Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mi Bingo  sypie 4t/ha przy podaniu 100kg/ha polifóski 6 i 100 kg/ha saletrzaku plus zawsze daje odzywki z dodatkiem moczniku i siarczanu mg. , stanowisko po mieszankach zbożowych na 4 kl ziemi, nie sypie wiecej bo wtedy zaraz leży , co do skaracania sieje na lekkich glebach wiec jak przelece stabilanem to róznie moze się to skonczyc w zaleznosci od roku

Opublikowano

polifoska 6 200kg i mocznik 150kg przed siewnie  druga dawka azotu 100kg mocznika licze na plon 5-6ton skracanie dwa razy i odżywki. Jakieś zmiany w nawożeniu wg was?

Opublikowano

ja nie wjechalem z owsem :( teraz mrozy, po mrozach pusci, kilka dni blotko i sie wszystkie jare skumuluja na raz razem z łubinami to spał bede w ciagniku chyba

Opublikowano

chce jutro zaprawić na mokro owies.  w pomieszczeniu w którym bede to robić będzie taka sama temperatura jak na zewnątrz, czyli ok -5. czy to może przeszkodzić w czymś? zaprawa bodajże orius

Opublikowano
2 godziny temu, MF3120 napisał:

Posiane 5,7 ha i wszystko teraz już przykryte śniegiem. Pod korzeń poszło 60N 40P i 90-100K. Zasiałem 350 szt/metr tzn 180kg. Klasa 5 i 6.

Gratulacje wczesnego siewu, zazwyczaj ja jako jeden z pierwszych się wyrywałem niestety nie w tym roku

Opublikowano

Też powinienem mieć już zasiane około 10 marca ale zawsze jakieś problemy i ambitne plany ultrawczesnego siewu trzeba odłożyć na następny rok. Teraz to pewnie pod koniec miesiąca dopiero.

Opublikowano
Wiadomo że nie wszystko się układa jak chcemy. Ja już mam wszystkie pola przygotowane i gdyby nie inne ważne sprawy jakie musiałem załatwić w tygodniu to reszta też by była posiana i nawet jęczmień chciałem posiać bo nic by mu się nie stało, kilka dni by poleżał pod śniegiem i tyle. Zostało by mi tylko do obsiania taki mały dołek ale on potrzebuje trochę więcej czasu na obeschnięcie.
Opublikowano (edytowane)

Witam. Jestem nowy i jeśli można to popytałbym doświadczonych rolników o uprawę owsa. Plan był siać do 30 marca, niestety po ostatnim weekendzie nie da rady. Co myślicie jak posieje na początku kwietnia to będzie coś z tego?Klasa IV ok 200kg/h. Ziarno C1. Planuje dać 200 kg amofoski i 200 kg saletry w dwóch dawkach. I tu pytanie. Jest sens dzielić na dwie dawki N a jeśli tak to kiedy drugą. Na chwasty mam zamiar opryskać Goldem 450 EC 1l/h po trzecim liściu. Czy do golda dawać mocznik czy nie. No i najgorsze póki co dla mnie. Co proponujecie dolistnie i ile razy. Czy dawać antywylegacz a jeśli tak to ile razy i jaki. Podalibyście jakieś sprawdzone nazwy środków z mikroelementami, terminy oprysków i czy z tymi opryskami za każdym razem mocznik?  Bardzo bym prosił o odpowiedź. Pozdrawiam.

Edytowane przez lukasorg
Opublikowano

Mi się udało zasiać  ale czy pogratulować to zobaczymy -12 nocą brak śniegu  a ziarno wody nabrało bo jeszcze przed mrozem odkopałem ziarenka to były napęczniałe więc ciekawy jestem

Opublikowano
Mi też się wydaje że przeżyje. Ja siałem tuż przed tym mrozem, nawet już śnieg padał pod koniec także się nie boje. Szkoda tylko że nie miałem wcześniej czasu bo wszystko bym już miał posiane.
Opublikowano
3 godziny temu, Pawel2678 napisał:

Mi się udało zasiać  ale czy pogratulować to zobaczymy -12 nocą brak śniegu  a ziarno wody nabrało bo jeszcze przed mrozem odkopałem ziarenka to były napęczniałe więc ciekawy jestem

będzie dobrze nie raz tak siełem , dodam tylko,ze raz jak zasiałem potem przez 6 tygoni śnieg leżał

Opublikowano (edytowane)

Jak nie wylazł z ziemi to na pewno nic mu nie zaszkodzi a nawet może pomóc taka pogoda.

U mnie teraz ma być max +3 za dnia a w nocy schodzić będzie do -5 a ziemia już żdążyła zamarznąć a przed powrotem zimy rozmarzła raptem na 15cm a pod spodem skała. W takich warunkach, żeby coś zrobić w polu to chyba najprędzej w kwietniu w tym roku...

Edytowane przez KlimekPL