Skocz do zawartości
CZAREKDRD

case 1055 przestal podnosic Pomocy

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Case
CZAREKDRD    0

Witam mam problem z moim Case 1055 79r. Mianowicie podczas orki podniosłem pług i juz nie moglem go opuscić ani podnieść bardziej tak jakby coś się zacięło. Pług jest obrotowy normalnie wszystko się obraca wiec pompa raczej jest ok. Zawór od regulacji opuszczania rozkrecony na szybkie opuszczanie nic to nie daje, gdzie szukać usterki. Z góry dziękuje za pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mrmagyster    30

Po 1 - poziom oleju, pewnie normalnie sprawdzasz poziom oleju w skrzyni, bo zapewne tak jest, chyba że masz osobny.

Po 2 - sprawdz podnoszenie opuszczanie w różnych pozycjach ciągnika, no chyba ze na rowninach robisz

Po 3 - skoro obracac możesz pługiem a nie możesz działac nic podnosnikiem, hmm zostaw go na jakis czas czy cos opadnie ten pług czy nic. Na logikę to po dłuższym zastanowieniu się po użyciu dzwigni podnosnika nie ma reakcji, tzn że dzwignia nie daje dalej impulsu - rozdzielacz? Ale zanim od razu przejdziesz do rozdzielacza to może po prostu wyczyść filtr oleju hydrauliki przyczyn może byc trochę. Nie znam ciągnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
macin87    42

Sprawdź czy ośka od podnoszenia się kręci bo może sama dźwignia się tylko porusza (może coś się poluzowało, ścięło wypusty, itd. czy wszytko rusza się aż do rozdzielacza)

Jeżeli tam jest ok. to zaciął się zawór (pług opada na zgaszonym silniku po jakimś czasie?)

Edytowano przez macin87

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Problem jest w sterowaniu rozdzielacza lub w samym rozdzielaczu. Oleju nie masz co sprawdzac skoro hydraulika chodzi. A skoro podnosnik ani nie podnosi ani nie opuszcza to znaczy ze rozdzielacz jest w pozycji neutralnej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
CZAREKDRD    0

Pług przez noc troszkę opadł tak normalnie zawsze się tak działo musiałem go ściągnąć wózkiem widłowym bo nie dało się opuścić. A jak odblokować tan rozdzielacz z tego położenia neutralnego. Olej jest w skrzyni i w zbiorniku od hydrauliki ma dwa osobne skrzynie i hydraulikę. Wajchy wszystko działa olej był spuszczony dostałem się do okienka przy rozdzielaczu wszystko się rusza jak wajchami się rusza. Mam do niego schemat hydrauliki może komuś to pomoże wyśle na email jak by miało to coś podpowiedzieć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
JACK36    0

Witam .Sprawdz zawór przy filtrach ,które są obok pompy hyd.przynajmniej przy 1056 zacinał sie zawór i nie opuszczał pługa.


Witam.Mógł zaciąc sie zawór przy filtrach hyd.przy pompie.Ja tak miałem przy 956

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
CZAREKDRD    0

Witam .Sprawdz zawór przy filtrach ,które są obok pompy hyd.przynajmniej przy 1056 zacinał sie zawór i nie opuszczał pługa.

 

Witam.Mógł zaciąc sie zawór przy filtrach hyd.przy pompie.Ja tak miałem przy 956

 

A masz moze jakies zdjecie tego zaworu bo ja tam mam filtr taki maly i taki rozdzielacz oleju.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
suzuki18l    9

u mnie inaczej się działo, ale to cała hydraulika się zacinała,razem  ze wspomaganiem , najgorzej jak ciągnik długo stał po odpaleniu po trochę zacinał  jak chciałem np podnieść agregat, tak jakby szarpał, po trochu ,tak samo z opuszczeniem agregatu jak się zacięło tak stało, po gazowałem i opadł, spróbuj u siebie dać gaz na ful może opadnie jak  u mnie, tak samo ze wspomaganiem, raz było raz nie, ale po jakimś czasie przestawało i ok było, może też ten zawór co kolega wyżej wspomina, poczekamy może podpowie gdzie się znajduje :), Jacek na pewno odpowie konkretny chłop .  tylko u mnie pewnie gdzieś indziej będzie bo posiadam case 1056 , u mnie przy filtrach jest zawór z elektromagnesem pewnie to ten

 

Edytowano przez suzuki18l

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
JACK36    0

Po prawej stronie silnika znajdują sie trzy filtry połączone razem.Zawór znajduje sie pod srubą na klucz chyba 19 nie jest to elektromagnes.


Jest to sprezyna i taki grzybek na trzpieniu.

 


Ale suzuki 18 ma racje przegazówa nie raz pomaga,lub kilkakrotne zgaszenie i odpalenie

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
macin87    42

U kolegi jest inne sterowanie podnośnikiem niż w naszych i nie znajdzie tam przy pompie tego zaworu (bo jest to starszy model od mojego, sterowanie w nowszych było hydrauliczne a nie mechanicze- w ster. hydraulicznym mamy przy silniku taki srebrny filtr i w nim  znajduje się dzielnik strumienia dodatkowo w kabinie mamy pokrętło od sterowania pracą pływającą i siłową, itd. nie będę opisywał bo to nie w tym ciągniku)

CZAREKDRD masz w swoim siłownik wspomagający podnośnik (ten zewnętrzny)? Jak masz to odkręć przewód i spuść olej, a ramiona opadną. Następnie spróbuj odpalić i może zaskoczy jeżeli to tylko zanieczyszczenie 

Jeżeli mechanicznie działa wszystko poprawnie tz. dzwigienki poruszają się, cięgno od położenia podnośnika nie odczepiło się itd. sprawa tkwi w zaworze który znajduje się w mechanizmie rozdzielacza podnośnika 

No chyba że masz sterowanie hydrauliczne???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
suzuki18l    9

przy takim czerwonym silniku, przerąbane bo nieraz mi złapało na drodze taki nagły brak wspomagania , nic wesołego 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
CZAREKDRD    0

Tak jak napisał marcin87 tam mam tylko ten filtr hydrauliki i nie mam tych dodatkowych wspomagających siłowników. Jutro dodam zdjęcia tych rozdzielaczy i osprzętu przy silniku. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
suzuki18l    9

Suzuki pompa siada od wspomagania

raczej nie, takich objawów by nie było, ze raz jest ok a czasem złapie ze brak wspomagania, i zgaszę ciągnik odpalę i znowu ok, lub dam w palnik

Suzuki pompa siada od wspomagania

raczej nie, takich objawów by nie było, ze raz jest ok a czasem złapie ze brak wspomagania, i zgaszę ciągnik odpalę i znowu ok, lub dam w palnik

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mrmagyster    30

Kurka nic nie przychodzi mi do głowy, ale jak tam masz regulację siłową, pozycyjną i mieszaną? Wypróbuj na tych regulacjach może cos przycięło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kris5    1

Panowie mój case nie chce odpalić akumulator dobry a nie kręci czy może to być wina rozrusznika??  ciągnik to case 1055

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mrmagyster    30

Panowie mój case nie chce odpalić akumulator dobry a nie kręci czy może to być wina rozrusznika??  ciągnik to case 1055

 

W jakich temp próbujesz go uruchomić? Akumulator dobry? Dobry to nie jest dobre stwierdzenie. Skoro nawet nie zakręci, a twierdzisz że aku dobry to może tylko prąd nie dopływa do rozrusznika. Sprawdz cały obieg przewodów - akumulator-rozrusznik-masa. Zdejmij klemy i przeczysc je papierem ściernym, na aku + i - tez przeczysc.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kris5    1

akumulator dobry bo w innym ciągniku kręci dobrze nie wiem jak z prądem jutro sprawdzę ale wydaje mi się że dochodzi tylko tak jak by rozrusznik go pobierał a nie kręći tzn kręci ale bardzo słabo podpinałem nawet prostownik bezpośrednio do rozrusznika i też słabo kręcił 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez Andre8989
      Witam. Mam pytanie czy w case 5120 olej na hydraulike jest w osobnym zbiorniku czy razem ze skrzynią biegów.
    • Przez BENNY82
      Witam. Tak jak w tytule mam pytanie odnośnie wskazań wyświetlacza temperatury co on właściwie wskazuje temp, wody czy oleju hydr.? I ile kresek wskazuje po rozgrzaniu bo u mnie latem maks 3 a teraz przy. Takich temperaturach maks 2 kreski. Nosze sie z zamiarem wymiany termostatu ale nie chce tego robic na darmo bo może jest ok. Przy talerzowaniu rzepaczyska zapchala sie chlodnica i uroslo do polowy i sam nie wiem jak to ocenić. Prosze uzytkownikow z takimi samymi wyświetlaczami o podpowiedzi
       
    • Przez TheBociek1996
      Jak wiadomo grupa CNH na targach SIMA w Paryżu (22-26.02.2015 r.) ma zaprezentować nowe modele ciągników:
      Case IH Maxxum i Puma
      Steyr Profi i CVT
      New Holland T6 i T7

      Oto co udało mi się znaleźć w sieci.

      Case IH:

      Maxxum


      Puma



      oraz zapowiedź
      https://www.youtube.com/watch?v=XvZ8-4e1sbM

      New Holland:

      T6


      T7



      Niestety nic na temat Steyera nie udało mi się znaleźć.


      Jeśli będziecie mieć nowe informacje co się zmieniło wizualnie, technicznie, co będzie a czego nie, jak będą oznaczone nowe modele i jak będą odpowiadać w stosunku do siebie zachęcam to podzielenia się tym info tutaj.

      Oprócz Case IH do tematu postanowiłem wrzucić jeszcze Steyera i NH bo to ten sam koncern i po co robić zamieszanie, także jeśli będzie w złym dziale proszę o przeniesienie.
    • Przez ursusc360turbo123
      Witam. Czy wie ktoś z jakim momentem dokręcić Głowice i panewki w silniku D-239 ?(case 856 XL) 
    • Przez Tty318_PL
      Witam, czy wie ktoś może co to jest?? Proszę o szybką odpowiedź.(International 844sb)

×