Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z reguły ten co sprzedaje to zna się tylko na tym jak sprzedawać a nie na oferowanym towarze. Przynajmniej w mojej okolicy tak jest, sprzedawcy mają nikłą wiedzę o działaniu nawozów czy oprysków ale do tej pory nikt od nich tej wiedzy nie wymagał bo nikt takiej nie poszukiwał. Także polecam dowiedzieć się bezpośrednio u producenta.

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
53 minuty temu, tommy66692 napisał:

Tylko jutro nie jedz siać 

Hehehe, nie no, aż taki bezboznik znowu nie jestem. Chociaż i tak rano na 7 do pracy idę, więc mi to bez różnicy. Taką mam robotę plus pateraka hobbystyczne. 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 8.04.2023 o 22:49, KlimekPL napisał:

Z reguły ten co sprzedaje to zna się tylko na tym jak sprzedawać a nie na oferowanym towarze. Przynajmniej w mojej okolicy tak jest, sprzedawcy mają nikłą wiedzę o działaniu nawozów czy oprysków ale do tej pory nikt od nich tej wiedzy nie wymagał bo nikt takiej nie poszukiwał. Także polecam dowiedzieć się bezpośrednio u producenta.

Kiedyś byłem w jednym sklepie takim małym, normalnie kupuję wszelkie środki u jednego gościa, ale akurat kupowałem kalosze to tak zapytałem, czy mają Kinto Plus i Systivie, to ta Paniusia, za którą była cała półka środków pyta co to jest. Mówię zaprawa do zboża. Musiała iść do drugiego pomieszczenia i z drugą paniusią podyskutować co gdzie i jak. Po 5 minutach poszukiwań stwierdziły, że mają funaben. Po prostu ręce i cycki opadają. Gdybym sam tego nie zobaczył, to bym nie uwierzył, że tak się da w sklepie rolno-ogrodniczym.

Jutro z samego rana jadę uprawiać pod owies ostatnie mokre pole. Jak nie da rady wjechać na całości to sieję tylko tam gdzie sucho bo termin ciśnie. To pierwsza taka sytuacja od 2017 roku, że są problemy z zasianiem z powodu bagna w polu.

Edytowane przez Młody1997
Opublikowano (edytowane)

Tak jak w ogrodniczym kolega glifosat kupił do opryskania owsa od chwastów, dzięki czemu nie musiał robić żniw w tamtym roku. 

Zarówno sprzedawca jak i on to cymbały, bo sprzedawca mu to polecił a ten drugi etykiety nie przeczytał.

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano

Witam, pytanie mam odnośnie zaprawiania owsa. Zostało mi z jesieni zaprawy Premis Plus i nawozu donasiennego Fessional. Czy można tym środkiem zaprawiać owies? Bo jakoś dziwnie wszystkie zboża są na etykiecie poza owsem. Co o tym myślicie, zignorowali owies bo to za droga zaprawa, czy może zaszkodzić?

Opublikowano

U mnie siany 23.03 i dopiero rzadki widać, w tym roku N poszedł tylko pod korzeń 100kg mocznika i planuje dać bakterie azotowe jak podrośnie i tyle czy to coś pomoże to się okaże. Nie wróżę dobrej ceny na owies w tym roku, bardzo dużo osób sieje owies i sypia azot więc towaru nie powinno zabraknąć a do tego sporo osób już kupuje wegiel więc też nie będzie takiego szoku jak rok temu. Obym się mylił

Opublikowano
Samsung123321 napisał:

Będę jedyny co zasieje początkiem maja? Nie dość że ziemia zimna, to jeszcze bagno i się nie da... Prognozy mówią że za 2 tygodnie można siać bo niczym to obeschnie... woda stoi... o ile zwiększyć normę wysiewu?  

Nie będziesz jedyny. U mnie to samo

Opublikowano
1 minutę temu, KlimekPL napisał:

Serio u was jest taka tragedia że na żadnym polu nic nie można zrobić? Może jest kilka suchszych kawałków że można już zacząć coś robić?

Dzisiaj przejechałem kultywatorem i zasadzilem pare arów ziemniaków,ale ziemia akurat do siania by była.Aktualnie pada deszcz,więc narazie po robocie

Dnia 10.04.2023 o 18:54, KlimekPL napisał:

Tak jak w ogrodniczym kolega glifosat kupił do opryskania owsa od chwastów, dzięki czemu nie musiał robić żniw w tamtym roku. 

Zarówno sprzedawca jak i on to cymbały, bo sprzedawca mu to polecił a ten drugi etykiety nie przeczytał.

Raz pamietam jak znajomy pryskał sobie pszenice i akurat wujek miał 20 arów owsa i tez mu prysnął.Musiał mieć akurat środek na owies głuchy,bo mu go spalił 😁

Opublikowano
20 godzin temu, soltys48 napisał:

Dwa tygodnie temu siałem 

Sołtys obyś miał rację z tym rzadkim sianiem owsa wczoraj sypałem saletrę to nieciekawie wygląda posłuchałem cię i obym się nie mylił bo będe cię chwolił w każdy parafii

Opublikowano
2 godziny temu, Gringo1 napisał:

Sołtys obyś miał rację z tym rzadkim sianiem owsa wczoraj sypałem saletrę to nieciekawie wygląda posłuchałem cię i obym się nie mylił bo będe cię chwolił w każdy parafii

Pokaż jak wygląda mój też dość rzadko siany tam gdzie dało się wjechać 

Opublikowano
3 godziny temu, Gringo1 napisał:

U Przemka @soltys48 to inne warunki klimatyczno/glebowe , w centrum nigdy nie osiągniemy takich wyników wzorując się na takiej samej technologii