Skocz do zawartości
OPTIMUS29

Zetor 7211 i pochodne- wyganianie płynu z chłodnicy

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Zetor
Cradle    13

 o uszczelce każdy potrafi powiedzieć.

Edytowano przez Cradle

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    573

Ale dobrze ci powiedział. Może nie koniecznie uszczelka ale z jakiegoś powodu spaliny wyganiają wodę. Wahania temp. to objaw powietrza w górnej części układu chłodzenia silnika, dźwięk jak by gotowanego płynu tak samo.

Ogólnie może to być uszczelka pod głowicą, sama głowica a nawet tuleja.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

pawel885    376

W aucie miałem identyczne objawy gdy termostat się zaciął w pozycji zamkniętej - dopiero drugi nowy rozwiązał problem - pierwszy mimo że nowy również był nie sprawny

Edytowano przez pawel885

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    573

Warto i termostat sprawdzić. To może być i jego wina pod warunkiem że się nie otwiera objawy podobne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    573

Czytałem ze zrozumieniem. Tyle że ty tak zdania sklejasz że można je na trzy sposoby rozumieć. Woda ci się w silniku gotuje bo zamiast płynu w głowicach masz powietrze lub spaliny. Stąd wahania temp, dźwięk gotowania, wywalanie płynu. Szukasz tańszej możliwości to zapomnij. Drutem tego nie naprawisz. Zamiast szukać wróżki na forum może przyjrzał byś się temu silnikowi a nie wygarniał każdemu kto napisze czytanie bez zrozumienia.

Nie rozumiesz mechanika weź do ciągnika.

Edytowano przez seweryn20

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cradle    13

Seweryn20 skoro z ciebie taki mega znawca mechaniki, to czemu chłodnica jest na pół gorąca i zimna?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    573

A jaka ma byś skoro termostat puszcza resztki płynu do chłodnicy mieląc go razem z powietrzem? Jeżeli płyn wygania dopiero gdy zrobi się silnik gorący możliwe że jest uszkodzony wirnik pompy.

Ale jeśli płyn ucieka gdy jeszcze silnik nie ma temp. to nie będzie jej wina.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

Raczej głowica.Miałem taki sam numer w bizonie.Jak się rozgrzał i dolałem wody to cały dzień bez stygnięcia latał bez ale.Jak ci ciągnik potrzebny do prac polowych to zrób większy otwór w termostacie 5mm i zrobisz robotę w polu i nie będzie zimnej do połowy chłodnicy  bo powietrze będzie odchodzić przez otworek w termostacie a nie będzie cisnąć przez chłodnicę od dołu.Zrobiłem u siebie tak i sezon dokończyłem a walnęła na początku sezonu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
FINN    988

wyjmij termostat zagotuj wody w czajniku włóż do szklanki i zobacz czy się otwiera i zamyka.... 

 

ale najpierw wyjął bym termostat i pojeździł trochę i zobaczył czy wody będzie ubywać , jak nie to znaczy , że silnik ok...

 

 

i na przyszłość jak prosisz o rade to zachowaj trochę POKORY do kolegów z forum.... bo takim podejściem daleko nie zajdziesz w forum i w życiu , bo jak w życiu będziesz tak pyskował do innych to szybko znajdziesz to co wcale nie szukasz...

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Matey    427

witam ponownie, otóż w wolnej chwili zabrałem się za zetora i cóż, termostatu nie było, założyłem nowy, chłodnica pisałem że jest czysta po dmuchaniu powietrzem, po wyciągnięciu jej na zewnątrz widać że jest strasznie upaćkana olejem i kurzem, spróbuję ją umyć i zobaczymy. Zastanawiam się co zrobić jeśli będzie konieczna wymiana chłodnicy, kupić oryginał czy być może pasuje od C-360?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DarekD    56

dość częsta przyczyna wywalania płynu zmieszanego z olejem to dziurawe od korozji tuleje . Są dość odporne na zdzieranie ,ale wrażliwe na wodę zalaną zamiast płynu.

Odpowiedź na podstawie własnego doświadczenia .

 
 
 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jacus    94

matey bron cie boze od wymiany chlodnicy jak masz oryginalna, popatrz w sklepie jak wygladaja nowe- nigdy nie dotykaj  bo pokrzywisz radiatory :lol: . od 60 pasuje tylko moze miec mala pojemnosc,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
weldmen97    0

Witam. Załozyłem w zetorze 7211 nowy termostat i po jego wymianie zaczelo wypychac płyn z chłodnicy. Ciągnik chodził na wolnych obrotach, rozgrzał sie do 70 stopni i nagle temperatura spadła i płyn zaczął przelewac sie przez korek. Silnik świezo po remoncie wiec głowica i uszczelka odpada.Stary termostat miał nawiercone 2 dziurki a nowy nie ma.

Co moze byc przyczyną?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dzarjan8111    5

Termostat musi mieć dziurkę albo na obrzeżu mebranki zamykającej wycinek bo inaczej z bloku nie zejdzie powietrze i będzie wyrzucać. W twoim termostacie musi być też odpowietrzenie być może własnie na krawędzi ale mogło się zapchać jakims brudem z bloku. Wyjmij termostat i ewentualnie nawierć dziurkę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wozny186    0

Odświeżę  troche temat bo mam podobny problem. Tyle że u mnie problem jest trochę inny. Bo temperaturę trzyma w normie ale mam problem z ogrzewaniem. Jak zapale zimny ciągnik to wszystko jest ok. Łapie sobie temperature pomału i ogrzewanie działa. Popracuje z godzine i ogrzewanie jest tylko na wysokich obrotach bo na niskich już daje chłodem. Minie jeszcze chwila i już nawet na wysokich obrotach brak grzania. Założyłem zbiorniczek wyrównawczy i wywala tam z litr płynu. Jak ciągnik przestygnie to muszę przelać płyn ze zbiorniczka do chłodnicy i znów mam ogrzewanie przez godzine. Problem jest dość upierdliwy bo idzie zima a ciągnik robi przy odśnierzaniu. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? W zeszłym roku robiłem głowice bo myślałem że to jest to. Jedna głowica była pęknięta więc wymieniłem na nową. Pompa wody nowa termostat też. żałuje że jak robiłem głowice to nie sprawdziłem tuleji bo może ona ma dziurę Ale że robiłem to pierwszy raz w życiu to o tym nie pomyślałem. Głowice były planowane sprawdzona szczelność w zakładzie założone nowe uszczelki i nakrętki szpilek wszystko skręcone kluczem dynamometrycznym na chyba 180nm (o ile dobrze pamiętam) a problem jest nadal.  co jeszcze może być przyczyną? w chłodnicy nie czuć spalin ani ropy. płyn czysty. brak mi już pomysłów. Jeżeli to ma znaczenie to jest to zetor 7745 turbo.

Edytowano przez Wozny186

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×