Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, 1410 napisał(a):

Nie 160,ale całe 272

Zwróć uwagę że to poszło na areał 1.7ha. Jakby nie patrzec 90-100kg w czystym składniku nie ma co przekraczać 

Opublikowano
9 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

ja myślę czy nie jechać w piątek wieczorem robal+ mikro+ skracanie, a w sobotę podać azot. Z tym że zrobiło się dość sucho, a pogody zmieniają się co godzinę i każda pokazuje co innego, więc szkoda by było podwójnie zaszkodzić 🤔

Jeśli opady się sprawdzą to i ja bym chętnie pojechał w sobotę w qq z doglebówką, ale 3 maja to nie za bardzo...

• Like 1
Opublikowano

czemu nie za bardzo? wiadomo że jest to święto, ale nie takiej rangi jak Wielkanoc czy Boże Narodzenie.

Jeśli były by warunki to ja nie będę czekał, od niedzieli ma niby 3 dni padać i ochłodzenie. Niech każdy robi zgodnie ze swoim sumieniem. 

Opublikowano
1 minutę temu, pedro2 napisał(a):

No właśnie moje sumienie mówi mi, że nie za bardzo 

w tamtym roku 3 maja widziałem w okolicy conajmniej 2 siewniki do kukurydzy 😛😛 

Opublikowano

Święto jest dla nas, a nie my dla święta. Odpocząć można, z rodzoną czas spędzić, ale machnąć jakiś zabieg też można. 

2 minuty temu, pedro2 napisał(a):

No właśnie moje sumienie mówi mi, że nie za bardzo 

Opublikowano
49 minut temu, radekz200 napisał(a):

w tamtym roku 3 maja widziałem w okolicy conajmniej 2 siewniki do kukurydzy 😛😛 

Kołchoźniki to nie patrzą i u nas. 

Myślę, że po grillu u szwagra mogę nie być w pełni sił by wieczorem jechać w pole.

Do siątki dzisiaj ledy czepiam na ewentualne nocne pryskanie bo leżą już z rok

Opublikowano
33 minuty temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

U mnie owies na dwóch działkach tak dziwnie położył się na prawo

Jaka klasa gleby? U mnie na V-VI też się tak chyli ale ja wiem, że to przez brak opadów. Dużo wcześniej poszły wszystkie nawozy i herbicyd, teraz czekam na deszcz i później na  żniwa. Widać też złożone jaja skrzypionki więc nie wykluczam zabiegu na robaka w przyszłości.

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, Kan_Alia napisał(a):

Jaka klasa gleby? U mnie na V-VI też się tak chyli ale ja wiem, że to przez brak opadów. Dużo wcześniej poszły wszystkie nawozy i herbicyd, teraz czekam na deszcz i później na  żniwa. Widać też złożone jaja skrzypionki więc nie wykluczam zabiegu na robaka w przyszłości.

Co polecasz?  W planach jest zabieg jutro wieczorem 

Godzinę temu, Piffpaff napisał(a):

Jak roślina się kladzie tzn ze brak turgoru czytaj brak wody + jak widzę słońce i masz efekt

Tak myślałem, ale lepiej zapytaj bardziej doświadczonych w uprawie owsa, dzięki 

Opublikowano
47 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Co polecasz?  W planach jest zabieg jutro wieczorem

No nie napisałeś jaka klasa bonitacyjna. Nie wiem jaki zabieg też planujesz. Jak herbicydy to tylko dopuszczone w owsie, w suszy rośliny i tak mogą odczuć stres. Co polecam? Patrząc na moje klasy ziemi jw. zalecam ciąć koszty i liczyć na deszcz. 

Opublikowano

U nas to się owies kładzie nie od suszy tylko od przymrozków i to ten siany wcześniej.Mialem pryskac od ziela ale chyba siarczan magnezu pierwszy będzie i może jakaś odzywka 

Opublikowano
3 godziny temu, Piffpaff napisał(a):

jeśli przetniesz roślinę i będzie pierwsze kolanko, do tego masz wilgoc to możesz jechać. Pytanie ile chcesz dać moddusa i ile dałeś N na owies

Poszło 150kg saletry i modusa dawke max czyli 0,4l

Opublikowano
2 godziny temu, Kan_Alia napisał(a):

No nie napisałeś jaka klasa bonitacyjna. Nie wiem jaki zabieg też planujesz. Jak herbicydy to tylko dopuszczone w owsie, w suszy rośliny i tak mogą odczuć stres. Co polecam? Patrząc na moje klasy ziemi jw. zalecam ciąć koszty i liczyć na deszcz. 

Pytałem akurat co na robala polecasz. Planowałem jechać odżywka+ coś na robala+ skracanie, bo ma niby prawię 10l ma spaść. W planach jest jeszcze azot w sobotę przed deszczem.

Opublikowano
Godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Pytałem akurat co na robala polecasz. Planowałem jechać odżywka+ coś na robala+ skracanie

Na robaka cyperkill. U mnie to jest głównie skrzypionka ale dopiero widzę jaja złożone na liściach więc czekam jak będą w fazie larw i przekroczą próg szkodliwości wtedy wjadę z cyperkillem. Ze skracaniem lepiej przemyśl ilość wody opadowej, dawkę azotu i STANOWISKO bo dalej nie napisałeś co to za gleba. Ja owsa nie skracam, azotu dałem 65kg/ha w czystym składniku. Mikroelementy rozważę po weekendzie jeśli owies się podniesie po opadach bo jak będzie słaby to ich nie przyswoi.

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Kan_Alia napisał(a):

Na robaka cyperkill. U mnie to jest głównie skrzypionka ale dopiero widzę jaja złożone na liściach więc czekam jak będą w fazie larw i przekroczą próg szkodliwości wtedy wjadę z cyperkillem. Ze skracaniem lepiej przemyśl ilość wody opadowej, dawkę azotu i STANOWISKO bo dalej nie napisałeś co to za gleba. Ja owsa nie skracam, azotu dałem 65kg/ha w czystym składniku. Mikroelementy rozważę po weekendzie jeśli owies się podniesie po opadach bo jak będzie słaby to ich nie przyswoi.

nie sprecyzowałem bo owies mam i na ciężkiej gliniastej ziemii-3 klasa -tam akurat bardzo ładny [i tak się nie położył] i na 6 klasie- totalny piasek. U mnie poszło jedynie 100 kg mocznika+100 kg kizerytu. planuje dorzucić po części jeszcze 100 kg mocznika na tej lepszej ziemii, a na słabszych 120-150 kg saletrzaku, bo nadają rzekomo 10l na sobotę. Mikro dodam bo nie ma jeszcze takiej tragedii z wodą. Jest sucho, ale jeszcze wszystko nie schnie. Odchwaszczanie goldem w dawce wyższa  niż etykietowa wyczyściła praktycznie wszystko oprócz przetacznika polnego, ale nie będę robił poprawki.

• Like 1
Opublikowano

Polecam przeczytać etykietę bo tam są zawsze ważne informacje odnośnie środka żeby nie popełnić jakiejś wtopy. Tam też jest info odnośnie warunków pogodowych.

Czytanie etykiet to podstawa