Skocz do zawartości
Zet7211MF6140

Zetor 7211. Nie działający licznik mth i temperatury

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Zetor

Witam. Mam taki problem że nie bije licznik mth ale obrotomierz działa, i jeszcze mam jeden problem gdzieś ok 2 lat temu wymieniłem pompę wodną i od tamtej pory nie działa mi zegar od temperatury płynu chłodzącego dodam że czujnik nowy i zegar tak samo.

Jaka to może być przyczyna ?

 
 
 
 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lamboEVO100    175

To 2 lata jeździsz i nie wiesz jaką masz temperaturę na silniku ? Może  nie podłączyłeś masy do czujnika i nie działa przez to. Co do licznika to u mnie też nie bije MTH i już nie wiem co zrobić, pozostała tylko u mnie wymiana całego licznika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
magnum123    47

Wina pewnie leży w prądniczce umieszczonej za alternatorem, pewnie jest uszkodzona. koszt około 230 zl bo jej sie nie naprawia raczej.

Edytowano przez magnum123

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

mtracz    71

To zależy jaki zestaw prądniczka - obrotomierz zastosowany.

Jeśli jest prądniczka 2 przewodowa, to gdy nie działają MTH, a obroty są to winny jest sam zegar obrotomierza.

Gdy prądniczka jest 3 przewodowa, to oddzielnie jest podawany sygnał na obroty i MTH, więc najbardziej prawdopodobne uszkodzenie w prądniczce, ale licznika i okablowania nie można wykluczyć. Trzeba posprawdzać pomierzyć przed zakupem drugiej prądniczki.

Co do temperatury wody to sprawdziłeś zasilanie zegara jak i ciągłość przewodu z czujnika do zegara?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MarcinNH    42

Jak ma to dzialac skoro mase masz do obudowy termostatu ktory jest polaczony gumowymi wezami ? Daj to na cos metalowego


www.youtube.com/user/MarcinAdamczyk12 Zapraszam na super filmy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MarcinNH    42

przerób i napisz czy to coś dało


www.youtube.com/user/MarcinAdamczyk12 Zapraszam na super filmy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Przerobiłem to trochę i nic. Od tego kabelka co idzie do obudowy termostatu dałem drugi i podłączyłem do metalu i nic. Jak mogę sprawdzić czy jest prąd lub masa ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MarcinNH    42

Kup sobie przyrząd do sprawdzania a jak kablem z czujnika dotkniesz masy to wskazówka wskoczy na max


www.youtube.com/user/MarcinAdamczyk12 Zapraszam na super filmy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

Nie ma żadnej pewności, że nowy czujnik jest sprawny, druga sprawa to czy nowy czujnik dostałeś odpowiedni typ do swojego zegara. Inna rezystancja czujnika spowoduje, że wskaźnik w ogóle się nie wychyli.

Masz miernik sprawdź rezystancje czujnika na zimnym silniku i na ciepłym, albo go wykręć i w domu podgrzej w garnku ciepłej wody.

Przy zimnym powinien mieć duża rezystancję, a przy gorącym małą.

Jeśli na zimnym będzie brak jakiejkolwiek rezystancji to już jest źle.

Jak nie masz miernika to go kup bo się przyda, a test możesz przeprowadzić żarówką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MarcinNH    42

Daj kabel bezposrednio spod czujnika np do maski. Albo wykrec czujnik do garnka goracej wody kabel na czunik masa spad czujnika np do maski tylko daj do golej blachy i wez kogos do pomocy


www.youtube.com/user/MarcinAdamczyk12 Zapraszam na super filmy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez matix0x
      Witam!
      Mógłby ktoś wstawić zdjęcia przymocowania oraz lokalizacji czujników sprzęgła drugiego stopnia, ręcznego, stopu w zetorze 7211. Z góry wielkie dzięki.
    • Przez emtecc
      witam
      Jak myślicie, światła przeciwmgielne będą dawały dobre światło przy pracy w polu umiejscowione przy światłach na kabinie w zetorze 7745
      takie: http://sklep.wesem.pl/4/6687/halogeny_samochodowe_przeciwmgielne_przeciwmg_owe_drogowe_typu_ho4
      na forach off-roadowych polecali takie lampy zamiennie jako robocze na dach. Na wykresie widać, że ładnie to świeci. Ciekawe jak będzie gdy zamontować je na wysokości około 2 metrów.
      Spotkał się ktoś z czymś takim?
       
      Jakie lampy polecicie na kabinę do zetora na przód?
      Te: http://sklep.wesem.pl/5/6704/lampy_robocze_typu_lor4 na wykresie wydają się dobrze świecić
       
       
    • Przez Mateusz_320
      Witam panowie mam problem w swoim zetorze 5211 91r obrotomierz pokazuje tylko obroty silnika a niestety moto godzin nie nabija długi czas. Pomoże ktoś? 
    • Przez Cooler1427
      tak jak w temacie , problem polega ze pokazuje pelen bak.  mimo ze jest faktycznie np 50%
       
      zegar wymieniony na nowy, pływak tez nowy po w starym styki pogniły, instalacja  cala i niema prawdopodobnie przebicia. na schematach elektrycznych znalazłem ze pomiędzy pływakiem a zegarem na desce w wiązce pod kierownica jest przekaźnik.  
      wie ktoś jaki to typ?
       
       możne on zwalił się i to przyczyna ;/
       
      mógłby ktoś podrzucić schemat elektryczny dokładny , albo jakiś skan? ,byłym wdzięczny...

    • Przez Damianursus30
      Witajcie! 
      Jestem szczęśliwym posiadaczem Zetora 7011
      Kupiłem go niedawno i mianowicie chciałbym dojść do ładu z zegarami.
      1. Obrotomierz dochodzi max do 500 obr i dalej nic. A później albo opada i nic,albo wskazówka skacze ale tylko w przedziale "0-500 ". Mth nie nabija. A z racji tego że napęd jak i licznik sporo kosztuje chciałbym żeby ktoś mi powiedział co mogę z tym zrobić.
      2.Wskaźnik paliwa nie działa. jak przekręcę kluczyk to poziom paliwa idzie od razu 4/4.. Kontrolka paliwa też nie działa
      3.Wskaźnik temperatury wody też nie działa.Wymieniony czujnik i to samo co w przypadku paliwa pokazuje od razu max.
       
      No i właśnie to co zepsuło mi się wczoraj czyli chciałem odpalić Zetora, coś pyknęło i włącznik przestał działać . Pali tylko na zwarcie, wciskam przycisk i nic ;c
       
      Potrzebuje waszej pomocy, ponieważ Zetora mam od niedawna i nie mam pojęcia za co się wziąć
       
      Z góry dzięki
×