Skocz do zawartości
lukash1986

Problem z EHR w Fendt 300 [połączone]

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fendt
skrzynia662    3

 Witam posiadam Fendta 311 LSA 1991r i ostatnio po czyszczeniu wszystkich wtyczek z tyłu ciągnika i bezpieczników z prawej strony przestał działać ehr, nic się nie wyświetla i dochodzi tylko prąd do 1 bezpiecznika przy ehr w ciągniku a w drugim bezpieczniku nie ma prądu, Czy ktoś by mi mógł pomóc ? 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kpiotr    15

witam. mam fendta 512c 1994r. Mam w nim problem z ehr tylnym. spawałem schodki i się zaczełao. hebel miałem wyłączony ale mimo to cos sie stało. przestało działać sterowanie z ciagnika. zajrzałem z tyłu okazało sie ,że na 4 czujnikach potopiona izolacja . powymieniałem kable, błęby żadne sie nie świecą ale nic nie działa. wczesniej działało z błotników sterowanie. teraz kaplica całkiem. mascie pomysł co to może bycć???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbozowy    29

spawałeś schodki, a gdzie była masa spawarki podpięta? wyłączenie hebla nic nie daje, najbezpieczniej odpiąć wszystkie sterowniki od wtyczek. bezpieczniki sprawdzałeś? świecą się diody na panelu ehr?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

jasiuhonda    0

witam podczepie sie pod temat jesli mozna. Mam fenta 312 lsa turbomatic z 1992 roku. nie dziala wom kontrolka pokazuje blad 2. sprawdzalem elektrozawor i wszystko jest niby ok, nawet jak dlugo przytrzymam guzik to walek sie ni wlaczy. zamienialem wtyczki od elektrozaworow i dalej nic... nie mam pojecia co moze byc przyczyna, dodam ze ciagnik stal nie uzywany poltorej roku. dzisiaj zmienie filtr od hydrauliki ale watpie zeby cos to dalo. jesli ktos mial kiedys podobny problem lub wie cos na ten temat to prosze o pomoc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbozowy    29

WOM jest zasilany z pompy skrzyni. Trzeba najpierw zmierzyć ciśnienie na skrzyni, sprawdzić cewkę elektrozaworu, sprawdzić czy olej dopływa do sprzęgła no i na końcu sprawdzić samo sprzęgło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jasiuhonda    0

Na pewno ze skrzyni? do elektrozaworow dochodzi chyba olej hydrauliczny? poprawcie mnie jak sie myle.przy zmianie filtra z tylu ciagnika zauwazylem ze cos jest nie tak z cisnieniem. na odpalonym ciagniku odkrecilem ta srubke ktora znajduje sie nad filtrem i okazalo sie ze nie ma tam przeplywu oleju, nawet jak wlaczam hydraulike. czyzby to pompa? czy moze to byc przyczyna ze walek nie chodz? zauwazylem tez ze nie rozlancza mi przedniego napendu moze to jest powiazane ze soba?

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jasiuhonda    0

no faktycznie ze na elektrozawory idzie olej z skrzyni... Najprawdopodobniej siadla pompa. duzo z tym roboty? i ile to moze kosztowac? a moze jest jeszcze jakas inna przyczyna?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
JD1052    78

Inna przyczyna może być jedynie taka, że jest gdzieś przeciek na którejś rurce w skrzyni... Ewidentnie widać, ze nie masz ciśnienia oleju na całej skrzyni, bo nie masz cieśnienia na filtrze, womie a napęd jest cały czas załączony... Traktor do rozjechania...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mirro    209

Radziłbym odkręcić korki magnetyczne w skrzyni biegów i sprawdzić czy nie ma opiłków. Jeżeli są to należy przygotować się na częstsze wymiany łącznika a w końcu i pompy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbozowy    29

Pompa kosztuje ok 6000 dostępna jedynie u Korbanków, roboty około dwóch dni. Ciśnieniem tej pompy jest zasilany Wom, przedni napęd i blokady mostów, dodatkowo jak dobrze teraz pamiętam dwa wałki w skrzyni są smarowane tą pompą. Napisz w jakich okolicznościach się to stało z tym ciśnieniem to może coś uda się doradzić. No i dla pewności zadam głupie pytanie: olej w skrzyni jest? Po za tym jak nie ma ciśnienia to powinna się zapalić kontrolka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jasiuhonda    0

ciagnik kupiony z zepsutym walkiem. kable od czujnika byly urwane dopiero po podlaczeniu kontrolka zaczela swiecic. Pompa niby byla wymieniana kilka lat temu.w filtrze oleju nie ma zadnych opilkow. biegi wchodza dobrze nic nie zgrzyta nie wyskakuje. olej w skrzyni jest

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zbozowy    29

a rewers chodzi? jezeli rewers przełącza się to jednak jakiś olej płynie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mirro    209

Nie w filtrze tylko na korkach w dnie skrzyni. Filtr jest za pompą, więc ta musi najpierw je przemielić zanim dostaną się do filtra. Jeżeli jakiś większy wpadnie do pompy to ją zablokuje i wtedy łącznik działa jak bezpiecznik , jest z tworzywa więc pęka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jasiuhonda    0

sprawdze to. znajomy powiedzial zeby dorobic ten lacznik z metalu bo te plastiki czesto sie psuja... dzisiaj zdemontowalem tura i adaptacje (jagby co to jest na sprzedaz) :)  schodki i maske zeby mechanik mial mniej roboty. Kusi mnie zeby samemu go rozjechac ale nie mam wozka i troche sie boje bo to nie c360...

Edytowano przez jasiuhonda

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mirro    209

Każ się piznąć o ścianę głową. Ten łącznik po to jest ma pęknąć w przypadku przeciążenia pompy choć czasem pękają ze starości. Łatwiej wymienić łącznik za 200 Pln niż pompę za 6000.
Rozjeżdza się to przyjemniej ursusa, pożycz paleciak i jazda. Masz jakieś instrukcje do niego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jasiuhonda    0

nie nie mam zadnych instrukcji, tak jak pisalem dopiero co kupilem ten traktor... w piatek ma przyjechac mechanik jak nie dojedzie to zabieram sie sam do tego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mirro    209

podaj maila podam Ci dostęp do Agco Parts popatrzysz w katalogi podumasz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jasiuhonda    0

jesli mogl bys napisac na co zwracac uwage przy rozbieraniu, co przy okazji mozna sprawdzic,nawet jesli nie ja to bede robil tylko mechanik warto wiedziec co robi i czy o niczym nie zapomnial. A i dziekuje bardzo za zainteresowanie i pomoc :)


jasiu.honda@wp.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jasiuhonda    0

doszlo doszlo teraz sprobuje to rozgrysc :)


wchodze tak jak pisales na fendt i nie idzie wybrac modelu...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mirro    209

Browse book-agco corporation-fendt-parts book-tractor-agricultural wcheled- posuwaj się jak podał em
W historie w rzucił em twój model z boku masz numery nadwozia sprawdź w którym mieści się twój

Edytowano przez mirro

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jasiuhonda    0

mirro wielkie dzieki za zainteresowanie i pomoc :)  dzisiaj byl znajomy  mechanik i naprawilismy usterke. poprzedni fachowiec zwodzil mnie przez dwa tygodnie i nie dojechal( na szczescie bo za taka robote bierze 1500 zl) kosztowalo mnie to 125 zl za czesc i 200 za robocizne... w ciagnikach zachodnich wiecej kosztuje zdjagnozowanie usterki niz naprawa. takie moje zdanie... pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×