Przez
Zetix
Cześć.
Pacjent to hassia dk300 21 redlic, szerokość 3m
Zrobiłem chyba 10 prób z resetowaniem skrzyni bezstopniowej i wychodzi co do grama, czyli 34gram po przekręceniu korbą 45.5 razy. Dla pewności zrobiłem dwa razy po 91obrotów korbą i wyniki pokrywają się wręcz idealnie(Próba wg instrukcji obsługi), ale na polu już tak niestety nie jest. Powinienem wysiać 2.5kg rzepaku, ale ustawiłem na 2.75 bo doliczyłem ewentualnie jakiś poślizg koła tzn 10% i myślałem, że będzie git, a w ostateczności wyszło, że wysiewam jakieś 3.3/ 3,5kg na hektar, czym to może być spowodowane? Czy ilość redlic ma znaczenie? Było 25, ale parę sezonów temu zredukowałem do 21, siewnik przestawiony na rzepak tak jak książka piszę, a niestety dzieją się takie cyrki. Prędkość z jaką sieje to ok 10kmh przy dobrze uprawionej glebie, poziom oleju w skrzyni po środku wziernika, siewnik wypoziomowany, znaczniki ustawione co do centymetra. Macie jakieś pomysły?
Zauważyłem, że rolki wysiewające nie kręcą się cały czas równo tylko tak poszarpują jakby delikatnie (nie zatrzymują się) I po wczorajszym siewie na wzierniku oleju skrzyni były jakby skropliny wodne (skrzynia by się grzała?)