Skocz do zawartości

Polecane posty

yacenty    557

Pszenica ozima jest jedną z najważniejszych roślin stanowiących podstawę zaopatrzenia ludności w żywność. Jest czwartą rośliną, po trzcinie cukrowej, kukurydzy i ryżu, o największej światowej produkcji (w 2010 roku wyniosła ona ponad 650 milionów ton). Jednocześnie, wartość produkcji pszenicy plasuje ją na drugim miejscu na świecie, po ryżu.  W Polsce plon upraw pszenicy jest największy spośród wszystkich zbóż, a spośród roślin uprawnych wielkością ustępuje tylko plonom buraków cukrowych. W 2010 roku wielkość produkcji pszenicy, przeliczeniu na 1 mieszkańca kraju, wyniosła 246 kg. Zasiewy pszenicy obejmowały powierzchnię 2,1 mln ha (w tym 1,9 mln ha pszenicy ozimej), a zbiory wyniosły 9,4 mln ton. W 2009 roku Polska była 15 krajem na świecie i 4 w Unii Europejskiej pod względem wielkości produkcji pszenicy. Pszenicę można uprawiać na cele konsumpcyjne (do wyrobu mąk, kasz, makaronów, wypieku pieczywa i ciast) oraz paszowe. Pszenica ozima cechuje się dobrą zimotrwałością, znosząc dobrze mrozy do -18oC. Kluczowe dla prawidłowego rozwoju roślin, a w efekcie uzyskania dużego plonu, jest zapewnienie odpowiedniego zaopatrzenia pszenicy w wodę (co ważne, roślina dobrze korzysta z zapasów wody zimowej). Pszenica, ze względu na słaby rozwój systemu korzeniowego, jest zbożem o bardzo dużych wymaganiach glebowych. Najbardziej odpowiednie dla tej rośliny są gleby zasobne w składniki pokarmowe, o uregulowanych stosunkach wodnych, zaliczane przede wszystkim do I i II klasy bonitacyjnej. Możliwa jest też uprawa pszenicy na glebach klas IIIa, IIIb i IVa, a także – w niektórych przypadkach – IVb. Pod uprawę pszenicy nadają się gleby następujących kompleksów przydatności rolniczej: pszennego bardzo dobrego, dobrego, wadliwego i górskiego, żytniego bardzo dobrego, zbożowo-pastewnego mocnego i zbożowego górskiego. Jeśli pszenica uprawiana jest na glebach kompleksów o słabych parametrach, gleby te powinny być utrzymywane w dobrej kulturze. Gleby przeznaczone pod uprawę pszenicy powinny być systematycznie nawożone i wapnowane, prawidłowo uprawiane i pozbawione chwastów. Optymalna wartość pH gleby wynosi 6,6-7,2, ale możliwa jest uprawa na glebach o wartości pH 6,0-6,5. Nieodpowiednie dla pszenicy są gleby lekkie, podmokłe, zimne i kwaśne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×