Skocz do zawartości
uciu1

Ciśnienie wtrysku [pompa Motorpal ] w Belarus 952.4

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
seweryn20    575

Nie da się idealnie utrzymać temperatury silnika. Jak do tego dołożysz precyzje ruskich wskaźników to i 120 stopni uzna bym za dobrą. Wszystko masz ok jeśli wody nie gotuje. Niczym się nie przejmuj. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
uciu1    0

Witam

Do belarusa 952.4 reperaturka pompy wody pasuje od innego ciagnika czy musi byc od ruska prosze o pomoc

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

seweryn20    575

Jak od innego ciągnika? Ma być ta do ruskiego a nie z ursusa czy zetora. Każdy ma swój patent i są one niezamienne.

Edytowano przez seweryn20

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
uciu1    0

witam

mam takie pytanie odnosnie belarusa 952.4. Natomiast chodzi mi o pompe wody. Ogolnie posiadam pompe wody taka ze kolo na pompie jest na zwykly pasek klinowy (od strony chlodnicy) i na kolo zabkowane. Pytanie mam takie jak zakupil bym pompe na zwykly pasek a zalozyl swoje kolo do tej nowej pompy to bedzie pasowalo? Czy moze ta na zwykle kolo ma krotsza oske pompy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

witam, mam pytanie, mianowicie chodzi mi o przedni napęd, do przodu jakie by nie bylo obciążenie to ładnie ciągnie, równo. Problem zaczyna się gdy chcemy jechac do tyłu, wtedy przedni napęd juz nie działa. Co jest nie tak? Ciągnik jest nowy, ma 55godzin przepracowane

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Załączasz napęd automatyczny a nie stały. Automat działa na zasadzie sprzęgła jednokierunkowego. Na napędzie auto... przodek do tyłu nie ciągnie. 

Pociąg dźwignię jeszcze bardziej a jeśli się nie da wyreguluj mechanizm załączania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
uciu1    0

Witam...

Panowie mam pytanie. Co to moze byc jak dzisiaj jechalem swoim belarusem 952.4 i po wcisnieciu sprzegla pedal nie odbija do konca, zatrzymuje sie w polowie podlogi. Co to moze byc biegi wchodza bez zgrzytow ale pedal po wbiciu biegu lub na luzie zostaje w polowie i musze lekko naga podnosic

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
uciu1    0

Jeszcze odkrecilem dzisiaj klapke od dolu i lozysko sie zaciera ale to raczej nie ma nic wspolnego z tym ze pedal nie odbija

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Ma wiele wspólnego. jak łożysko się nie cofnie to pedał też.  Zdejmij cięgna od pedała i sprawdź co ciężko chodzi. jesli sam pedał to przesmaruj jego oś obrotu, jeśli dźwignia idąca do łożyska to tuleje po której się ono porusza i oś obrotu dźwigni. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
uciu1    0

Pedal i dzwignia chodzi lekko tylko po dzisiejszym dniu pare razy jak wbijalem biegi to juz na samym koncu zaczynaly ciezej wchodzic 1 i wsteczny nawet zgrzytaly. Czy czeka mnie rozjezdzanie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Musisz sprawdzić dokładnie mechanizm wyprzęgania łącznie z dociskiem.  Każda rada to gdybanie. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
uciu1    0

czyli trzeba rozjechac


Pol roku temu robili mi sprzeglo wymiana tarczy i docisku i znowu do roboty

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Może nie. Niech ktoś depta po pedale a ty patrz co się tam dzieje. Może akurat....

Znajomemu robiłem sprzęgło i też wytrzymało coś koło roku. Okazało się że zawleczki które założył producent docisku były za długie i za cienkie. Jedna wypadła, wyleciał bolec i wyłamało jedno ucho w docisku. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
uciu1    0

Wczoraj jak lezalem a druga osoba deptala bylo wszystko ok. Lozysko dochodzilo do lapek i normalnie je naciskalo. Tylko ta odleglosc gdy lozysko naciska na lapki jest cos mala. Pedal jak sie naciska nie ma oporu prawie od poczatku naciskania tylko robi sie opor nie duzy dopiero od podlogi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Jałowy skok na pedale ma wynosić jeśli się nie mylę 60 mm. U mnie sprzęgło chodzi tak że ciężko wyczuć ten moment kiedy naciska łożysko na łapki. 

Może ustaw je na nowo jak należy, sprawdź sprężynę odbijającą pedał w górę, podreguluj ją tam są dwie regulacje. jedna to napinanie sprężyny a druga zmiana kąta jej pracy w niewielkim zakresie. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
uciu1    0

Nowlasnie jak wkrecam te sprezyne czy wykrecam to nie ma roznicy a te zmine kata to jak ustawic

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Musisz popuścić obie śruby którymi jest przykręcony wspornik tej sprężyny. Jeden otwór jest fasolkowy a drugi okrągły, albo dwa fasolkowe już nie pamiętam. Można tym trochę pokręcić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
uciu1    0

nigdy tego nie ruszalem ale lepiej to spr i dobrze ustawic niz rozjezdzac

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
uciu1    0

jesli tarcza sie sciera z czasem to wtedy mogla sie zmienic regulacja skoku jalowego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×