Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
yacenty    3392

Pszenica ozima jest jedną z najważniejszych roślin stanowiących podstawę zaopatrzenia ludności w żywność. Jest czwartą rośliną, po trzcinie cukrowej, kukurydzy i ryżu, o największej światowej produkcji (w 2010 roku wyniosła ona ponad 650 milionów ton). Jednocześnie, wartość produkcji pszenicy plasuje ją na drugim miejscu na świecie, po ryżu.  W Polsce plon upraw pszenicy jest największy spośród wszystkich zbóż, a spośród roślin uprawnych wielkością ustępuje tylko plonom buraków cukrowych. W 2010 roku wielkość produkcji pszenicy, przeliczeniu na 1 mieszkańca kraju, wyniosła 246 kg. Zasiewy pszenicy obejmowały powierzchnię 2,1 mln ha (w tym 1,9 mln ha pszenicy ozimej), a zbiory wyniosły 9,4 mln ton. W 2009 roku Polska była 15 krajem na świecie i 4 w Unii Europejskiej pod względem wielkości produkcji pszenicy. Pszenicę można uprawiać na cele konsumpcyjne (do wyrobu mąk, kasz, makaronów, wypieku pieczywa i ciast) oraz paszowe. Pszenica ozima cechuje się dobrą zimotrwałością, znosząc dobrze mrozy do -18oC. Kluczowe dla prawidłowego rozwoju roślin, a w efekcie uzyskania dużego plonu, jest zapewnienie odpowiedniego zaopatrzenia pszenicy w wodę (co ważne, roślina dobrze korzysta z zapasów wody zimowej). Pszenica, ze względu na słaby rozwój systemu korzeniowego, jest zbożem o bardzo dużych wymaganiach glebowych. Najbardziej odpowiednie dla tej rośliny są gleby zasobne w składniki pokarmowe, o uregulowanych stosunkach wodnych, zaliczane przede wszystkim do I i II klasy bonitacyjnej. Możliwa jest też uprawa pszenicy na glebach klas IIIa, IIIb i IVa, a także – w niektórych przypadkach – IVb. Pod uprawę pszenicy nadają się gleby następujących kompleksów przydatności rolniczej: pszennego bardzo dobrego, dobrego, wadliwego i górskiego, żytniego bardzo dobrego, zbożowo-pastewnego mocnego i zbożowego górskiego. Jeśli pszenica uprawiana jest na glebach kompleksów o słabych parametrach, gleby te powinny być utrzymywane w dobrej kulturze. Gleby przeznaczone pod uprawę pszenicy powinny być systematycznie nawożone i wapnowane, prawidłowo uprawiane i pozbawione chwastów. Optymalna wartość pH gleby wynosi 6,6-7,2, ale możliwa jest uprawa na glebach o wartości pH 6,0-6,5. Nieodpowiednie dla pszenicy są gleby lekkie, podmokłe, zimne i kwaśne.

Pozdrawiam YacentY
Drogi użytkowniku - zapamiętaj sobie, nie ponoszę odpowiedzialności za posty innych użytkowników serwisu - odpowiadam tylko za siebie!!!

Ceny Nawozów,
Najprostsza karta pola: www.AgroDzienniczek.pl

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez ROLNIKSARA
      Witam,
      czy jest kto ktoś sieje trawę jednoroczną? Interesuje mnie jakiej gleby potrzebuje i termin siewu ? Z góry dziękuję za odpowiedź.
    • Przez armin089
      Witam,czy orientuje się ktoś na jakiej zasadzie działa wieloprogowy czujnik poziomu nasion w siewnikach firmy Agro masz?
    • Przez karol210589
      Mam pytanie do praktyków. Co w czasie suszy polecacie i robicie? Mocznik dolistnie? Czy rsm dolistnie bo też podobno można to tak stosować 
      Chodzi mi o wzmocnienie zbóż głównie pszenżyto i żyto. Są słabe oczywiście z powodu suszy. I chce je jakoś wzmocnić 
      Również czekam z drugą dawką rsm na zboża bo czekam na deszcz. Temat był gdzie już zakładany jednak chciałbym o konkretne rozwiązania które praktykujecie. Z góry dziękuję za pomoc
      Będę stosował to naturalnie z siarczanem magnezu i mikroelementami
    • Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj