Skocz do zawartości
radek269

Ursus C-360 woda w oleju

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Ursus



internauta    0

Witam Kolegów

Wczoraj zdjełem głowice i okazało się, że uszczelki pod głowicą są dobre i zaślepki też dobrze wyglądają. Woda w bloku utrzymuje się na poziomie górnej krawędzi bloku.

I teraz niewiem co dalej robić i co może być przyczyną, że przedtem woda dostała się do oleju.

Ponadto zastanawia mnie fakt, że jak silnik był ciepły to spod tego dużego czerwonego korka koło kompresora szła para i dmucha z tamtąd powietrze.

Pozatym wydaje się mi, że jakby było uszkodzone uszczelnienie tulei to woda by bardziej zeszła a tak to ona utrzymuje się na poziomie górnej krawędzi bloku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl


330CUrsus    0

No to zrób tak. Spuść to wszytko z silnika i wlej wody do chłodnicy jeśli nie dostanie się to raczej będzie ok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

internauta    0

To jutro jak zdązę to to poskładam i zaleję chlodnicę wodą i zostawię na noc czy nadal będzie ubywać.

Starą oliwę z wodą spuściłem zanim zaczełem rozkręcać silnik.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ferdek1    3

jak zalejesz go wodą ,a masz odkręconą misę olejową i wytarty silnik to podłóż pod silnik suchy karton żebyś mógł sprawdzić ewentualnie czy nie przecieka na którejś tulei,jak będzie przeciekać to zobaczysz pod którą tuleją będzie mokro i wtedy powinno pomóc wymiana uszczelnienia tulei

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

internauta    0

Witam

Silnik naprawiony. Okazało się że zaślepki technologiczne w głowicy te od dołu były od środka przerdzewiałe. Pozaśepiałem otwory z wodą w głowicy i podłączyłem kompresor 6atm i w dwóch głowicach te zaślepki wystrzeliły. Mymieniłem te zaślepki ponownie sprawdziłem głowice pod ciśnieniem poskładałem silnik i teraz wody nie ubywa.

Ale musze jeszcze ustawić luz na zaworach.

 

Orientuje się może ktoś jaki trzeba klucz zeby obracać wałem za nakrętkę na kole pasowym?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ahme999    115

najlepiej korzystać z korby, którą wkładasz w żłobienie w tej nakrętcei obracasz, ale jeśli jej nie masz to załóz klucz bodaj 24 na prądnice i też zrobisz co potrzeba;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Davidastra    0

no niewiem czy tak prądnicą przekęcisz wał to nie zabawaka że sie lekko kręci po 2 ni w karzdym traktorze jest śruba w którą mozna wstawić korne

są na wałach śruby z łbem szesciokątnym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tomek208    0

ja też obstawiam na pękniętą tuleję lub uszkoszone oringi na tulejach, albo uszczelka pod głowicą, bo głowica raczej peknieta nie bedzie jak równo silnik pracuje.

A jeszcze jedno pytanie wody w chłodnicy ci nie "burzy"???

Witam. A skąd woda może dostawać się do oleju jeśli w chłodnicy się "burzy". Uspokaja się tylko podczas zwiększania obrotów a na równych wyrzuca przez wlew w chłodnicy. Po spuszczeniu wody z układu odpaliłem i przyłożyłem rękę do wlewu i okazało się że jest do środka zasysane powietrze (podczas zwiększania obrotów jeszcze większe podciśnienie). Czy to ma jakiś związek z zaworami ssącymi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Tomek208    0

Spaliny się nie zmieniły. Praca silnika jest bardziej miękka ale to dlatego że zimny a rozgrzewać już nie ma sensu. Oleju z wodą spuściłem ze 20l. Chodzi mi o to czy za te burzenie się wody w chłodnicy odpowiada jakaś konkretna usterka czy muszę postępować standardowo? Na sprawdzanie wodą na odkręconej misie jest za niska temperatura w dzień i woda zamiast kapać może zamarznąć w miejscu nieszczelności. Myślałem o sprawdzaniu sprężonym powietrzem.

Edytowano przez Matey
cytowanie poprzedniego posta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

cember16    0

Witam. mam taki problem a mianowicie od pewnego czasu podczas rozruchu zimnego silnika w c-360 niema ciśnienia oleju.Gdy zdejmę pokrywę od zaworów to olej jest biały koloru kawy z mlekiem i jest bardzo gęsty (galareta).Co może być tego przyczyną?.Dodam jeszcze że woda była spuszczana

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

marcin8410    0

Przyczyna uszczelka pod głowicą , bądż uszkodzony uszczelniacz na tulei , lub pęknienta tuleja , na zimnym silniku odkręć korek wlewu oleju jeśli od wew strony będą krople woda w oleju na 100%

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Shreku94    0

ja mam podobny problem ale w c-330 tylko to oleju dostaje się ropa a dlaczego to nie mam pojęcia:unsure:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

thomek    0

ja mam podobny problem ale w c-330 tylko to oleju dostaje się ropa a dlaczego to nie mam pojęcia:unsure:

 

paliwo nie jest spalane dobrze,albo wtryski,albo coś z rozrządem. umnie kiedyś w c360 klawiatura od zaworów odkręcała się i paliwo szło do oleju

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


ja mam podobny problem ale w c-330 tylko to oleju dostaje się ropa a dlaczego to nie mam pojęcia:unsure:

Być może, że zawór się podwiesił, a jaki kolor ma dym z tłumika i czy odczułeś spadek mocy w ciągniku ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Shreku94    0

ciągnik pracuje dobrze mocy mu nie brakuje kopcic tez nie kopci bardzo jedynie jak ma ciezko to na czarno kopci i troche olejem pluje z tłumnika

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach



cember16    0

po zdjęciu głowicy na nie są widoczne na głowicy i uszczelce żadne uszkodzenia .Podczas pracy trzeba było co jakiś czas dolewać wody do chłodnicy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

gregorius    123

Witam. mam taki problem a mianowicie od pewnego czasu podczas rozruchu zimnego silnika w c-360 niema ciśnienia oleju.Gdy zdejmę pokrywę od zaworów to olej jest biały koloru kawy z mlekiem i jest bardzo gęsty (galareta).Co może być tego przyczyną?.Dodam jeszcze że woda była spuszczana

 

nie w tym dziale temat założyłeś, to jest dział MTZ/Pronar a nie Ursus trzeba trochę patrzeć zanim się zakłada nowy temat....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ruski    0

gregorius Masz racje nie po to ktoś założył ten dział żeby pisać tu o każdym traktorze ! Następnym razem to niech czyta co tam jest napisane ! pozdro

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez piotrekkkk
      Czy można założyć do świec żarowych jakiś czujnik, czy oznacza że świece są dostatecznie rozgrzane do uruchomienia silnika?
    • Przez UrsusJohnDeereTeam
      Witam.Mam problem z odpaleniem szescdziesiatki.Otoz gdy mialem stary rozrusznik wraz z bendixem odpalał normalnie,lecz gdy rozrusznik sie spalil i zalozylismy nowy rozrusznik i nowy bendix pojawil sie problem.Otoz gdy proboje ja odpalic slychac jakby chodzil tylko sam rozrusznik,szczegolnie tak sie dzieje gdy jest zimno(w lato nie bylo takiego problemu,gorzej jest teraz w zime).Dodam ze zeby na wiencu sa wszystkie w porzadku.
      W czym moze byc problem.Bede bardzo wdzieczny za odpowiedzi.Pozdrawiam
    • Przez mafia5855
      Moja chłodnica strasznie się grzeje przy cięższych pracach polowych. Na dole chłodnicy znajduje się już rdza ok7cm². Czy mam ją wymienić czy może jakieś płyny pomogą bo zależy mi na jak najtańszych kosztach. Z góry dziękuję.
    • Przez abuk14
      Witam
      Gdy uruchomiłem dziś ciągnik po kilku minutach pracy uszłyszałem dziwne stuki dochodzące z dolnej części silnika. Podejrzewam panewki albo pompę olejową.
      Nie mam teraz zbytnio czasu i jezeli możecie, napiszcie co to może być, bo nie chcę się teraz grzebać.
    • Przez Sqowron
      Hejka jaki luz na zaworach ustawić w c 360 ? Z tego co wiem to ssące 0,18 - 0,22  a wydechowe 0,28 - 0,32 ale w praktyce może być chyba trochę luźniej nie? np ssący 0,25 a wydechowy 0,35 ?? Dobrze mówię? A teraz pytanie jak je ustawiać chyba na przemian tylko który z którym 1-4 2-3 ? Czy jak bo nie mam pewności ? 
×