Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, Verati napisał:

Mam problem z kukurydza pierwszy raz siałem na tym polu ziemia od IVb do VI kukurydza jest strasznie blada i odrzuca liście usychają wygląda to tak jak by zmarły ale to nie możliwe bo na lepszej ziemi jest dobrze ph raczej też nie bo dałem tam 1,5t/ha wapna spałem to w trzech dawkach od żniw fosfor też nie bo nie jest fioletowa magnez chyba też nie bo dostała 300kg salmagu czy możliwe że to niedobór potasu albo jeszcze jakiegoś innego składnika wilgoć też jeszcze jakaś jest 

Nie przesadziłeś z opryskiem??

Opublikowano
59 minut temu, Verati napisał:

Mam problem z kukurydza pierwszy raz siałem na tym polu ziemia od IVb do VI kukurydza jest strasznie blada i odrzuca liście usychają wygląda to tak jak by zmarły ale to nie możliwe bo na lepszej ziemi jest dobrze ph raczej też nie bo dałem tam 1,5t/ha wapna spałem to w trzech dawkach od żniw fosfor też nie bo nie jest fioletowa magnez chyba też nie bo dostała 300kg salmagu czy możliwe że to niedobór potasu albo jeszcze jakiegoś innego składnika wilgoć też jeszcze jakaś jest 

Może być niski magnez a wysoki potas, 300kg salmagu to tylko 12kg magnezu. Jakie było nawożenie rzutowe i w podsiewacz? Może opryskiwacz był nie wypłukany?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Eliot napisał:

Nie przesadziłeś z opryskiem??

Nie pryskalem tam jeszcze 

46 minut temu, maniekc360 napisał:

Może być niski magnez a wysoki potas, 300kg salmagu to tylko 12kg magnezu. Jakie było nawożenie rzutowe i w podsiewacz? Może opryskiwacz był nie wypłukany?

Tego kawałka jeszcze nie pryskałem w podśiewacz nie dawałem nic. Po żniwach była cięta słoma żytnia i na to wapno 3x500kg plan był jeszcze na gnojowice ale nie wyszło i poszło tylko te 300kg salmagu. Wiem skromnie ale jestem zdania że na takich polach jak moje czyli od IV do VI klasy nawożenie na 14t kukurydzy mija się z celem bo pierwsza lepsza susza i po plonie założenie było 7ton z tego już byłbym zadowolony na tym kawałku. Naszczescie zrobiłem próbki na tym kawałku tylko czekam już ponad 2 miesiące a kukurydza czekać nie może 

Edytowane przez Verati
Opublikowano
7 godzin temu, Verati napisał:

Nie pryskalem tam jeszcze 

Tego kawałka jeszcze nie pryskałem w podśiewacz nie dawałem nic. Po żniwach była cięta słoma żytnia i na to wapno 3x500kg plan był jeszcze na gnojowice ale nie wyszło i poszło tylko te 300kg salmagu. Wiem skromnie ale jestem zdania że na takich polach jak moje czyli od IV do VI klasy nawożenie na 14t kukurydzy mija się z celem bo pierwsza lepsza susza i po plonie założenie było 7ton z tego już byłbym zadowolony na tym kawałku. Naszczescie zrobiłem próbki na tym kawałku tylko czekam już ponad 2 miesiące a kukurydza czekać nie może 

Na normalnej 4 klasie zbiera się 14t bez wielkiego wysiłku

• Confused 1
Opublikowano
8 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

Teraz to już szkoda całkowita, a nie żadne śmieszne 25%. Książkowe terminy na siewy minęły. :)  

Wg rzeczoznawcy do którego wczoraj dzwoniłem musi wymarznąć po 15 czerwca 

• Sad 1
Opublikowano
7 godzin temu, Zapracowany napisał:

Czekaj dobrze rozumiem? Dałeś 300 salmagu, 1500 kg wapna i będziesz zadowolony z 7 ton?

I zastanawiasz się dlaczego blada?

To że blada to ok ale czemu odrzuca? Może jakiś robak w ziemi🤔

Opublikowano
Dnia 2.06.2023 o 11:30, JarekBazydlo napisał:

A co do wcześniejszej godziny pryskania i tak wcześniej jak po 19 nie może wyjechać w pole z opryskiem.

Weź się chłopie lepiej nie wypowiadaj , jak  masz pisać głupoty. Ja pryskam 24 godziny na dobę, o której mi tylko pasuje, i te opryski są jak najbardziej legalne 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, JD1052 napisał:

Na normalnej 4 klasie zbiera się 14t bez wielkiego wysiłku

Powiedz jak -skoro w Polsce średni plon QQ to niecałe 7 ton  Zgoda zdarza się dużo więcej ale dochód to średni plon z kilku lat i wszystkich kawałków .Zgodzę się również że więcej zbierają na polach traktowanych obornikiem ale te 14 ton - w takim razie ze mnie ciul nie rolnik -średni plon za lata poniżej 9 t (oczywiście 14,5%) jednak co chwilę wymieniam sprzęt i jest dla mnie dochodowo i to od ponad 20 lat .Jakbym miał po 14 t co bym robił z kasą .Zejdźmy na ziemię przy 14t wystarczy cena 350 ? A jeszcze koszę usługowo i gdzie są ci rekordziści jakoś nie widzę

Edytowane przez v11
  • Like 1
Opublikowano
mysza103 napisał:

Dnia 2.06.2023 o 11:30, JarekBazydlo napisał:

A co do wcześniejszej godziny pryskania i tak wcześniej jak po 19 nie może wyjechać w pole z opryskiem.

Weź się chłopie lepiej nie wypowiadaj , jak  masz pisać głupoty. Ja pryskam 24 godziny na dobę, o której mi tylko pasuje, i te opryski są jak najbardziej legalne 

Pryskaj nikt Ci nie broni. Dla mnie to możesz pryskać i o 12 w dzień w największe słońce i przy kwitnącym rzepaku kto bogatemu zabroni😂

Opublikowano
6 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Pryskaj nikt Ci nie broni. Dla mnie to możesz pryskać i o 12 w dzień w największe słońce i przy kwitnącym rzepaku kto bogatemu zabroni😂

Człowieku kto ci pisze o pryskaniu w południe jak jest 30 stopni , czy o pryskaniu w dzień kwitnącego rzepaku ? Skoro tak bardzo twierdzisz że w dzień nie wolno pryskać , to pokaż taki zapis , ale nigdzie czegoś takiego nie znajdziesz , więc po co takie głupoty pisać które są nie zgodne z prawdą 

Opublikowano
13 godzin temu, soltys48 napisał:

Nawet jak wymarznie w 100% i tak dostaniesz grosze

Dlaczego? 

16 godzin temu, krzychu121 napisał:

Jestem wkurzony. Nadawali konkretny przymrozek. Człowiek się łudził że wymrozi wszystko i będzie spokój z kukurydzą a niestety chwyciło tylko trochę. Może z 10-15%.  Zgłaszał ktoś podobne wymarzniecia? Jest sens sobie głowę zawracać? Ubezpieczenie w PZU 

Jeśli umiesz czytać to na umowie wszystko pisze. 

Opublikowano

A ja mam ubezpieczenie z Lumaxu i nie chwaląc się w zeszłym roku  suszy nie było a kilkadziesiąt tyś wypłacili (tak wyliczył algorytm ) ale to tyczy beczek 200 l

Opublikowano
1 godzinę temu, v11 napisał:

A ja mam ubezpieczenie z Lumaxu i nie chwaląc się w zeszłym roku  suszy nie było a kilkadziesiąt tyś wypłacili (tak wyliczył algorytm ) ale to tyczy beczek 200 l

Za suszę ? Ciekawe bo nikt nie chce ubezpieczać 

Opublikowano (edytowane)

Ostatnimy laty to ubezpieczam tylko na grad i to tylko na 7t.  Dawniej w PZU wypłacali bez problemu, a teraz mają coraz dziwniejsze wymówki np jak miałem uezpieczoną fasolę na 3t to stwierdzili, że nikt tyle nie zbiera w okolicy, ale składkę za 3t wzieli. W kukurydzy jak stała na wiosnę woda to zlali mnie, że nic jej nie będzie, przeżyła ale plon mimo, że stało pół pola we wodzie, był niższy o 2t niż na innych polach...

Jest sens mieszać cynk w chelacie z cherbicydem np Elumisem lub Maistrem?

Było by szybciej...

Edytowane przez maniekc360
Opublikowano
51 minut temu, krzychu121 napisał:

Za suszę ? Ciekawe bo nikt nie chce ubezpieczać 

Sory popierdoliłem to jest ubezpieczenie zastosowania lumaxu na wypadek suszy było tego w zeszłym roku pomiędzy 10 -20 tyś nie pamiętam jakiś algorytm liczy opady 

Opublikowano
mysza103 napisał:

6 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Człowieku kto ci pisze o pryskaniu w południe jak jest 30 stopni , czy o pryskaniu w dzień kwitnącego rzepaku ? Skoro tak bardzo twierdzisz że w dzień nie wolno pryskać , to pokaż taki zapis , ale nigdzie czegoś takiego nie znajdziesz , więc po co takie głupoty pisać które są nie zgodne z prawdą 

Przeczytaj wcześniejsze posty do czego była moja odpowiedź że lepiej pryskać po 19 może będziesz mądrzejszy i potem będziesz komentował. Pozdrawiam.

A i polecam trochę poczytać o ochronie pszczół i jakie konsekwencję wiążą się z zatruciem rodziny pszczelej.

• Like 1
Opublikowano

Rok temu miałam to samo ,stała w miejscu ,3 razy z odżywką z fosforem ,tytanitem ,cynkiem jechałam . Nie wiem czy te odżywki coś dały ,bo kukurydza dopiero w lipcu ruszyła jak zrobiło się ciepło . Szlak mnie trafiał i już miałam zamiar to kasować ,ponieważ miesiąc stała i nic nie rosła . 

Na zdjęciu powyżej  mogły zejść się dwa stresy ,jeden z zimna ,drugi herbicyd i taki efekt . Zrobi się ciepło ,ruszy .