jedrek75

bydło salers

Polecane posty

jedrek75    2

mam pytanie do hodowców salersów jak oceniacię tę rasę chodzi mi głównie o jej agresywność wyczytałem że tę rasę użydkują we francji również ma mleko czyli wnioskuję że to spokojne bydło

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jedrek75    2

widzę ze za dużego odzewu nie ma a może ktoś poleci mi inną rasę [chodzi oto żeby było to bydło spokojne i wmiare bez problemowe ]

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sirKonrado    8

Kolego dużo zależy od skali produkcji, im wieksze stado tym mniejszy kontakt z poszczegónymi osobnikami a to z kolei nie sprzyja oswojeniu się stada i nabieraniu ufności do właściciela. Wiadomo że rasy różnią się między sobą temperamentem i opiekuńczością wobec potomstwa i tak np. limousine czy salers będą należały do tych bardziej opiekuńczych, które mogą Cię przegonić po pastwisku a hereford czy angus już jest znacznie spokojniejszy i ufniejszy wobec człowieka. Ale to nie znaczy że mając stado 20 krów LM nie bedziesz mógł do nich podejść, bo to zależy od tego ile im czasu dziennie poświęcisz, czy bedziesz je dokarmioać osbiście, generalnie chodzi o kontakt im go więcej tym szybciej zyskasz ufność stada. Z drugiej strony jeśli Ty bedziesz zachowywał się agresywnie wobec nich to stado odwdzięczy się tym samym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Salers15    256

hoduje Salersy już parę lat i z czystym sumieniem mogę powiedzieć że ich "agresywne zachowanie" to czyste bujdy i nic więcej... bez powodu żadna cię nie zaatakuje i nie pogoni, przy wycieleniach sprawa jest trochę inna i trzeba uważać bo są strasznie opiekuńcze i do cielaka większość mamek nie dopuści nawet właściciela choć są i takie,sam mam taką,że ciele leży obok a ja mogę do niej podejść i spokojnie na łące ręcznie wydoić... ale wszystko tak naprawdę zależy od tego czy poświęcasz im trochę czasu czy nie, na początku do złapania dorosłej sztuki potrzeba było minimum 2 osób i ok 30 min, teraz sam w 10 min sam spokojnie 4 sztuki mogę uwiązać, wszystko zależy od zaufania, praktycznie sam wszystko przy nich robię i problemów nie mam już żadnych.... :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez kiejdal1
      uciekł byczek. znana jest jego lokalizacja. pozwala do siebie podejść na pewną odległość. poszukuję kogoś ze strzelbą palmera aby można go było oszołomić i schwytać. wszelkie inne sposoby nie dają rezultatu. może ktoś da jakiś kontakt woj. lubelskie 781753154
    • Przez farmer1999
      dzień dobry. w tym roku kukurydza słaba a ceny na pniu powariowały. Czy ktoś tutaj żywił byki samymi kiszonymi wysłodkami + śruta min jęczmienna, rzepakowa i sojowa z dodatkamk + słoma i siano? Jak z przyrostami, czy w 2 lata da rade 800kg?
    • Przez 1kris1
      Jakie macie opinie o cieletach z Miradowa(pomorskie)? Jak z transportem?
    • Przez farmer1999
      Witam. Ilu z Was bawiło się w te słynne startery z holandii..? ja w maju zeszłego roku kupiłem 3 miesięczne odsadki w wadze od 140 do 170kg razem 12 sztuk i w sumie w wieku 21 miesięcy mają zaledwie 600kg a karmione są kukurydzą, śrutą i sianem. Ciekawi mnie tylko jedna rzecz - niby miały być to simentale no i faktycznie białe łby ale na paszporcie jest napisane Europejskie Bydło czerwone co mnie zaciekawiło odrazu jak pocztą przyszły paszporty. Czy to mogą być ukryte byki z Włoch z podrobionym paszportem?
    • Gość
      Przez Gość
      Chciałbym dowiedzieć się czy ktoś miał bydło z Włoch i jak rośnie? Mam byki 8/9miesiecy i mają 200kg, czy to normalne? 
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj