Skocz do zawartości
Marcin91

Fahr M922-Sprzęgło jezdne

Polecane posty

Marcin91    281

Witam.

 

Mam problem ze sprzęgłem w kombajnie Fahr M922. Podczas koszenia kiedy chciałem wrzucić wsteczny bieg, nie udało się biegu wrzucić, a za to bardzo zgrzytało i działo się to przy próbie wrzucenia któregokolwiek biegu. Pedał sprzęgła wydawał się pracować jak zwykle. Odpaliłem więc kombajn na biegu trzymając wciśnięte sprzęgło, kombajn lekko ruszył po czym nagle przestał jechać i biegi dało się normalnie wrzucać, więc wróciłem nim do domu. Dzisiaj znowu się to stało, z tym, że już te numery z odpalaniem na biegu nie przeszły, więc dokosiłem kawałek co miałem, ale sprzęgło w ogóle nie rozsprzęglało - wciśnięte czy puszczone kombajn jechał. Co to może być za przyczyna? Czy uszkodzeniu uległ docisk? Tarcza? Dzisiaj wieczorem będziemy rozbierać, ale może ktoś miał podobny przypadek i wie czego już mógłbym się spodziewać.

 

Dodam, że przy kole jezdnym sprzęgła zmienialiśmy części zaznaczone na czerwono, są to: część pływająca koła jezdnego, sprężyny oraz koło dociskające sprężyny.

 

post-2658-0-49398100-1406810880_thumb.png


Mój kanał YouTube ----> MarcinExplorer

Mój fanpage na Facebooku ----> MarcinExplorer

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
damianbor    22

Nie wiem jak w kombajnie ale ja w traktorze tak miałem że tylko pod obciążeniem rozłączało z dość dużym szarpnięciem. Po rozebraniu okazało się że pomiędzy tarczą a kołem zamachowym i dociskiem jest strasznie dużo kurzu wymieszanego z olejem i i to powodowało że tarcza nie odklejała się od płaszczyzn. Dopiero po naciśnięciu hamulca rozłączało. Dodam jeszcze że stało się to nagle. Dzień wcześniej robiłem w polu i było wszystko ok a rano wcisnąłem sprzęgło, na rozrusznik a traktor jedzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzychu23    0

@damianbor dobrze pisze może za dużo smarowałeś miałem tak w bizonie przyklejona tarcza

ewentualnie łapki lub łożysko wyciskowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Marcin91    281

A więc do sedna: tarcza czysta, docisk też czyli teoretycznie nic zakleszczyć się nie mogło. Prawdopodobnie przyczyną nie działania sprzęgła - nierozsprzęglania była awaria łożyska nr 38. Uszkodzone łożysko powodowało zakleszczenie się zespołu części nr 29, 38, 18, na tyle że przy wciśniętym sprzęgle część 18 obracała się razem z całym zespołem kół co powodowało, że kombajn mając włączony bieg przy wciśniętym sprzęgle dalej jechał. Zakupiłem dzisiaj używany docisk sprzęgła. W tej chwili część 18 obraca się swobodnie (prawidłowo), niezależnie od pozostałych części, biegi wchodzą dobrze, kombajn rusza jak trzeba. Jutro będą oficjalne testy na polu - zobaczymy jak się będzie spisywać.


Mój kanał YouTube ----> MarcinExplorer

Mój fanpage na Facebooku ----> MarcinExplorer

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez Maniek24240
      Witam, mam problem z nowym nabytkiem Deutz-Fahr Agrotron 200, 1998 rok, dziś podczas prac polowych zaczął się zakopywać i odziwo wszystkie koła kręciły a napęd nie był załączony , nie można wcale rozłączyć napędu i ciągnik przy wyższych biegach szarpie obstawiam że wina tkwi w elektrozaworze tylko nie wiem który to. Mam nadzieję że coś mi doradzicie jak można naprawić te usterkę aby ten napęd się rozłączał , dodam że dioda na pulpicie od przedniego napędu reaguje na przycisk ale poza tym nic się nie dzieje
    • Przez Michalcywka
      Witam mam problem z deutz Fahr m 610 ,brak prawego kierunkowskaza , po włączeniu awaryjnych też brak prawego .Może spotkał się ktoś z waz z takim problemem lub wie jak go rozwiązać ?
    • Przez Krystian2152
      Błąd T87? 
      Co to za błąd??
      Wyskakuje mi czasami
    • Przez Maniek24240
      Witam wszystkich, mam problem z hydrauliką w deutzu, zaczeło mi coś cykac pod kabina i teraz po około 5 min od uruchomienia silnika zaczyna przerywać hydraulika. Dodatkowo muszę wszystko uszczelniać bo co chwilę nowy wyciek na rurkach pod kabina . Stan oleju jest a nie stety hydraulika przerywa, proszę o pomoc 
    • Przez robert077
      Witam mam problem z ciągnikiem deutz fahr agrotron 6.00tt 105 KM potrzebuje pomocy gdyż po rozgrzaniu sie na wolnych obrotach nie równo pracuje oraz dodatkowo podnosiu mu sie temperatura co wczesniej sie nie działo. Dodatkowo jak włącze ogrzewanie jeszcze szybciej rosnie temperatura a jak wyłącze gwłtownie spada ale nie dużo.
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.