Skocz do zawartości
lukgaw86

jakie ziemniaki na długie przechowywanie?

Polecane posty

lukgaw86    0

witam, jakie ziemniaki na późna wiosne polecacie, które dobrze sie pechowaja, dodam ze odmiany żółte.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

cinek1808    27

słyszałem że jest taka metoda 

rolnicy sadzą ziemniaki dość późno tak aby na jesień były młodę kopią kopaczka i wsypują do skrzynio-palet przesypując na zmianę warstwy ziemią i ziemniakami i wstawiaja do chłodni na wiosnę wyjmuja z chłodni i te ziemniaki wygładaja jak młodę 

ktoś coś słyszał o tym 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mikad    226

Vineta nie nadaje się na długie przechowywanie bo ma dość krótki okres spoczynku. Jelly ma bardzo długi i faktycznie długo leży, ale nie nadaje się do przechowywania na pryzmie wyższej niż 2 m bo dostaje odgniotów, w kontenery i owszem. Przesypywanie ziemniaków ziemią w przechowalni to jakieś pierdoły ktoś pociska, nie wiem czemu to ma służyć a roboty byłoby przy tym że masakra. We Francji ziemniaki o niskiej zawartości skrobi przechowują w chłodniach w temp 3 stopnie a na wiosnę wyciągają, podgrzewają do 8 i sprzedają do Polski a dekle w mieście myślą że to młode. Takie przechowywanie nie ma prawa bytu u nas bo: potrzebne są odpowiednie odmiany, nawet te same odmiany u nas wychodzą brzydsze wizualnie bo ziemia w ich zagłębiu ziemniaczanym wygląda jak nasz piasek nad Bałtykiem, no i najważniejsza sprawa cena energii elektrycznej. Żabojady mają elektrownie atomowe i silne lobby rolnicze w postaci związków które wywalczyły specjalne stawki dla przechowalnictwa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukgaw86    0

zna ktoś odmiane: wendy ? z firmy norika, z opisu wynika ze dobra ale tylko doświadczenie praktyczne moze pokazac co to za odmiana

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PAN88    3

bellarossa jest dobra ze 3 lata temu sprzedawałem ją koło 20 czerwca nie pogniła wcalec prawie ale były długie kiełki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1994kuba1994    58
Napisano (edytowany)

Winete, owacje, belarosse to kopiecie w sierpniu czy wrzesniu? Czy te odmiany posadzone w tym samym czasie dojda mniej wiecej w tym sam czasie? Wytrzymaja tak do kwietnia marca w prEchowywaniu od wykopkow?

Edytowano przez 1994kuba1994

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grzesiu0905    3

wszystko zależy od pogody i ilości zabiegów na zaraze ja to najczęściej winete na przechowanie zaczynam kopać koło 15 września i leży w przechowalni bez problemu do maja.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PAN88    3

Winete, owacje, belarosse to kopiecie w sierpniu czy wrzesniu? Czy te odmiany posadzone w tym samym czasie dojda mniej wiecej w tym sam czasie? Wytrzymaja tak do kwietnia marca w prEchowywaniu od wykopkow?

 

bellarose możesz już kopać po 25 sierpnia  winete zawsze kopaliśmy koło 15 września o owacji nic  ci nie napisze bo nie miałem ale znam też ludzi którzy kopią te dwie odmiany co ja dopiero po 25 września  spójrz w góre napisałem że bellarosa może leżyć i do czerwca chyba że nie chcesz golić tak samo jak i winety

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1994kuba1994    58
Napisano (edytowany)

Okej. Dzieki za odpowiedz, a co znacza oznaczenia np Ca Cb?

Edytowano przez 1994kuba1994

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kissmy...    57

We Francji ziemniaki o niskiej zawartości skrobi przechowują w chłodniach w temp 3 stopnie a na wiosnę wyciągają, podgrzewają do 8 i sprzedają do Polski a dekle w mieście myślą że to młode. Takie przechowywanie nie ma prawa bytu u nas bo: potrzebne są odpowiednie odmiany, nawet te same odmiany u nas wychodzą brzydsze wizualnie

 

mam jedną bardzo nieszczelną komorę i w niej ziemniaki świetnie się przechowują, nawet te o krótkim okresie spoczynku - kły owszem puszczą, ale bardzo krótkie i ubytki masy są znikome, jakieś 3 miesiące temu ktoś mi przywiózł worek lordów (piękny kształt i wszystkie po 200-300g) na posmakowanie i jeszcze ich nie tknąłem, wygląda na to, iż ostro je potraktowali jakimś antykiełkiem, także na lżejszych stanowiskach można wyprodukować ładnego ziemniaka i w przechowalni dopomóc mu chemicznie, na zdrowie

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mikad    226

Po pierwsze żabojady nie traktują ziemniaków konsumpcyjnych chemicznie, na frytki i owszem nie ma to mniejszego znaczenia.

Po drugie, mówisz ładnego ziemniaka, nie wiem czy byłeś w największym zagłębiu ziemniaczanym żabojadów, ziemia wygląda mniej więcej jak nasza plaża nad Bałtykiem, nie widziałem takiej u nas.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kissmy...    57

czyli skórka takiego potraktowanego stop kiełkiem ziemniaka może być szkodliwa? gdzie we Francji jest zagłębie ziemniaczane? w basenie paryskim?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×