mlodyrolnik3

Owies jak uprawiać?

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
krilan06    2237

U mnie 2-3 liść i pewnie w przyszłym tyg będę jechał taką mieszaniną 

Dopiero teraz da się zasiać i po pogodzie dzis lub jutro potem nie wjadę znowu. Siać czy zrezygnować? Hmmm. Późno mega 

Szron88    29

Taka data to lepiej jeczmień jary może coś jeszcze urośnie.

Wiadomość z agroFakt.pl

Piffpaff    235
krilan06 napisał:

U mnie 2-3 liść i pewnie w przyszłym tyg będę jechał taką mieszaniną 

U mnie już 3 liść ale wstrzymam się jeszcze do końca tygodnia i jadę 1l gold

Samsung123321 napisał:

Dopiero teraz da się zasiać i po pogodzie dzis lub jutro potem nie wjadę znowu. Siać czy zrezygnować? Hmmm. Późno mega 

jeśli masz wilgoci i będzie ciepło to owies wyskoczy w ciągu tygodnia więc jeszcze tragedii nie ma ale jeśli pole w większości lekkie i szybko traci wodę to mimo że ruszy szybko to w czerwcu zacznie się redukcja bo korzonki będą za krótkie ale lepszy owies jak puste pole

Piffpaff    235

standardowo od 1 kolanka. Rok temu skracałem 1.2 ccc na 3 kolanko to czesc pola wyłożyło w tym roku będę celował w 1 kolanko

szwagier24    38

260 szt/m2 bingo sianego w pierwszej połowie marca to nie za mała obsada? 

Chyba jakiś problem z siewnikien bo cześć pola sporo gęstsza. 

I jeszcze takie przebarwienia na lisciach- czyzby przez zimne noce? 

IMG_20230503_170312.jpg

IMG_20230503_170302.jpg

jajonasz    1256
Napisano (edytowany)

260 owsa? 400 to takie minimum 

Edytowano przez jajonasz

Piffpaff    235

grobsze ziarno będzie hehe a jeśli chodzi o te przebarwienia to właśnie wczoraj rozmawiałem z wujkiem co też posiał wcześnie owies bingo i wygląda identycznie ale tak jest z pierwszym pisciem kolejne które wychodzą są już ładnie zielone więc też obstawiam mróz

SamaPrawda    378

Pryskacie już na chwast w owsie? Mój siany w połowie marca i pewnie pasuje już opryskać

jajonasz    1256

Dziś planuje, ale nie wiem czy nie będzie przymrozku 🤔

michal_19    126

Ja poczekam do poniedziałku na cieplejsze noce,mam mustanga forte 

Axd529    113

Ja w tym roku godem pryskam. Też czekam na cieplejsze noce po niedzieli.

Kupie cylinder,tłok do husqvarny 51 

Piffpaff    235

owies ma u mnie 3 listki więc jest czas jeszcze na chwasty i poczekam jeszcze z tydzień

cotamjaktam    37

Ja dziś pryskałem owies, ma po 3 rozkrzewienia. Chwastox nowy trio 1,5 l/ha

Karollorak93    117

Mój będzie po niedzieli odchwaszczany. Dostał 150 kg mocznika przedsiewnie, jak myślicie dać mu jeszcze ze 100 kg saletry czy przesadzę? Nie planuje skracać ziemie słabe, pod korzeń jeszcze poszła polifoska 200 kg

cotamjaktam    37

U mnie dostał 130 saletry, 100 polifoski, 5-6 ton pomiotu kurzego o zawartości 19 kg N w tonie. Póki co wygląda bardzo dobrze, ciemny i dobrze rozkrzewiony. Nic więcej mu nawozu nie rzucam jak coś to dolistnie.

Pafnucy12    4765

tak z ciekawości. po ile Wam owsy sypią? jaki plon? jakos nikt się nigdy nie chwali..

cotamjaktam    37
Napisano (edytowany)

U mnie rekord 5 ton, ale w mieszance z jęczmieniem na 5,6 klasie. Nikt nie uwierzy ale pole nisko położone i opad przypasował.

Tylko dodam, że siać jak najwcześniej się da, ten owies rekordowy sialem 6 marca. Jest ogromna różnica w plonie szczególnie na słabych ziemiach. W tym roku mój siany 16 marca ma teraz po 3 rozkrzewienia i powoli zacienia całą glebę, a ci co siali w kwietniu to w porównaniu z moim słabizna. Teraz nie daj boże susza i mają po owsie.

Edytowano przez cotamjaktam
  • Like 1

jajonasz    1256

U mnie w tamtym roku 5.5 tyle że na 3b xD Dobrze że wczoraj opryskałem bo w nocy cieplutko 

logan3512    138

Który chwastów lepiej wybrać na owies ten nowy trio czy turbo

jaco512    769

Mustang forte lub Gold, chwastoxy mają słabe działanie

alandil    172

Ja patriotycznie chwastox nowy kupilem. Dam znać jak wyszło. 

Pafnucy12    4765

ja jeszcze zaczekam z pryskaniem. chwastox turbo bedzie.

• Like 1

misiu1123    3
Dnia 4.05.2023 o 22:10, cotamjaktam napisał:

U mnie dostał 130 saletry, 100 polifoski, 5-6 ton pomiotu kurzego o zawartości 19 kg N w tonie. Póki co wygląda bardzo dobrze, ciemny i dobrze rozkrzewiony. Nic więcej mu nawozu nie rzucam jak coś to dolistnie.

Cześć. Badales pomiot na zawartość azotu? I te 6t to na jaki kawałek dałeś? Bo jeśli to miałoby iść na 1 ha, to jak to rozwiesc? Pozdro

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez koval103
      Witam!!!
      Jako że nie mogłem znaleźć potrzebnych mi informacji o cenach zbóż, postanowiłem zwrócić się o zapytanie na tym forum. Otóż szukam w jakich cenach mogła by chodzić mieszanka zbożowa : ( owies i jęczmień sześciorzędowy). Województwo Łódzkie  .
      Pozdrawiam !!!
    • Przez kubek123
      Cześć,jestem tu nowy i mam nietypowe pytanie co zasiać w 2016r. żeby jak najwięcej zarobić.Mam hodowlę krów mlecznych ziemia do wyboru to klasa 4,5,6 około 60 ha weźmy pod uwagę też że jest coraz większa susza mieszkamy na woj.mazowieckim
    • Przez Rolnikt25
      Witam ma problem w owsie pojawiło się dużo gorczycy polnej którym chwastoxem to prysną turbo, extra, trio owies ma 3liście to chyba jeszcze zawcześnie na oprysk a czy moge do chwastoxu dodać odżywke typu plonvit z, insol, ekolist nigdy tego nie robiłem więc pytam.
    • Przez zetorek7211
      Witam od wielu lat uprawiam owies zazwyczaj sieje po zycie lub kukurydzy zawsze sie udaje raz lepiej raz gorzej plonuje ale w tym roku na jednym z pol mam takie dziwne zjawisko ze sa plamy jasnozielone przechodzace w zolte. Klasa ziemi IV stanowisko po zycie sprzatnieta sloma pod korzen 350 kg Lubofoski 250 kg Salmagu nasiona nie zaprawiane. Po zniwach bylo wapnowane. Obok na kawalku ktory wydzierzawilem byl to odlog zaorany w listopadzie tez posialem owies i jest taki ladny ze ten na moim polu wyglada marnie troche. Czym mu pomoc ? Druga dawke nawozu dac dolistnie czy sypnac na owies po ugorze juz pryskalem a tego nie chce narazie bo moze cos mu dodam dolistnie tylo co polecacie ? Co tym zrobic ?
    • Przez Agro_Durdy
      Na owsie dokładnie to na liściu flagowym pojawiły się białe plamy owies był pryskany dwa dni temu mocznikiem, siarczanem magnezu siedmiowodnym,oraz plonvitem z góry mówię że dawkowałem tak jak na opakowaniach było nic "na oko"
      Prosił bym o rady czy pryskać jakimś fungicydem co robić ?
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj