Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
lukasz76

ZTS12145 nie wysprzęgla

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie

lukasz76    1

Witam .

Mam problem z Zetorem który nie wysprzęgla biegów.

Traktor na rozgrzanym silniku nie zmienia "przód tył".Na zimnym jeszcze daje radę ale po krótkiej pracy w polu mogę urwaćlewar i nie wyrzuci biegu. Dopiero jak wrzucam luz na biegach(a i to nie łatwo) to wyskoczy. A wolałbym tylko lewą dźwigną; przód tył.

A jak dochodzi pług obrotowy to mi sie ręce plączą.

Proszę o radę.

Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


tomek73    188

Kwestia doregulowanie hamulca skrzyni, całego sprzęgła, lub remontu sprzęgła.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl


lukasz76    1

Dodam że wymieniłem słoneczko i nic. A ten hamulec to dużo rozbierania?

A co do hudrauliki to ja tam nie widzę żadnego siłowniczka więc nie mam co odpowietrzyć. Chyba że jest gdzie ukryty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

tomek73    188

Nasmarowałeś smarem wałek sprzęgłowy jak składałeś sprzęgło? Hamulec doregulujesz  z zewnątrz, przy wałku co do skrzyni wchodzi jest  jakby ślimak i śruba 10 powinna się  załączać w połowie  jak wyciskasz sprzęgło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

lukasz76    1

Tomku poproszę o dokładniejsze określenie który to wałek , abym go zlokalizował.

Z góry dziękuję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

tomek73    188

Jak wałek wchodzi do skrzyni ten co regulujesz cięgłem, śrubą rzymską skok na pedale, co ciągnie łożysko w skrzyni, na nim jest taki ślimak z śrubą 10mm na klucz 17 i tam regulujesz.nad pompą z ponośnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

lukasz76    1

Ok. Trochę podregulowałem jak kazałeś. Ten ślimak to zwykła śruba z kontrą na klucz 17, czy tak? Muszę go teraz dobrze rozgrzać w orce bo wtedy pojawiał się problem.

Hamulec był naciągnięty za mocno tzn. łapał na początku nie w połowie ruchu sprzęgła, czy to mogło mieć wpływ?

A po drugie luz na pedale  sprzęgła jest zerowy, ale sprzęło się nie ślizga, czy tak może zostać?

Tak wogule to myślę o sprzedaży tego zetorka, ale nie chcę kogoś zrobić w balona , wole wiedzieć czy to usterka czy kwestia regulacji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

tomek73    188

Raczej tak, bo on blokuję skrzynię i biegi tak jakby zakleszczają się, i jest problem z wybiciem, ja przeważnie miałem za mało podciągnięte, zgrzytało ale dość ładnie biegi wybijałem. luz na pedale ma być z 2 cm, bo łożysko non stop chodzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

lukasz76    1

Ok. Czyli muszę wrócić do luzu na pedale. Ale to co piszesz rzeczywiście tak wygląda. Już po tej regulacji lepiej wychodzi bieg.

Jak popracuje to napiszę jak jest dalej.

Na razie dzięki i pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Dziwne że ta 6-tka ma słoneczko, hamulec powinien zadziałać jakieś 2 cm na pedale sprzęgła przed końcem, a luz na łożysku musi być około 3 mmm, innej regulacji tam nie ma.

A łożysko to w kole zamachowym było zmienione?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

No i tu może być też przyczyna, bo jak zaczęło się sypać to kręci wałkiem że hamulec nie może go wyhamować i jest problem z wbiciem biegu.

PS. To nie to źle doczytałem, myślałem że nie możesz wbić biegu, a ma on żółwia sprawnego?

Edytowano przez KORSARZ1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

No właśnie i ja mam to samo,  też dosyć ciężko przełączyć sam reduktor na postoju, bo jak lekko się jeszcze toczy to wychodzi ładnie, podejrzewam że to jednak w żółwiu tkwi przyczyna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


lukasz76    1

A jeszcze taki problem mam.

Podnośnik nie trzyma pługa na zadanej wysokości. Tak aby bolec górnego łącznika był luźny. Jak się zagapię to samoczynnie unosi pług.

Jak opuszczę na maxa np gruber to jest ok. Po prostu nie trzyma zadanej pozycji podnośnika.

Co to może być?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

tomek73    188

Zmień regulację pozycyjną, masz 3 stopnie, podnieś na maxa, 3 rączka za podnośnikiem na podłodze "leży" za tymi co masz do kipru i podnośnika, ma być podniesiona całkiem do góry.

Problem z wybiciem wiąże się też z żółwiem i hamulcem skrzyni, to mi zawsze było ciężko doregulować, więc trochę biegi zgrzytały ale za to ładnie wchodziły. Na żółwiu dobrze się wybijały, zawsze na zającu miałem problem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

lukasz76    1

No jasne. Trzecia dźwignia "leżała" na podłodze . A co to za pozycja? Co ona daje?

Czy to poz. pływająca? I czy poz trzecia to na maxa w górze, czy trzeba wyczuć trzeci frez?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

tomek73    188

Na maxa w górze.Nie wiem dokładnie jakie tam  są pozycje, ale na górze dobrze pracował.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

lukasz76    1

To już sam wychwycę w pracy, bo na razie wszystkie regulacje robiłem w garażu.

Dziękuję za pomoc.  Twoje rady wiele mi dały. Korsarzowi też dzięki za uwagi.

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez skok
      Witam
      Mam zetora  12145( nie ma wzmacniacza tylko wałek)
      Podczas ruszania czasami coś zapiszczy ale ciagnie normalnie i słychac to tylko podczas ruszania na każdym biegu ale nie zawsze czy to wina sprzęgła czy czegoś innego ??
      Jest jakaś regulacja sprzęgła ???
    • Przez paktofonikas1987
      Mogłby ktos mi powiedziec po czym poznam czy jest u mnie blokada przedniego mostu? Jakies kable powinny byc przy moscie ?
    • Przez DanielStefaniuk
      siema wszystkim może ktoś wie. mam zetora 8111 z 91 roku i gdy jadę i mam włączony żółwia jest wszystko oki a gdy załączę zająca coś rzęzi w skrzyni jadąc  na wolnych obrotach. ale jak dodam gazu to wszystko jest oki albo wcisnę sprzęgło i nie wiem czy tak już jest czy cos sie dzieje ??
    • Przez talek48
      Witam...Przegladalem i chyba nie bylo takiego tematu o 3-biegowej skrzyni...wiec zakladam..
      A wiec jak uwazacie...jakie sa plusy i minusy takiej skrzyni?
      Jaka jepsza...3 czy 4 biegowa, według was?
      Ja mam 3-biegową zsynchronizowana...co o niej myslicie?
      Czekam na wasze wypowiedzi...
    • Przez krzysiu12
      Witam.
      Mam pytanie do uzytkownikow tego ciagnika lub pochodnych. Czu u was tez gdy chcecie zredukowac np z 3 na 2 to jest tylko zgrzyt zeby wrzucic nizszy bieg trzeba całkiem sie zatrzymac i dopiero wtedy mozna go wrzucic. czy wy tez tak macie? a jezeli nie to co moze byc tego przyczyna?
×