Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Już ustalone - bednarka połączona z uzbrojeniem ław fundamentowych i konstrukcją dachu.

Posadzka - piach folia siatka z drutu żebrowanego fi 8 25x25cm, 15 cm betonu B15 lub B 20

Opublikowano

Jakie bramy garażowe preferujecie - skrzydłowe przesuwne czy segmentowe?

Mam ochotę na segmentowe otwierane ręcznie. Jak one się sprawują, czy wymagają częstej regulacji, jak z bezpieczeństwem, czy nie przetracą kręgosłupa ;), mocno awaryjne?

No i najważniejsze to jaka orientacyjna cena za m2 i jaki producent z montażem sprawdzony?

Opublikowano

No segmentowe to drogie są skubane wujo se chciał wstawić szukał szukał aż wyszły zwykłe otwierane jak dostał wycenę na takie jakie chciał, przesuwne z kolei ciężko uszczelnić a skrzydłowe to porażka szczególnie w wietrzne dni

Opublikowano

A no właśnie te wiatry są przerąbane, zwłaszcza że u mnie bramy będą na zachód. Skrzydłowych na pewno nie zrobię bo jak zawieje to przy chwili nieuwagi zawiasy ze słupem  przestawi. Suwane też lubią dobrze kłapać i hałasować na wietrze, a nie zabezpieczone też może wiatr otworzyć. A w sezonie jak wszystko szybko to i z pamięcią ciężko.

Optymalne wydają mi się segmentówki, tylko chyba poniżej 7000 zł za 4,45x4,15 nie zejdę. Zobaczę jak mi wycenią po świetach.

Polecacie jakiś wykonawców/montażystów?

Wysłałem zapytanie tu https://www.olx.pl/oferta/brama-segmentowa-przemyslowa-340zl-m2-drzwi-garazowe-segmentowe-CID628-ID5zQWr.html#6473ffd745;promoted

Robią segmentówki z samej blachy bez rdzenia poliuretanowego? Budynek murowany to i pianka raczej zbedna.

Opublikowano

Macie może namiary na jakąś sprawdzoną firmę lub "złotą rączkę", którzy pospawaliby dźwigary wedle projektu konstrukcyjnego i zamontowali włącznie z pokryciem i obróbką blacharską?

Najlepiej jakby było w miarę bliską tj. okrąg Kielce, Radom, Lublin, Sandomierz +/- kilka km

Opublikowano

w roku 2017 budowalem garaz murowany od podstaw o wym 8na 21m ,murawany z silikatu 18cm tego krotszego a nie jak suporex,robilo 2 ludzi trwalo nie krótko ale ze wszystkim kosztowalo mnie ok 110tys z posadzką dachem itp,ja nie robilem nic tylko ludzie,w garazu 4 drzwi o wys 4m,wiadomo jakies kombinacje oszczędnosciowe byly ,ale jest solidnie,nie jestem na vacie,beton oprócz ław byl z betoniarki,i nie wierzcie w cuda ze z gruszki to wychodzi taniej-bzdura!,ok Suwałk

Opublikowano (edytowane)

W niedalekiej przyszlosci bede budowal taki garaz (przepraszam za taki miniaturkowy szkic) 30x8m badz 30x7.5m a wysokosc do okapu 3m. Patrzac od lewej to bedzie sortownia,pomieszczenie socjalne,garaz na sprzet rolniczy bez przechowywania plodow rolnych,warsztat i garaz na auto. Kolor czarny szkicu to mur np. z suporeksa a kolor czerwony to konstrukcja stalowa sciany- blacha.

Sortownia,pomieszczenie socjalne,warsztat i garaz na auto musza byc murowane ze wzgledu na sposobnosc wieszania wszelakich wieszakow,szafek czy roznorakiego wyposarzenia pomieszczen. Wiezba dachowa z drzewa pokryta blacha.

Srodkowa czesc budynku czyli garaz na sprzet rolniczy to lepiej konstrukcja murowana czy stalowa pokryta blacha... wymiar 15x8 badz7.5m.

Czy nie bedzie taniej nie znaczy gorzej  gdy cala konstrukcje garazu na maszyny rolnicze zrobie z drzewa... to jest filary i wiezbe dachowa?

Bralem pod uwage tez wylanie filarow betonowych na ktorych siadzie wiezba dachowa.

Jak myslicie jak to ogarnac by wyszlo to dobrze niekoniecznie siegajac bardzo gleboko do kieszeni?

szkic hali.png

Edytowane przez Narko
Opublikowano

Moje spostrzeżenie to jak już budujesz to z jednego materiału żeby to miało jakiś wygląd. Pustak nie jest znowu taki drogi, a cały budynek będzie wówczas jakoś powiązany tą długą ścianą. A tak to taki zlepek wyjdzie.

Druga sprawa przemyśl wysokość bo ciągnik 150KM  może mieć  około 3,1m ( nie jestem pewien ale chyba niektóre tak mają) kiedyś może się przydać. Wjazd z BB z masztem lub turem też może być mało

Trzecia sprawa to z doświadczenia powiem że przy jednej bramie w części garażowej  będziesz się tylko męczył i będzie to zupełnie nie ustawne. Według mnie całość powinna być oparta na przesuwnych bramach.

Opublikowano

Praktycznie to beda dwa osobne budynki murowane polaczone ze soba jakas konstrukcja... praktycznie mozna powiedziec ze to wiata miedzy budynkami. Pustak fakt drogi nie bedzie ale lanie tak dlugiego zbrojonego fundamentu generowac bedzie chyba niepotrzebne koszty. Wysokosc garazu przemyslana... nigdy w zyciu przy moim areale nie bede mial ciagnika wiekszego jak 80PS... wiec chyba kazdy sie zmiesci... predzej kupie kolejny maly do miedzyrzedzi. Calosc na przesownych bramach to jest swietna mysl do skalkulowania...

Opublikowano

W takim razie przelicz co będzie Ci taniej i łatwiej zrobić. Ja masz swój las to drewno wyjdzie taniej.

A dlaczego tych dwóch murowanych budynków nie postawisz obok siebie? Odchodzi Ci koszt jednej ściany i fundamentu. I budynek będzie lepiej wyglądał według mnie.

Jak działkę masz szeroką to tą drewnianą czy też stalową wiatę łatwo przedłużysz, a jak Ci się odwidzi to łatwo zdemontujesz całość  i dalej przedłużysz murem. A tak to taka sieczka mur - blacha -mur

Opublikowano

ja bym osobiście zrobił wszystko murowane. Konstrukcja metalowa też nie należy do najtańszych a jednak brton to beton pod względem wytrzymałości.

z tym rozstawieniem to tez bym powiedział jak kolega wyżej, że garaż z brzegu i jeśli jest właśnie miejsce na wjazd ze szczytu to polecam zrobić dodatkowy. iem, koszt wzrośnie ale sam mam garaż 20x9,5 metra i jedn brama 2m od lewej ściany o szerokości 4m a druga brama na prawym szczycie szerokość 5m i naprawdę wiele ona pomaga i jest warta swojej ceny

co do wysokości to pokusił bym się chociaż o te 3,5 metra

jeszcze odnośnie filarów... Filar co 5 metró przy ścianie 25cm w zupełności wystarczy i wieniec na górze to będziesz mógł być spokojny o konstrukcję że Ci nie wypchnie ścian. Ja dodatkowo obok projektu wstawiłęm jeszcze 3 pręty łączące murłaty ale i bez tego by trzymało. Lecz jeśli ściany działowe będą dość gęsto i przeplatane ze ścianą boczną to bez filarów się obejdzie 

Opublikowano

tez się zastanawiam po co elementy w częsci metalowe,albo bloczek albo blacha,proponuje z bloczka bo suporex droższy i musisz go otynkowac bo chlonie wodę-koszt,i jakis sensowny wygląd ,a i jeszcze rób wyzsze drzwi min 3,5 wys i ponad 3 szer

Opublikowano (edytowane)

Panowie czemu system mur-blacha-mur? Juz odpowiadam. Patrzac na moj szkic od lewej mamy sortownie i pomieszczenie socjalne a pod nimi bedzie piwnica gdzie mury beda najprawdopodobniej z lanego betonu+ zbrojenie. Piwnica owa bedzie wykorzystana jako przechowalnia na warzywka i owoce... wjazd na scianie szczytowej. Jaki widzicie przechowalnia jest mala... na poczatek wystarczy.  Z biegiem lat jak gospodarstwo sie rozwinie i bedzie potrzebna wieksza przechowalnia to rozbiore czesc konstrukcji wiaty... Zrobie wykop i wybuduje kolejna "piwnice",ktora polacze ze "stara" przejsciem by przejechac paleciakiem z paleta. Na piwnicy zrobie solidny strop a na nim postawie rozebrana wczesniej konstrukcje wiaty... tak to sobie wymyslilem. Gdy caly budynek zrobie murowany to nie bede mial szansy powiekszyc piwnicy gdy bedzie taka potrzeba. Pytacie czemu nie polaczyc obu budynkow murowanych i dostawic wiate. Chcialbym cala czesc produkcyjno-socjalna oddalic od domu jak najdalej... a jak najblizej tuneli. Ilosc bram... chyba pojde w kierunku przesownych.  Mam maly sprzet wrecz mikroskopijny ktory bedzie stal na duzych stojakach... badz odpowiednio zbitych paletach... maszyny ustawione przy scianie jedna obok drugiej. Gdy bede potrzebowal ktoras maszyne to biore widlaka wyciagam przed garaz... nie musze sie meczyc manewrujac traktorem  w garazu. Dzieki takiemu sposobowi moge ograniczyc wielkosc garazu do minimum.  Wysokosc garazu chcialbym ograniczyc do minimum by nie zaslanial mi pieknego widoku na las z sypialni.  Za jednym zamachem bede stawial dom i garaz na szczerym polu,takze powstanie nowe gospodarstwo... wszystko musi byc przemyslane i tak zagospodarowane by bylo ladnie,schludnie,ekonomicznie i praktyczne.

Edytowane przez Narko
Opublikowano

Wydaje mi się, że dziś mało kto kopie piwnice z myślą o przechowalnictwie -  zwłaszcza jeśli myśli o sprzedaży towarów. nie wiem co będziesz uprawiał, ale jakości w piwnicy nie zachowasz. Będziesz mógł liczyć na swoje spożycie, ewentualnie  tych którzy kupią dla smaku , a nie wyglądu.

Wykopanie i wymurowanie  piwnicy może znacznie przewyższyć koszt  położenie płyty warstwowej na elewacji, a za niewielką dopłatą agregat chłodniczy

Opublikowano

Na zachodzie Europy wiekszosc rolnikow ktorzy zajmuja sie warzywnictwem od pokolen przechowuje towar w piwnicach... moze bardziej to wybetonowane pomieszczenia odpowiednio zaizolowane niz piwnice... jakosc warzywek jak por,seler,kapusta itp nawet po kilkumiesiecznym przechowywaniu jest naprawde dobra. Temat mi dobrze znany,gdyz pracowalem kiedys w takim duzy gospodarstwie. Chlodnie z agregatami sa stosowane do przechowywania towaru ktory jest przygotowany/spakowany do sprzedazy bezposredniej. 

Opublikowano

Bez porównania lepiej stalowa, szybciej się stawia i taniej. Jest sporo polecanych wykonawców, wiele dobrego słyszałem o Commercecon na przykład, znajomemu stawiali magazyn i nie mógł się ich nachwalić. Aż się muszę dopytać jak to cenowo mu wyszło, ale na bank dużo taniej niż mury. A stal jest przecież bardzo solidnym i wytrzymałym materiałem. 

Opublikowano

Jestem w trakcie budowy hali o wymiarach 48x19 metrów firmy SCREB z Francji, jakby ktoś miał pytanko to odpowiem co i jak z tą firmą.

Opublikowano
Dnia 5.07.2018 o 08:05, Rafik napisał:

Jestem w trakcie budowy hali o wymiarach 48x19 metrów firmy SCREB z Francji, jakby ktoś miał pytanko to odpowiem co i jak z tą firmą.

witam chcę wybudować halee 15x35 i wysokości ścian 5m. Ile ta firma liczy sobie za m2 hali. Bo ja robiąc wycene to wychodzi   że hala murowana będzie o wiele tańsza od metalowej

Opublikowano
5 godzin temu, Rafik napisał:

Wejdź na stronkę screb.com/pl/ tam możesz wstępnie wycenić. Mnie kompletna konstrukcja wyniosła ok 223 zł/m2 netto z transportem.

To jest cena ze ścianami czy sama konstrukcja, a jak wygląda cenowo montaż tej konstrukcji. Oferta wydaje się dosyc atrakcyjna tylko ciekawe czy spełnia to polskie normy wiatrowe i śniegowe.

Opublikowano

Pewnie już zdążyłeś się zorientować do tej pory, ale dla potomnych. Tam się wycenia szkielet i dach (wiata) reszta na telefon. Jak już jesteś zainteresowany to policzą na nasze normy śniegowe i wiatrowe, oraz po wpłacie zaliczki dostaniesz wszystkie rysunki i obliczenia na papierze i płycie. Montaż robiłem sam, we czterech zajęło nam to miesiąc.

Macie na zachętę :)

110720181003.jpg

28062018988.jpg