direx7

Sprzedaż jajek

Polecane posty

direx7    1

Witam mam pytanie. Czy sprzedając jajka np do restauracji itp muszę mieć jakiś papier, że prowadzę działalność ? Chodzi mi o jakieś 500 jajek tygodniowo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
stg    21

Jak się dobrze z właścicielem restauracji dogadasz to nie powinno być problemu, ale lepiej było by legalnie bo restauracja miała by jajka wpisane w koszta i zawsze był jakiś zwrot podatku dla restauracji. Wszystko zależy od tego ja się dogadałeś

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maroon88    0

Jak się dobrze z właścicielem restauracji dogadasz to nie powinno być problemu, ale lepiej było by legalnie bo restauracja miała by jajka wpisane w koszta i zawsze był jakiś zwrot podatku dla restauracji. Wszystko zależy od tego ja się dogadałeś

O zwrot podatku to raczej by było ciężko bo wątpię aby kolega był VAT-owcem a tylko zwrot VAT-u wchodziłby w grę A jeśli rolnik jest na ryczałcie to może wystawić zwykły rachunek jeśli taki dokument jest potrzebny tej restauracji 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
direx7    1

tzn ja nie jestem ani na ryczałcie ani na vat. płacę normalnie składki krus nic więcej. mam tylko 4 ha. nic nie hoduje tylko zboże sprzedaje i mam 40kur i mysle zeby wiecej postawic i sprzedawać jajka bo aktualnie nie powiem dobrze mi schodzą po znajomych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maroon88    0

Więc jesteś na ryczałcie Co do samego interesu sam myślę nad zwiększeniem produkcji jajek z tym że ja musiałbym postawić jakiś budynek więc się na razie zastanawiam nad tym ale sklepy czy restauracje mają tak tanie jajka fermowe, że byłoby ciężko z opłacalnością 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Adas164    0

Kolego jakim cudem masz 500 jajek tygodniowo ? a piszesz ze masz40 kur licząc ze dziennie masz 40 ( przy dobrych wiatrach ) to wychodzi tygodniowo 280 jajek a gdzie  reszta ?

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
direx7    1

tak mam 40 kur i chcę dokupić jeszcze 100 kur aby mieć te 500 jajek tygodniowo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
stg    21

Maroon88 mi nie chodzi że hodowca kur odliczy sobie VAT bo na pewno na nim nie jest. Mi chodziło o restaurację że sobie wpiszą w koszta i sobie restauracja odliczy.

Z tą ilością kur to uważaj bo przy pewnej ilości(nie wiem dokładnie jakiej bo nie hoduję kur, poszukaj sobie w necie) istnieje obowiązkowa rejestracja hodowli kur, a jeśli chcesz cały rok mieć po 500 jajek w tyg to zimą na pewno ci te 100 sztuk nie starczy, a obowiązek jest chyba od 80 czy 100 kur(zorientuj się dokładnie), więc w świetle prawa musisz mieć zarejestrowaną hodowlę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maroon88    0

Maroon88 mi nie chodzi że hodowca kur odliczy sobie VAT bo na pewno na nim nie jest. Mi chodziło o restaurację że sobie wpiszą w koszta i sobie restauracja odliczy.

Z tą ilością kur to uważaj bo przy pewnej ilości(nie wiem dokładnie jakiej bo nie hoduję kur, poszukaj sobie w necie) istnieje obowiązkowa rejestracja hodowli kur, a jeśli chcesz cały rok mieć po 500 jajek w tyg to zimą na pewno ci te 100 sztuk nie starczy, a obowiązek jest chyba od 80 czy 100 kur(zorientuj się dokładnie), więc w świetle prawa musisz mieć zarejestrowaną hodowlę.

No tak - ale żeby właściciel restauracji mógł odliczyć sobie VAT to musiałby ktoś ten VAT odprowadzić - to miałem na myśli Ale faktycznie w dochodowym mógłby to może odliczyć Co do rejestracji to jest kilka wymogów - jednym jest wymóg rejestracji w weterynarii i dotyczy to hodowli od 350 sztuk do 1000 sztuk (sama rejestracja na uproszczonych procedurach a powyzej 1000 sztuk jest więcej wymagań) A te 80 sztuk o których wspominasz dotyczy urzędu skarbowego - i przekraczając tą liczbę należy odprowadzić podatek dochodowy liczony ryczałtem od sztuki - kwota jest ogłaszana na każdy rok i jak się nie mylę to coś około 2-3 zł za sztukę rocznie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
stg    21

Z tym Vat to już na samym początku napisałem że "lepiej było by legalnie...". A co do reszty to napisałem żeby kolega poszukał w necie, jak parę lat temu zakładałem swoją hodowlę też sporo rzeczy wyczytałem w necie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maroon88    0

No ale z VAT-em to rolnik ma wybór - albo się rozlicza jak firma albo nie I to i to jest legalne ale w tym drugim przypadku rolnik nie może odliczyć VAT-u od swoich zakupów - no i jak ktoś kupuje towar od rolnika który nie odprowadza VAT-u to ten kupiec nie może go odliczyć 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DUCH1986    3

Ale kolega napisał wyraźnie że nie chodzi o odliczenie VATu, tylko nawet jak restauracja kupi na zwykły rachunek (od rolnika ryczałtowego) to wciągnie to w koszty, a tym samym wykaże mniejszy zysk i zapłaci mniej podatku dochodowego. A co do ilości kur to też się zgadza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Yellowe    0

dzięki kolego poszperam na necie

 

Sprawdź na www.agrofoto.pl może tam znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez Kasia_fiol
      Dzień dobry, wie ktoś czy to coś niepokojącego? Jestem nowa w temacie kur. Niecałe trzy tygodnie temu kupiłam 30 kur i koguta z transportem . Miały to być kurki które już niosą ale u mnie łącznie zniosły dwa jaja plus to w kokonie. Już mi ręce opadają wciąż jest coś nie tak a kogut to już w ogóle porażka musiałam go dać do osobnej zagrody bo go dziobaly kury do tego stopnia że uszkodziły mu oko więc jest ślepy na jedno oko. Może jakieś rady jak ogarnąć problem . Daje im witaminy do paszy (przenice jęczmień kukurydzę ) stały się bardziej aktywne ale teraz zaczęły charczeć 😔 

    • Przez Karolakarolina
      Witam, posiadam 40 kur i chcę sprzedawać jaja. Wystarczy zgłosić kury weterynarii czy trzeba wejść w rhd? 
      Co wy byście zrobili? Na lewo nie sprzedam - konkurencja tylko na to czeka.
    • Przez flackmistrz
      Witam. Chciałbym zająć się hodowlą kur niosek na jajka. Nie mam doświadczenia bo do tej pory siedziałem tylko w bydle. Jak kwestie żywieniowe sobie spokojnie ogarnę to może ktoś mi naświetlić temat czy trzeba gdzieś to zgłaszać i jak to wygląda od strony biurokratycznej? Będzie to wolny chów w kurniku 20x10 na początku bez wybiegu w ilości 300-400szt. Dziękuje i pozdrawiam wszystkich
    • Przez patrycjaa12345
      Witam, dziś rano zdechł mi kogut. Wczoraj zachowywał się jak zazwyczaj, normalnie jadł pił gonił za kurkami. Grzebienia też nie miał bladego i wypróżniał się normalnie. Był to najsilniejszy i największy kogut w stadzie. Wieczorem położył się spać w tym miejscu cl zawsze, a rano otwierając kurnik zauważyłam leżącego go na ziemi pod jego miejscem. Grzebień byl całkiem siny nawet fioletowy. Jaka mogła być przyczyna jego śmierci? Dodam że za 2mies kończył by 2 lata więc nie był stary. Miał ktoś kiedyś podobnie?
    • Przez EdwwardMaja
      Dzień dobry
       
      Mam następujacy problem z kurą. Ma rzadkie zielone odchody, praktycznie się nie rusza z miejsca, ma bladszt grzebień. odizolowalem ją i co dalej robić?
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj