Skocz do zawartości

Polecane posty

raf21    0

zegar zmieniałem i może o trzy kreski więcej pokazał , czytając różne posty na necie to pomyślałem  wymienić zawór pompy bo może być sprężyna luźna teraz jak wyciągnąłem podkładki . lub może się zacinać  i pompa  daje znaki swego końca, 

Edytowano przez raf21

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
arek0719    0

Kontrolka zaczęła mrugać na  rozgrzanym oleju na wolnych obrotach , a gdy zgasiłem ciągnik i ponownie odpaliłem przestała. Jaka może być tego przyczyna, dodam że 3 miesiące temu był wymieniany czujnik ciśnienia oleju na nowy 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

asharot    175

Jeśli nie było dawno robionego remontu to przyczyny szukaj w wyrobionych czopach wału i panewkach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

Załóż zegar i sprawdź jakie ma ciśnienie bo te dzisiejsze czujniki to jest loteria żeby dobry trafić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
arek0719    0

kupie zegar i sprawdze jakie  jest cisnienie . A jakie powinno byc prawidłowe na zimnym silniku a rozgrzanym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
valtra12    0

Witam mam problem z tworzącym się podciśnieniem w silniku w ursusie c 360> Ciśnienie wydobywało się z pod korka wlewu oleju tak od 2 miesięcy a teraz wyrzuciło simering koła pasowego. Uszczelka była wymieniana wiosną tego roku. Silnik było remontowany jakies 20 lat temu choć cisnienie ma ok 3,5 . Dodam że 2 szpilki od głowicy są troche słabe i nie wiem czy to ma jakis wpływ.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    573

No właśnie. I tak mnie to dziwi. Wlew oleju w tym silniku to odpowietrzenie skrzyni korbowej.

Jest tam sitko, uszczelka i sprężyna. Sprawdź czy jest w ogóle  drożna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
AgroSikora    49

przyczyn może być wiele - wątpię, że otrzymasz satysfakcjonującą odp.

- dmuchanie odmą - przyczyn jest wiele:

- zapieczone lub zurzyte pierścienie,  tuleje.

piszesz ,że ciśnienie ma 3,5 - to ciśnienie oleju - no bo jakie by inne?

- zmierz ciśnienie kompresji.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    573

Choć by była dziura w tłoku w skrzyni korbowej nie ma prawa być takiego ciśnienia by wyrwało uszczelniacz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
asasinator666    106

Rok temu u znajomego olej sączył się z silnika z kilku uszczelek (pokrywy zaworów, sprężarka) i po zgaszeniu słuchać było syczenie uchodzącego ciśnienia spod tych właśnie uszczelek. Wymieniłem same pierścienie i problem zniknął.

Jeśli ciśnienie na wale masz dobre to pomyśl nad górą silnika bo i pewnie remont czeka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
drax    1

Mam c-4011 z oryginalnym silnikiem, 4 lata temu jak go kupiłem przerobiłem filtry na ten od c-360. Kontrolka oleju świeciła się na wolnych obrotach, jednak teraz kontrolka w ogóle nie gasła, kupiłem manometr i silnik po odpaleniu pokazywał na zegarze 0 bar, wskazówka nawet nie drgnęła, wymieniłem dzisiaj pompę olejową na oryginalną od c-4011 i dałem też nowy zawór przelewowy i na wolnych obrotach nadal jest 0, przy wyższych czyli 1400-1600 podnosi się max do około 0.5 bara  i wskazówka mocno drga, odkręciłem też jedną stopę główną wału, mechanik ocenił, że wygląda to nie najgorzej i powinno być ciśnienie na takich panewkach, na wale nie widać w ogolę śladu zużycia. 

 

Ma ktoś pomysły co może być przyczyną braku ciśnienia ? Silnik zalany nowym olejem i nowy filtr, nowa oryginalna pompa ze starych zapasów i nowy zawór przelewowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nunu85    82

uszkodzony smok (gdzies nadpękniety i wciaga powietrze)

bo zakładam, ze taka rzecz jak wykrecony i lezacy na dnie misku korek z otworu technologicznego wału korbowego to byś zauwazył.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
drax    1

W oleju nie było żadnego korka/śruby, sprawdziłem teraz jeszcze spuszczony olej czy nie zleciało coś z nim czego bym nie zauważył, smok i rurka do bloku wyglądały na całe, śruba drożna, zresztą w śrubie która wychodzi z filtra wywierciłem od góry nawierciłem otwór i wkręciłem w tym miejscu manometr, zaraz za filtrem przy wyższych obrotach zegar pokazywał do 2 bar, tak więc raczej problemem jest, że coś dalej nie trzyma tego ciśnienia.

 

Zastanawia mnie jeszcze korpus filtra oleju, ten adapter z filtrów 4011 na filtr od 360, czy przypadkiem kanał który jest w tym deklu nie jest za mały i jest zbyt mały przepływ oleju, może mieć to wpływ ?

 

o tym korpusie mówię, tylko mam go z lokalnego sklepu:

50607500.jpg

Edytowano przez drax

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
drax    1

A jest możliwa jakaś diagnoza, żeby upewnić się, że to faktycznie wałek rozrządu jest problemem ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
the1mati1    45

To normalne że w moim MTZ 820 na gorącym silniku na wolnych obrotach ciśnienie oleju spada prawie na czerwone do 0,5 bara, przy wiekszych obrotach jest ok tak samo jak i na zimnym silniku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    573

Zawsze powinno być jakieś ciśnienie na wysokich obrotach. Coś jest nie tak. Musisz sprawdzić smoka i jego połączenie z pompą, wylot z pompy do filtra oleju (mały przelot nie obniży ciśnienia do zera). Nowa przystawkę z filtrami i zawór przelewowy. tak nagle nic się nie dzieje bez widocznych usterek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×