Skocz do zawartości

Egzamin zawodowy z kwalifikacji R.03 pisemny i praktyczny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy zdaje ktoś egzamin praktyczny R.03 w sobotę w Chrobrzu? Jest jakiś pewniak, czego można się spodziewać?  Czy jest jedna wersja egzaminu na całą Polskę? Ktoś już tam zdawał? Pozdrawiam

Opublikowano

bez stroju pewnie też dopuszczą do egzaminu,choć to już zależy od egzaminatora. Skoro ma być obowiązkowo to lepiej zabrać...

Dzisiaj była próba kręcona i przegląd ciągnika. Próba - wysiew 300 kg/ha pszenicy z uwzględnieniem 5% poślizgu kół siewnika, próba wychodziła dopiero za 2 razem. Haczyk była taki,że siewnik był podpięty do ciągnika,ale nie było zawleczek. Przegląd ciągnika to wiadomo: paliwo, olej, ciecz chłodząca i ciśnienie w kołach.

Opublikowano

Witam mam pytanko czy ktoś z was mógł mi powiedzieć jak przebiega taki egzamin z próbą kręconą od początku do końca, czy trzeba mieć jakiś strój itp . Bardzo będę wdzięczny za wszystkie  informacje  . Pozdrawiam Michał :) 

Opublikowano

U nas były trzy stanowiska czyli trzy ciągniki z siewnikami.Trzeba było zrobić przegląd olej,płyn,paliwo,cisnienie ogumienia..Wynik zapisać w arkuszu ,potem rozwiązać zadanie np.300kg 5%poślizg to jaka dawka na hektar.Ustawić siewnik wg tabeli i wykonać próbę .Ja robiłem trzy próby a jeszcze malo wyszło.Tabela swoje a życie swoje.Miałem agromasza to nawet nie było w tabeli jak ustawić na 300kg,trzeba było strzelać.

Opublikowano (edytowane)

Czyli załóżmy że mam to zadnie wyliczyłem wszystko i ustawiam . kręcę korbą 30 razy  . po czym stwierdzam czy jest dobrze lub nie :)  sprawdzam ciągniczek  i koniec :0 A jakiś strój obowiązkowy jest ? 

Edytowane przez MichaGciarz
Opublikowano

Strój taki jak na praktyki zgodny z przepisami bhp :) te egzaminy praktyczne r3 to jakis śmiech :o My mieliśmy redlenie ziemniaków a ja akurat trafiłem na c 360 ktora można bylo zgasić jedynie przy pompie wtryskowej i facet za mną chodzil i mi gasil ciągnik jak chcialem wysiąść. A zeby bylo śmieszniej to redla byly w takim stanie ze nie bylo mowy o ustawieniu jakimkolwiek wystarczylo ze sie poudawalo z kluczami

Opublikowano

Przy starych naborach starczy R03 a nowy nie wiem

Mi w ARIMR powiedzieli że w PROW 2007-2013 wystarczy R.3, ale że oprócz świadectwa ukończenia i zdania egzaminu trzeba mieć jeszcze jakiś dyplom, ale do końca nie zapamiętałem o co dokładnie chodziło. 

W nowych naborach ponoć nie wystarcza R.3

Opublikowano

Ale nie chodzi o punktowanie wykształcenia we wniosku, tylko o uzupełnienie wykształcenia. W starym naborze sam R.3 nie dawał punktów do wniosku, ale można było uzupełnić wykształcenie robiąc sam R.3. Tylko po kursie i zdanym egzaminie trzeba wysłać pismo do komisji egzaminacyjnej z prośbą o wydanie jakiegoś dodatkowego dyplomu. No i właśnie ciekawi mnie co to dokładnie musi być. Może ktoś już się zetknął z tym tematem?