiemy wtryski do sprawdzenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Arek    113

Witam. Mam John Deere 6100 z 96 r.Gdy temperatura jest koło 0 stopni Celsjusza to już nie chce odpalić, pomimo tego że kręci. W lato nie ma tego problemu. Akumulator jest ok. Jaka może być przyczyna?

 

Po dłuższym kręceniu też nie odpala?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
juras390    2

u mnie tez tak jest i kombinowałem pisałem po forach kazdy pisał szrot do remontu teraz pali wymieniłem wtryski na nowe rozrusznik szybki i przed odpaleniem podgrzewam płytke zarową w kolektorze tak około minuty potem włanczam pompke zasilającą w zbiorniku tez na minute jeszcze raz podgrzewam i pale do -10 niema problemu bez tego nawet nie zagada a jak złapie to telepie nim jakby łapał na 2 gary

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hubertuss    483

Nie dziwne, że po takich usprawnieniach pali. Może tylko dziwne, że do - 10. Sprężania nie mierzyłeś? Czyli nie wiesz czy do remontu czy nie. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
juras390    2

no nie miezyłem ale jak oleju nie bieze a moc jest i cisnienie na wale tez to poco remont godzin ma 9000 na zegarze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
_Grzesiek_5    5

Mam takie pytanko odnośnie Jelonka 6400 może ktoś wyjaśnić na jakiej zasadzie załącza się w nim turbina, czy jest jakis moment że od pewnych obrotów czy dopiero gdy silnik ma duże obciażenie a może pracuje cały czas? jak to z tym jest ktoś kto posiada taką wiedze mogłby sie wypowiedzieć :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×